🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел ще размрази средства за Унгария, тъй като търси подкрепа за Украйна

Миналия декември ЕС замрази 22 млрд. евро за Будапеща заради проблеми с върховенството на закона

Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до европейските средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината
Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до европейските средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината
Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до европейските средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината    ©  Reuters
Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до европейските средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината    ©  Reuters

Европейската комисия се готви да освободи милиарди евро за Унгария, които в момента са замразени поради опасения, свързани с върховенството на закона, което може да осигури подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на съюза и за значителна финансова помощ за Украйна.

Комисията възнамерява да размрази около 13 млрд. евро преди края на ноември, съобщават пред Financial Times трима души, запознати с дискусиите. Според двама от източниците на изданието отпускането на част от замразените средства отчасти е продиктувано от желанието да се осигури подкрепата на Орбан за увеличението на бюджета.

През май Унгария прие съдебни реформи в отговор на европейските искания, което ще позволи на Брюксел да освободи 13 млрд. евро, повече от половината от замразеното финансиране, заявяват източниците на FT.

Всяко решение за деблокиране на плащания към Будапеща вероятно ще предизвика остра реакция на Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда позиция срещу правителството на премиера Виктор Орбан.

Стефан де Кеерсмакер, говорител на комисията, заяви, че на 26 септември Брюксел е изпратил писмо до унгарското правителство, в което е поискал "разяснения" по някои детайли от реформите. "Веднага след като Унгария отговори на тези въпроси, комисията ще продължи оценката си", добави той.

Говорител на унгарското министерство по европейските въпроси е отказал да предостави коментар на запитването на FT.

Всяко решение за деблокиране на плащания към Будапеща вероятно ще предизвика остра реакция на Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда позиция срещу правителството на премиера Виктор Орбан. Европейският парламент няма официална власт да блокира плащанията към страните от ЕС, но може да задържи евентуално споразумение за увеличаване на бюджета на ЕС.

Намерението на Европейската комисия става ясно няколко дни след като Конгресът на САЩ отхвърли допълнителното финансиране за Украйна от двупартийния законопроект, който ще финансира правителството до 17 ноември. Този компромис беше направен, за да може законът да бъде приет. През миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Вашингтон, за да се опита да събере подкрепа за подновяване на помощта.

Подкрепа за увеличението на бюджета

Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до европейските средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, по-специално за да осигури продължаване на финансовата помощ за Киев.

Комисията е предложила увеличение на общия бюджет на ЕС с 66 млрд. евро, за да се покрият нарасналите разходи. Част от тази сума ще се използва за програма за финансова подкрепа на Украйна в размер на 50 млрд. евро през следващите четири години. Няколко държави, включително Германия, са възразили срещу размера на предложеното увеличение.

Увеличението на бюджета трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Мисля, че ЕК в суматохата бърка подхода към Орбан с този към Денков...

    Орбан вече посече корупционният опит срещу пачки € ЕК да запуши устата на Будапеща. Предложението на Виктор Орбан е в бюджета на ЕС за 2023-27 г планираната "помощ" (разбирай кредит) за бивша УССР да е наполовина - не 50 млрд €, а 25 млрд €, като се дефинират строги механизми за контрол и се следи как се харчат. Ако всичко е поносимо с първия транш, тогава да се мисли за втори.
    И да не забравяме, че лихвите на досегашните кредити от ЕС, наливани в дамаджаната без дъно Украина, ще се разхвърлят върху европейските граждани. Т.е. и върху мен, а не искам.. Вас не ви мисля - плащайте на воля!

    Основното възражение на Унгария за наливаните еврокредити в бивша УССР е, че няма никакъв контрол къде отиват средствата и ще има ли и минимална възвращаемост на кредитите. Некои другари в бивша УССР мече не си знаят (евро)милионите!!!

    Що се отнася до размразяването на плащанията към Будапеща, преди седмица премиерът Гуяш предупреди, че бивша УССР нищо няма да получи от бюджета на ЕС, докато ЕС не изплати задърженията си към Унгария. И пичовете от ЕК се разбързаха...

    Та, явно с Брюксел трябва да се говори твърдо и рязко, за да върви работата. Като с мед.сестра, която умело нахоква пациентите за щяло и нещяло, ама работата, за който е назначена, не върши...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    P.S. Избързах да приключа преди да изясня за себе си основния въпрос.
    Павел, моля, споделете: за седмицата след ултиматума на унгарския премиер, Будапеща реши ли своите "проблеми с върховенството на закона"?
    Подозирам, че в Брюкселското им измерение - не.
    Е, тогава защо им бутат пачките?
    Корупция?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Любимият ти авторитарен диктатор Орбан, който си наглася съученици с основно и средно образование на високи постове в държавата, няма никакво право да обвинява друга държава в корупция. Не че в Украйна положението е по-добре, все пак е страна от бившия СССР, а там се крадеше яко и традиции имат хората. Но изказванията на Орбан са меко казано безочливи. Но той си е такъв и това дори му е изписано на физиономията. Само изключително нагъл и безскрупулен човек може да изгради дива средноазиатска република в центъра на Европа, при това с чужди пари.

    Нередност?
  • 4
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Чувал съм, че графоманията и манията за непогрешимост са психически девиации. Също логореята и грандоманщината.
    Дали не е добре да се прегледаш при психиатър? Сигурен съм, че ще получиш подобаващо внимание като колега.

    Нередност?
Нов коментар