🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Ердоган поиска отстъпки от Украйна, но не и от Русия, за зърнената сделка

Турският президент обяви, че тя ще бъде възобновена "скоро", докато руският лидер настоява, че Москва няма да се присъедини отново, докато Западът не изпълни исканията й

Срещата на Путин и Ердоган се проведе близо два месеца, след като Москва се оттегли от споразумението, което позволи около 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море
Срещата на Путин и Ердоган се проведе близо два месеца, след като Москва се оттегли от споразумението, което позволи около 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море
Срещата на Путин и Ердоган се проведе близо два месеца, след като Москва се оттегли от споразумението, което позволи около 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море    ©  Reuters
Срещата на Путин и Ердоган се проведе близо два месеца, след като Москва се оттегли от споразумението, което позволи около 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че Русия "скоро" ще съживи зърнената сделка, въпреки че Владимир Путин настоява, че Москва няма да се присъедини отново към инициативата, докато Западът не изпълни руските искания. На съвместна пресконференция в понеделник в руския курорт Сочи Путин заяви: "Готови сме да се върнем към сделката веднага щом бъдат изпълнени исканията [на Русия]", като същевременно настоя, че Западът е "предал" своите ангажименти.

Ердоган заяви, че Турция работи заедно с ООН за съживяване на споразумението. Той се надява това да даде резултати и обяви, че вярва, че скоро ще бъде постигнато решение, което ще отговори на очакванията.

"Всички страни са наясно с очакванията на Русия за възобновяване на инициативата. Ние изразихме тези искания и продължаваме да го правим", добави турският лидер. Той също така призова Украйна да "смекчи подхода си", ако иска да спаси сделката за износ на зърно през Черно море, без да направи повече уточнения. Турският президент обаче не отправи същата препоръка към Путин.

Пшеницата - новото оръжие на Русия срещу Украйна

Миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати на Русия "набор от конкретни предложения", насочени към излизане от задънената улица.

Исканията на Москва

Срещата на Путин и Ердоган се проведе близо два месеца, след като Москва се оттегли от споразумението, което позволи около 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море. Според координационния комитет на споразумението повече от половината от зърното е доставено на развиващите се страни, включително Турция. Излизането на Русия от споразумението породи нови опасения за възможна продоволствена криза в някои части на Африка, Близкия изток и Азия.

Преди срещата с Ердоган Москва беше представила списък с искания за присъединяване отново към сделката. Русия отдавна твърди, че първоначалното споразумение е било несправедливо приложено, като смята, че западните санкции са попречили на прилагането на паралелно споразумение, което да позволи износа на селскостопански продукти от Москва.

Ердоган призова Украйна да "смекчи подхода си", ако иска да спаси сделката за зърно.

Западни дипломати заявиха, че Москва е била особено засегната, тъй като не е могла да изнася амоняк - ключова съставка за торове - през контролираната от Украйна територия.

Посредникът Ердоган

Ердоган се опитва да се позиционира като посредник между Русия и Запада. Анкара отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, а двете страни задълбочиха икономическите си връзки след началото на войната в Украйна миналата година. Турция, която е член на НАТО, изигра ключова роля в договарянето на първоначалното споразумение за зърното през юли 2022 г.

Без сигурен достъп до черноморските пристанища украинските фермери бяха принудени да пренасочат износа си на зърно по суша и през дунавските си пристанища. Тези маршрути са свързани със значително по-високи разходи и могат да ги накарат да намалят засадените площи, което ще засили опасенията от недостиг на храна в бъдеще.

В понеделник Путин договори отделна сделка, според която Русия ще достави 1 млн. тона от собственото си зърно на по-слабо развитите африкански държави чрез споразумение с Турция и Катар. Ердоган заяви, че Турция е готова да смели зърното и да изпрати брашното на бедните африкански страни, но уточни, че това не е алтернатива на споразумението за Черно море.

Русия не спира с атаките срещу украинските пристанища

Русия предприе поредица от нападения с дронове срещу южната част на Одеса и дунавските пристанища на Украйна като Измаил. Ударите по дунавските пристанища "още веднъж показват как Русия изостря световната продоволствена криза с действията си, които излагат на риск милиони уязвими хора по света", заяви Европейската комисия.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    Инфото в статията е неадекватно.
    1. Ердоган няма механизъм да натисне Запада да вдигне забраните за фрахтоване на колаби с руско зърно и торове, за присъедини Росселхоз банк към SWIFT и в този смисъл намесване на името му като гарант е глупаво;
    2.Украинската експортна инфраструктура е разрушена, добивите през 2023 г логично са много по-ниски от миналогодишните поради бойните действия и поголовната мобилизация;

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#1] от "D-r D":

    3. Путин и Ердоган са се договорили Русия да изнесе БЕЗПЛАТНО 1 млн т.зърно за Африка ПРЕЗ Турция. Според доклада на ООН за т.нар. зърнена сделка, едва 2,6% от украинското зърна е отишло в гладуващи страни, а около 33% е отишло в 4 страни от ЕС, които са го препродали с печалба: един умира, друг му го зави**...
    4.4. Русия ще строи втора АЕЦ в Турция.
    Накратко това са новините от Сочи: зърнена сделка-2 няма да има.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#2] от "D-r D":

    "Отстъпките от Украина", както са наречени в Капитал, всъщност е искане за прекратяване на агресията спрямо корабоплаването в Черно. Припомням, че единствената (засега) атака срещу търговски кораб е на украински морски дронове срещу танкера Сиг, а единствените закани това да продължи са от икономическия съветник на укр.президент.
    Украина видимо губи войната на фронта и се опитва да отвлечи вниманието от месомелачката, в която тика населението си, е с асиметрични действия.Които кой знае какъв ефект нямат, но от феновете се следят и описват с трепет.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P S. Reuters пише, че Lloyds отказва да застрахова корабите с украинско зърно в Черно, докато не се възстанови контрола на ООН над коридора. Всъщност става Параграф 22, защото ООН няма механизъм да върне Русия в "сделката", по причина, че цяла година Западът не изпълни нито едно от руските искания за реципрочна възможност за износ на руско зърно.
    Още един изключително сериозен проблем, направо удар в гърба от Lloyds...

    Нередност?
  • 6
    ross.pero avatar :-|
    ross.pero

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Никъде не се споменава , за безплатна доставка на зърно или брашно!!!
    Манипулации на кремълските плъхове!!!
    Второ , Турция която ще преработи 1 милиона тона зърно в брашно , си гледа собственият интерес !!!Няма лошо , но трябва Ердоган да не си създава ореол на спасител и Робин Худ!!!
    Последният настоява да се върнат към зърнената сделка , както беше преди , поради простата причина , че в нея участваха изключително само турски кораби и имаше поголовно претоварване в Турция , ако не те бяха такива , тръгнали от руските и украински пристанища!!!Става на въпрос за огромни такси и комисиони!!!
    Украйна се усети , че губи много и за това реши да действа сама!!!
    Ердо , разбраха ти номерата вече...няма лошо да печелиш , но не се прави на спасител!!!
    Катар се намесва , защото ще плати разходите на тези 1 милиона тона , а ватенките да не лъжат и мамят , че ще ги подарят !!

    Нередност?
Нов коментар