По неофициални данни Русия в момента има в Черно море четири или пет дизел-електрически подводници клас Kilo. Всяка от тях може безшумно да пусне до 24 морски мини.
По неофициални данни Русия в момента има в Черно море четири или пет дизел-електрически подводници клас Kilo. Всяка от тях може безшумно да пусне до 24 морски мини.    ©  Reuters

Войната | Мини в Черно море – следващото оръжие на Путин

Експлозия край румънския бряг в понеделник провокира нови страхове, че напрежението ще ескалира още

По неофициални данни Русия в момента има в Черно море четири или пет дизел-електрически подводници клас Kilo. Всяка от тях може безшумно да пусне до 24 морски мини.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С едностранното прекратяване на т.нар. зърнена сделка на 17 юли от страна на руският президент Владимир Путин, последвалото установяване на "де факто" руска търговска блокада в Черно море и обявеното миналата седмица намерение на Украйна да открие свой собствен "хуманитарен коридор" за преминаване на търговски кораби към нейните пристанища рисковете за ескалация стремително започват да нарастват. За жалост в това число влиза и заплахата за въвличане на още държави в конфликта, включително и България, ако Русия продължи с провокативните си действия.

След като в неделя руската корвета "Василий Биков" за първи път от началото на войната откри предупредителен огън по неукраински цивилен кораб и извърши принудителна инспекция на борда му, днес Кремъл явно е решил още да вдигне залозите и според твърденията на румънските военноморски сили, най-вероятно е детонирал морска мина край брега на Румъния.

Инцидентът е станал около 9 часа край вълнолома на курорта Костинещ между Констанца и Мангалия, който се намира на около 30 км. от българската граница. "По първоначална информация става дума за взрив на морска мина", коментира говорителят на румънските военноморски сили полковник Корнелиу Павел, цитиран от телевизия Digi24. Според него военен кораб-миночистач и флотски хеликоптер Puma са започнали да изследват крайбрежните райони между Мангалия и Констанца за още плаващи взривни устройства, считано от 13 ч. в понеделник.

Друг сигнал за втора морска мина край Мангалия се е оказал фалшив, като обектът всъщност е бил голям дънер, допълва той. От румънските военноморски сили припомнят, че това е петият случай, при който морска мина е открита в териториалните води на страната. На практика обаче това е първата неконтролирана детонация на подобно взривно устройство в акваторията на държава - членка на НАТО.

"Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти", съобщиха по-късно в понеделник и от българското министерство на отбраната.

Морска блокада и още нещо

Взривът идва само ден след като Русия изпълни заплахата си, че едностранно ще започне да извършва проверки на цивилни кораби в Черно море, за които подозира, че може да превозват "непозволени стоки" (за момента Москва не е уточнила какво точно разбира под това). В неделя сутрин нейната патрулна корвета "Василий Биков" е открила предупредителен огън по турския търговски кораб Sukru Okan, плаващ под флага на Палау към украинското дунавско пристанище Исмаил. Първоначално плавателният съд не е реагирал на призивите да спре за "инспекция". След стрелбата Sukru Okan е бил взет на абордаж от руски спецчасти, включително с участието на вертолет Ка-29. След края на "проверката" корабът е бил оставен да продължи към Исмаил, твърдят от руското военно министерство.

На практика това е първата нагледна и силова демонстрация на Русия, че по свое усмотрение ще продължава да възпрепятства търговското корабоплаване в Черно море, включително в изключителната икономическа зона на България, където за втори път удължава своите "учения с бойни стрелби" (засега до 19 август). Инцидентът не е безобиден, а също така ни засяга пряко, тъй като по неофициална информация турският кораб се е опитал да избяга към българските териториални води и е бил преследван натам от руснаците.

Докъде е склонен да стигне Кремъл при своите т.нар. проверки ще е от голямо значение, както за българските компании, извършващи внос и износ на стоки по море, така и за сигурността на целия западен свят, който може да бъде въвлечен в пряк военен сблъсък с Русия заради престараване или грешка на някой самозабравил се флотски офицер.

Детонацията на морска мина в териториалните води на държава - членка на НАТО, обаче повишава риска от ескалация на качествено ново ниво. На теория заплахата от мини в Черно море не е нова. Такива започнаха да се появяват не само в румънските, но и в българските и турските териториални води още през март и април миналата година, когато руската инвазия в Украйна беше в началната си фаза. Тогава двете враждуващи страни си разменяха взаимни обвинения какъв е източникът на взривните устройства - Москва твърдеше, че става дума за мини, откъснали се при буря от украинските защитни заграждения край Одеса, а Киев - че става дума за руски провокации и диверсионни операции.

От заплахи към реално миниране

Тук има един важен детайл. Високопоставен военен източник тогава коментира пред "Капитал", че намерените в териториалните ни води мини всъщност не са били активирани. Това навежда на мисълта, че по това време не е ставало дума за пряк акт на агресия, а по-скоро за предупреждение (очевидно от страна на Путин).

Година по-късно инцидентът в румънската акватория показва, че Кремъл вече е склонен да премине от заплахи към реални действия. По неофициални данни на западните разузнавания руските военноморски сили в момента имат в Черно море четири или пет дизел-електрически подводници клас Kilo. Всяка от тях може безшумно да пусне в морето до 24 мини, без да се показва на повърхността. НАТО от своя страна постоянно поддържа над Черно море военни самолети Poseidon и разузнавателни дронове, способни да локализират и следят движението на неприятелски подводници.

