🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна засилва ударите дълбоко в окупираните от Русия региони

В ранната фаза на контраофанзивата Киев се стреми да улесни терена за пехотата с ракети с голям обсег и артилерийски удари

В условията на ожесточени сражения миналата седмица Украйна съобщи, че до момента нейните сили са освободили около 100 кв. км територия, включително няколко села
В условията на ожесточени сражения миналата седмица Украйна съобщи, че до момента нейните сили са освободили около 100 кв. км територия, включително няколко села
В условията на ожесточени сражения миналата седмица Украйна съобщи, че до момента нейните сили са освободили около 100 кв. км територия, включително няколко села    ©  Reuters
В условията на ожесточени сражения миналата седмица Украйна съобщи, че до момента нейните сили са освободили около 100 кв. км територия, включително няколко села    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна засили атаките си срещу руски оръжейни складове и други цели дълбоко в окупираните територии, подкрепяйки контраофанзивата, която постигна скромни успехи срещу силно укрепените руски фронтови позиции. Поредица от силни експлозии разтърсиха през уикенда село в окупираните от Русия части на Херсонска област в Южна Украйна, което според местните власти е било успешен удар по склад за боеприпаси.

"Добра работа, момчета. Още огън", написа в неделя в канала си в Telegram Николай Олешчук, командир на украинските военновъздушни сили, като публикува видеозапис на продължилите часове експлозии.

Украински официални лица заявиха, че ударът е нанесен в село Риково, на 170 км южно от най-близката фронтова линия, където този месец силите на Киев са спечелили ограничени позиции в ранните етапи на по-широкообхватна контраофанзива. В условията на ожесточени сражения миналата седмица Украйна съобщи, че до момента нейните сили са освободили около 100 кв. км територия, включително няколко села.

Владимир Рогов, назначеният от Русия лидер на окупираните части на южната Запорожка област в Украйна, призна в неделя, че украинските сили са превзели село Пятихатки, южно от Лобково, което беше освободено по-рано. "Атаките на вражеската вълна дават резултат въпреки колосалните загуби", заяви Рогов в канала Telegram. В неделя руското министерство на отбраната заяви, че е осуетило украинските нападения в Запорожка и Донецка област, включително и настъплението за превземане на Пятихатки.

В тази ранна фаза на контраофанзивата украинските войски са се съсредоточили върху улесняване на терена за пехотата с ракети с голям обсег и артилерийски удари. Украинските сили също търсят слабости в руските позиции по над 1000-километровата фронтова линия в югоизточните райони.

Украинският бригаден генерал Олександър Тарнавски, командващ южните сили, заяви, че през предходните 24 часа са били унищожени 12 руски склада за боеприпаси. "Всеки ден се превръща в ад за руснаците", казва той.

Дългоочакваната украинска контраофанзива започна този месец, като войските на Украйна се стремят постепенно да си възвърнат територията в южната част на страната, където напоследък се отчитат бавни успехи.

Володимир Гаврилов, заместник-министър на отбраната на Украйна, отбеляза значението на високоточните удари на големи разстояния за оформяне на бойното поле. Украйна не разкрива дали доставените от Обединеното кралство крилати ракети Storm Shadow, които имат обсег до 550 км, са били използвани при ударите през последния уикенд.

Опити за мирни преговори от африкански лидери

Активизирането на събитията на бойното поле дойде часове след като делегация от африкански лидери, водена от президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, повтори призивите си за "деескалация" по време на съботната среща в Санкт Петербург с руския си колега Владимир Путин.

"Убедени сме, че сега е моментът двете страни да започнат преговори и да сложат край на тази война", заяви Рамафоса пред Путин, като подчерта, че прекъсването на доставките на зърно от Черноморския регион вреди на Африка.

На среща с африканската мирна мисия в Киев в петък украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще бъде готов за мирни преговори, след като руските сили се изтеглят от Украйна. Зеленски заяви, че не би се съгласил на "замразяване на войната", за да се даде време на руските войски да се прегрупират и да рестартират отслабващата си инвазия.

Русия блокира помощта на ООН за пострадалите след взрива на язовир "Каховка"

Москва отхвърли предложенията на ООН да помогне на хората в окупираните от Русия райони, засегнати от наводненията, причинени от взрива на язовир "Каховка". Язовирната стена се скъса на 6 юни, като отприщи водна вълна от река Днепър върху общирни територии в Южна Украйна, включително окупираните от Русия части на Херсонска област. ООН призова Русия да действа в съответствие със задълженията си по международното хуманитарно право.

"Организацията на обединените нации ще продължи да прави всичко възможно, за да достигне до всички хора - включително и до тези, които страдат в резултат на неотдавнашното разрушаване на язовири - които спешно се нуждаят от животоспасяваща помощ, независимо къде се намират, казва в изявление в неделя Денис Браун, координатор на ООН по хуманитарните въпроси в Украйна. Не може да се отказва помощ на хората, които се нуждаят от нея."
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 5
    • + 2

    Видеата с хекатомбата далеч пред руските окопи, скупчването на изгорени западни бронирани машини, безцелното скитане на леопарди с откъснати оръдия, блъскането на скорост на германски танк в горящо брадли, от което и танкът пламва, десетминутното видео за унищожаването на танкове, гаубици, РСЗО, ПВО системи и пр. на ВСУ от БПЛА Ланцет просто няма как да се заметат под килима и да се продължи приказката с това, че в N-ското село бил взривен руски склад с боеприпаси, а в село У - друг.

    Да пипнем калкулатора.
    ОК, да приемем, че ВСУ са си върнали 100 кв.км. За 14 дни офанзива на фронт 1500км. Та това е по 4 (ч е т и р и!!) м/дневно!! Фронтът се е придвижил КЪМ вражеските позиции 56 метра!!!
    Не ПРЕЗ тях, е КЪМ тях!

    Другите сметки не искам да ги правя: тия 4 м/дневно колко струват на спонсорите на войната? Само на ЕС струват по 1 500 000 000 € месечно или за шестте месеца помпане на мускули за "пролетната контраофанзива" прави по 9 000€/м2. Няколко Empire State Building да са построени на разкаляния украински чернозем...

    Повече не ми се смята...
    Защото неминуемо ще се стигне и до цената на тия 8-9000 убити мърцина рускоговорящи украинци.
    Господ да се погрижи за душите им.

    Нередност?
  • 2
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • + 4

    До коментар [#1] от "D.r D":
    Тоя калкулатор май не само си го пипнал, ами направо те е блъснал в главата.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    P.S. И ако продължим със сметките, цифрите, цитирани от г-н Карабоев в публикация в Дневник:
    https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/19/4497715_nju_iork_taims_dareno_na_ukraina_orujie_e_tolkova/

    които пък са от американски източници, нагледно говорят, че Киев КУПУВА скъпо и прескъпо боклуците от хангарите на натовските армии, които само на външен вид хващат око.

    Като смятам на пръсти изнесените цифри, това са около 1 млрд $!! За старо желязо!

    Което поставя един-два сериозни въпроса:
    1. На Киев Западът отпуска щедри кредити, с които той им пазарува военния скрап, от което Западът печели двойно: хем продава като истинско старо оръжие, хем не харчи пари за утилизацията му.
    2. Западът с тая триъгълна операция си е върнал парите, а Украина е презадлъжняла с главници и лихви;

    Моралният въпрос - да продаваш на "съюзник" не само архаично, а и негодно оръжие като за истинско - не го коментирам.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    По-добре да задлъжнееш към лошия Запад, отколкото да се оставиш да те превземе Путин.

    Нередност?
Нов коментар