🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна иска западни компании да произвеждат оръжия в страната

Така Киев ще успява по-лесно да задоволява военните си нужди, а и ще се създадат работни места след края на войната

Украинският заместник-министър на стратегическите индустрии Сергий Боев присъства на авиошоуто в Париж, за да води преговори за привличане на оръжейни производители.
Украинският заместник-министър на стратегическите индустрии Сергий Боев присъства на авиошоуто в Париж, за да води преговори за привличане на оръжейни производители.
Украинският заместник-министър на стратегическите индустрии Сергий Боев присъства на авиошоуто в Париж, за да води преговори за привличане на оръжейни производители.    ©  Reuters
Украинският заместник-министър на стратегическите индустрии Сергий Боев присъства на авиошоуто в Париж, за да води преговори за привличане на оръжейни производители.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна преговаря със западни производители на оръжия за увеличаване на производството в страната. Очаква се разговорите да продължат още няколко месеца, пише Reuters, позовавайки се на украински министър.

Украйна се бори да осигури оръжия, вариращи от боеприпаси до ракетни установки до ракети. Страната получи подкрепа от страни като Съединените щати, Германия и Великобритания. Сергей Боев, заместник-министър на стратегическите индустрии в Украйна, заяви пред агенцията, че Киев преговаря с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за това те да произвеждат оръжия в самата Украйна.

"Ние сме в много подробни дискусии с тях. И сме сигурни, че ще имаме подписани споразумения за договорите през следващите няколко месеца", заяви той.

През май президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната работи с британската отбранителна компания BAE Systems за създаване на украинска база. Тя би била използвана както за производство, така и за ремонт на оръжия от танкове до артилерия. Въпреки това до момента официално подписано споразумение няма.

Германският Rheinmetall заяви миналия месец, че е създал съвместно предприятие с украинския държавен конгломерат Ukroboroprom за изграждане и ремонт на танкове в Украйна. Очакваше се дейностите да започнат от средата на юли. "Украйна се нуждае от това, защото превозните средства се повреждат, трябва да бъдат ремонтирани, попадат под обстрел", заяви тогава изпълнителният директор Армин Папергер пред Reuters. "Ние се стремим да помогнем на Украйна, за да могат сами да извършват поддръжката на превозните си средства и да произвеждат резервни части", добави той.

Възможностите

Насърчавайки чуждестранните отбранителни фирми да произвеждат оръжия в Украйна, Киев би могъл по-ефективно да посрещне собствените си военни нужди. Освен това местното производство би помогнало за изграждането на собствена инфраструктура. Това би позволило на страната да продава оръжия на други страни, след като войната приключи. Също така би представлявало източник на приходи и работни места в момент, в който се очаква такива трудно да се създават.

"Бъдещото възпиране на агресия ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", каза Боев. "Ето защо смятаме, че международните партньори идват в Украйна, създават производство и правят Украйна част от рамката за сигурност на свободния свят, е толкова важно", добави той.

Но бившият руски президент Дмитрий Медведев, близък съюзник на настоящия президент Владимир Путин, каза, че Русия ще отмъсти, като удари всяко съоръжение, създадено от Rheinmetall в Украйна. "Решението трябва да бъде посрещнато със залпове от "Калибър" (крилати ракети) и други руски пиротехнически устройства", каза той в официалния си канал в Telegram през март след първите съобщения в медиите за инвестицията.

Дроновете ще са важни

На авиошоуто в Париж Боев проведе доста разговори с производители на дронове - независимо дали става дума за големи международни отбранителни фирми или малки доставчици. "Обсъждаме различни нива на сътрудничество. И някои от компаниите казват, че имат желание да дойдат да инвестират и да произвеждат дронове", каза той.

Турската отбранителна компания Baykar заяви в края на миналата година, че все още планира да завърши изграждането на производствен завод в Украйна след две години. Желанието за построяване на завода беше финализирано малко преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Дроновете са широко използвани както от силите на Москва, така и от Киев по време на войната. Киев казва, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за нападение на вражески цели. Турция, Норвегия и Съединените щати са сред страните, които доставят безпилотни летящи апарати на Украйна, но с разрастването на войната са необходими повече.

Преговорите за производство на дронове може да отнеме повече време, но Боев каза, че производството в Украйна може да бъде ефективен начин за капитализиране на съществуващия опит в страната за дронове и създаване на работни места в Западна и Централна Украйна. Високопоставен източник от европейската отбранителна индустрия, който не пожела да бъде разкрит, заяви пред Reuters, че европейските правила и стандарти относно тестването на дронове може да затруднят компаниите да се съгласят да произвеждат и тестват дронове в Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    А западните компании веднага ще си вложат милиардите за да си направят селфи как след това новопостроеното литва във въздуха ...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-?
    borodino

    Къде да произвеждат?!

    Нередност?
Нов коментар