По принцип военноморските мини са безшумно, пасивно и доста коварно оръжие, което се прилага от повече от един век. То е сравнително евтино и лесно за използване, но за сметка на това с висока ефективност, защото позволява дори на държави с по-слаб флот да се борят с по-могъщ противник. В случая по-важното е, че мините могат да се прилагат "анонимно": източникът им трудно може да бъде локализиран и доказан, като по този начин тяхното използване не провокира автоматично ескалация и военен отговор. Точно на този ефект вероятно в момента разчита и Русия.

Макар и да не прилича на съвременните авангардни оръжия, мината е боеприпас от типа "стреляй и забрави" - безшумно чака своята жертва (понякога с години) неволно да влезе в контакт с нея. Проблемът е, че тя представлява заплаха не само за противника, но и за всеки, който не знае за нейното съществуване и местонахождение. Затова и според конвенциите за прилагането им мините трябва да са закотвени, а зоните, където са разположени, да се обявяват официално. В случая обаче ситуацията не е такава: мините са свободно плаващи, активирани и създаващи директна заплаха за цивилното корабоплаване.

Страхът като оръжие

Един от важните моменти при този тип оръжия е, че имат и огромен психологически ефект. Морските мини се определят като оръжия от типа A2AD (Anti-access/Area Denial), които блокират достъпа на вражески кораби в критични морски участъци или проливи. Дори самата възможност те да присъстват в определена акватория е достатъчна, за да парализира дейността на морските оператори и ефективно да спре или забави корабоплаването в определен стратегически участък. Такива са например Босфорът и Дарданелите или устието на Дунав, където в момента са струпани десетки кораби, изчакващи своя ред да акостират на украинските и румънските дунавски пристанища.

При това положение дори не е нужно мините да взривят някой плавателен съд, за да постигнат целта си. А в случая тя очевидно е премията по застраховките на корабните товари в Черно море да се вдигне до такива космически нива, така че украинският износ оттук да стане безпредметен. При това положение, дори руската военноморска блокада да се окаже неефективна и търговските плавателни съдове безпрепятствено да я заобикалят през териториалните води на натовските членове Турция, България и Румъния, това може да се окаже без особено значение. Защото корабоплаването в минираното Черно море ще се окаже твърде скъпо начинание за всички онези, които не знаят къде точно са мините...

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 8

    Пускам отново факти, че да намаля шансът да ме изтрият, каквато е практиката тук:
    - Проблемът с мините в Черно море е от март 2022 г., когато Украйна минира своето крайбрежие, за да се предпази от морски десант. Дори минира плажовете си имаше няколко пострадали украинци вследствие на това.
    - Русия дава предупредителни изстрели и прави инспекция, каквато е практиката по света. В Дневник дори са намерили експерти, които казват това - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/08/14/4517707_absoljutno_ne_dopustimo_-_po_incidenta_s_turskiia/?ref=home_layer2
    - Докато Украйна директно атакува граждански товарен кораб в стил, който прилага на едни, срещу които всички се биехме допреди няколко години.
    - Руският Черноморски флот (РЧФ) прекрати операциите в близост до украинските брегове след потапянето на крайцера "Москва", за да намали риска от още загуби. Целият флот избягва северозападния сектор на морето и няма да рискува част от подводниците си да минира. Все пак те могат да носят и крилати ракети и са ценен актив.
    - Мините идват от север към юг, а не от изток към запад, където сега оперира РЧФ. Което подкрепя тезата, че става дума най-вероятно за украински такива. Проблем, който си стои вече година и половина.

    Мините и Черноморския коридор е новата "дъвка", докато украинците най-накрая не постигнат нещо в Запорожие или Бахмут. Ама не им се получава - висока била тревата.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 9

    Веднага се сещам за хуманитарните турски конвой към Израел преди няколко години, които носеха храни, оборудване, медикаменти и пр. стоки за палестинците при едно от поредните избухвания на насилие в еврейската държава.
    Израелски командоси, след като конвоя не се подчини на предупрежденията да спре, атакуваха и превзеха корабите със сила, като сред екипажа и хуманитарните работници имаше и убити.

    Хайде сега да направим сравнение мужду действията на израелските и действията на руските военни.
    И хайде да помислим украинската атака срещу руския цивилен танкер Сиг до какво щеше да доведе, ако той беше пълен с нефт.
    Никого не принуждавам и да размишлява на какво законово основание се атакува невоенен търговски съд, само защото крайната му дестинация е противниково пристанище.
    Но не е излишно.
    А за пропагандния кич с морските мини, искам да напомня, че през пролетта на м.г., когато украинците си минираха подстъпите към Одеса и Николаев, за което припомня в #1 и kuranakyumura, някакъв, подписан като Джак Спароу в Капитал писа подобни на горните небивалици.
    И аз тогава опонирах, че в Черно морските течения не са от изток на запад, че да ни носят руски мини, а са от север на юг, тоест разнасят в Румънски, бължарски и турски териториални води украински морски мини. Които при това и изобщо не са закотвяни, а са пуснати по течението да правят бели, като се крещи, че били руски...

    Гънките!

    Нередност?
  • 3
    gerganabg avatar :-|
    gerganabg
    • - 4
    • + 3

    Ако почнат да избухват и по нашето крайбрежие да променим срокът за издаване на тур. визи за руснаци - молът в Бургас е пълен с руски тьотки които изкупуват H&M - навсякъде трещи руска реч, дошли са през Турция или Дубай - нека малко да усетят и те проблемите които таварщ Путин създава

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    До коментар [#3] от "gerganabg":

    Украинците също говорят на руски.

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#4] от "mickmick":

    Все по-малко ще говорят на руски.
    путкин така пожела.

    Нередност?
Нов коментар