Байдън се опитва да успокои Украйна след блокирането на военната помощ

Подкрепата на Европа ще продължи и ще нараства

"Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа", каза американският президент.
"Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа", каза американският президент.
"Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа", каза американският президент.    ©  Reuters
"Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа", каза американският президент.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ "няма да си тръгнат" от Украйна, след като Конгресът отхвърли 6 млрд. долара помощ, за да предотврати затварянето на правителството, въпреки че републиканците обвързаха допълнително финансиране със спорния въпрос за сигурността на границата.

"Искам да уверя нашите американски съюзници, американския народ и хората в Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа", каза той в неделя. "Няма да си тръгнем." Байдън твърди, че "по-голямата част от двете партии" подкрепят помощта на Киев, и нареди "да спрем да си играем - да направим това".

По време на напрегнатия уикенд в Конгреса допълнителното финансиране за Украйна отпадна от двупартийния законопроект, който ще финансира правителството на САЩ до 17 ноември. Този компромис беше направен, за да може законът да бъде приет. Този ход дойде само дни след като президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Вашингтон, за да се опита да събере подкрепа за подновяване на помощта, отбелязва Financial Times.

Помощта за Украйна е гореща тема в политиката в САЩ от месеци, но решението да бъде извадена от сделката беше изненада за много от съюзниците на Киев. Проектът за финансиране на работата на администрацията ще е в сила за най-много 45 дни и беше приет, без да включва средства за подкрепа на Украйна. Макар да не означава отказ от поддръжка на Киев, решението на Вашингтон показва несклонността на републиканците да позволяват безусловна щедрост към Киев година преди президентските избори.

Докато беше на посещение в Киев в неделя, Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика, каза, че е "изненадан" от решението, за което, каза той, "трябва да съжаляваме, дълбоко и напълно". Европа ще продължи да подкрепя Киев независимо от това, каза той. "Не сме чакали това решение да бъде взето."... нашата подкрепа за Украйна не само продължава, но и се увеличава."

Нилс Шмид, депутат от управляващите в Германия социалдемократи и говорител на партията по външните работи, предупреди, че "Украйна е изложена на риск да стане жертва на радикални републиканци". "Надявам се, че мнозинството и в двете партии в Конгреса, които искат да продължат да подкрепят Украйна, бързо ще приемат резолюция в този смисъл", каза той. "В противен случай доверието във външната политика на САЩ ще бъде сериозно накърнено.

Помощта за Украйна е гореща тема в политиката в САЩ от месеци, но решението да бъде извадена от сделката за финансирането на правителството изненада много от съюзниците на Киев.

Рустем Умеров, новият министър на отбраната на Украйна, който беше назначен миналия месец, заяви, че неговият американски колега Лойд Остин го е уверил в телефонен разговор в неделя, че "американската подкрепа за Украйна ще продължи". "Украинските воини ще продължат да имат силен гръб на бойното поле", добави Умеров.

Републиканецът Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите, каза пред CBS News, че въпреки че е ангажиран с подкрепата на Украйна, "приоритетът за мен е Америка и нашите граници". "Ще се уверя, че оръжията са предоставени на Украйна, но те няма да получат голям пакет, ако границата не е сигурна", каза той.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм обяви пред CBS News, че в Сената има двупартийна подкрепа както за помощта за Украйна, така и за укрепването на южната граница.

Но Байдън призова републиканците "да удържат на думата си относно подкрепата за Украйна. Те казаха, че ще подкрепят Украйна на отделно гласуване. "Не можем при никакви обстоятелства да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната", каза президентът в неделя.

Радикални републиканци

Голяма част от опозицията да се помогне на Киев идва от радикалните републиканци в Камарата на представителите, близки до бившия президент Доналд Тръмп, които вече са недоволни от компромисите на Маккарти с Белия дом относно разходите.

Сред тях е Мат Гетц, твърдолинейният републиканец от Флорида, който в неделя каза, че ще предприеме действия, за да свали Маккарти от поста председател тази седмица заради работата с демократите, за да избегне спирането на дейността на правителството. Маккарти каза, че е уверен, че ще оцелее.

Алиша Кърнс, депутат от Консервативната партия, която председателства комисията по външни работи в британския парламент, призна, че епизодът е "победа за Путин", но е "все още достатъчно уверена, че САЩ изпълняват всичко, от което се нуждаем от тях".

През август Байдън поиска от Конгреса допълнителни 24 млрд. долара финансиране за Украйна, в допълнение към вече одобрените 113 млрд. долара от началото на инвазията на Русия. Високопоставени чиновници предупредиха, че всяка липса на помощ може да има неблагоприятно въздействие върху хода на контраофанзивата на Украйна.

Украинските власти обаче изглеждаха уверени, че няма съществена промяна в подкрепата на САЩ.

"Русия прави грешка, ако мисли, че може да "изчака" военната помощ за Украйна. Украйна само ще стане по-силна и руската агресия ще се провали", каза в неделя министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Подкрепата от Европа продължава

Съветът на министрите на външните работи от Европейския съюз се събра в Киев на първата в историята на блока среща на всички 27 членки в трета страна. Решението беше обявено от върховния външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел ден след като САЩ не включиха помощта за Украйна във временния бюджет, приет в Конгреса, за да не затвори правителството.

Борел заяви по-рано, че Европейският съюз ще продължи да подпомага Украйна и напомни на пресконференция в Киев след среща с новия министър на отбраната Рустем Умеров, че ЕС е предоставил на Украйна 25 млрд. евро като военна подкрепа, а общият обем помощи, ако се включат хуманитарната и финансовата, достига 85 млрд. евро.

На пресконференция с външния министър Дмитро Кулеба Борел призова САЩ да продължат да подпомагат Украйна. "Конфликтът оказва голямо влияние върху света, но за нас, европейците, (войната в Украйна) е екзистенциална заплаха... затова трябва да продължим да подкрепяме Украйна и да обсъждаме с американските си съюзници и приятели, за да може и те да подкрепят. Сигурен съм, че решението ще се преразгледа."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 5

    Това означава, че тази тежест ще падне на гърба на европейския данъкоплатец. Васална и слаба Европа ще затъва все повече и повече :(

    Нередност?
  • 2
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "scuby":

    Айде пак и тоя. Трол умора няма. Опротивяхте до крайност!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Разбира се, че "подкрепата за Украина" от САЩ ще продължи.

    Най-малкото, защото към 85% от нея остава в самите щати - във ВПК, за заплати на военни, логистика, раминти и пр. 15-те%, които отиват в Украина обаче са тотално неконтролируеми и се отчитат като военни якета от D&G и яйца на Фаберже... Затова си отиде Резников, между другото.
    В момента левеещото републиканско крило хем иска да го начука (пирона) на Байдън, хем много внимава да не възкачи автоматично Доналд.
    Твърде разчекнат им е шпагатът.

    Иначе САЩ ще продължават да финансират и поддържат прокси войната си срещу Русия на територията (и за сметка) на бивша УССР.
    Но вече там няма да се хвърлят долари, а съюзниците от ЕС ще трябва да развържат кесиите.
    Както стана ясно, многомилиардните ЕС кредити в евро към Украина имат лихви. Брюкселаците са решили, че гражданите на ЕС ще ги плащаме.
    Днес лихвите, утре и главниците. А другата седмица - на фронта...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    P.S. Моля много уважително Капитал да си прибере някъде банера, дето изскача натрапчиво долу вдясно, напомняйки за статията от 14 септември "Офанзивата на Украина приближава кулминацията си".

    И тези ви прогнози не се сбъднаха. Нито имаше офанзива, нито нейна кулминация, нито нещо настъпи. 47-ма механизирана бригада на ВСУ за трети път я изтеглят от фронта при Роботино за "попълване", като последния път войниците от остатъците ѝ просто отказали да влизат в бой.

    Стига украински трупове, не мислите ли?

    Нередност?
  • 5
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • - 1

    Първо- да му мислят европците. Второ - не е майтап, а сериозен сигнал за Зеленчука! Трето - по южната граница на Щатите чакат десетки хиляди, а милоните вече пробили се на север искат да папат. Четвърто - провоенният блок в НАТО вече се подпука яко! Пето - и т.н.

    Нередност?
Нов коментар