🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Време е за план C за Украйна

Замразените войни са силата на Путин - те му позволяват да използва международната слабост и да задържи властта у дома

Дори Зеленски да се съгласи на преговори, обикновените украинци няма да искат разговори с тази Русия, която бомбардира безразборно домовете им, отвлича деца и убива и измъчва цивилни
Дори Зеленски да се съгласи на преговори, обикновените украинци няма да искат разговори с тази Русия, която бомбардира безразборно домовете им, отвлича деца и убива и измъчва цивилни
Дори Зеленски да се съгласи на преговори, обикновените украинци няма да искат разговори с тази Русия, която бомбардира безразборно домовете им, отвлича деца и убива и измъчва цивилни    ©  Reuters
Дори Зеленски да се съгласи на преговори, обикновените украинци няма да искат разговори с тази Русия, която бомбардира безразборно домовете им, отвлича деца и убива и измъчва цивилни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джейми Детмър, редактор на секцията "Мнения" в европейския Politico, в коментар за изданието

Миналия ноември началник-щабът на Съвместното командване на САЩ ген. Марк Майли ядоса Киев, както и някои по-войнствено настроени представители на администрацията на президента Джо Байдън, като сравни случващото се в Украйна с Първата световна война и намекна, че може би е достигната точката на безизходица на бойното поле. По-късно той добави: "Когато има възможност за преговори, когато може да бъде постигнат мир, сграбчи тази възможност".

Скоро есента ще дойде в Украйна и ще затрудни още повече военните маневри. Висши представители на Киев се противопоставят на мненията, че кампанията вероятно няма да постигне своите първоначални цели. "Украинските сили се придвижват напред. Въпреки всичко и без значение от това, което всички казват, ние напредваме и това е най-важно", посочва украинският президент Володимир Зеленски. Но зад затворени врати в Киев се подготвят за дълга война.

В действителност ако Украйна не постигне по-голям успех на терен до ноември, думите на ген. Марк Майли ще бъдат припомнени и все повече хора ще се запитат дали този кървав конфликт може да бъде спечелен.

Зад затворени врати в Киев се подготвят за дълга война.

Така обаче се изправяме срещу проблема, който затруднява западните съюзници още от самото начало, тъй като те така и не назоваха какви са ясните военни цели в Украйна - отчасти защото ако го бяха направили, вероятно щяха да рискуват единството си. Така че понятието "спечелена война" никога не бе категорично дефинирано.

Защо западните съюзници не подкрепиха думите си на симпатии към Киев с действия, използвайки своята икономическа мощ в пълен капацитет, поставяйки заводите си в бойна готовност, както направиха по време на Първата световна война? Отчасти причината бяха усилията да се осигури единодушно съгласие сред партньорите. Друга причина бе страхът, макар и далечен, от ядрена ескалация, както и придружаващата преценка, че е необходим внимателен подход, за да се намали този риск. "САЩ дават достатъчно, за да предотвратят руска победа, но не толкова, че да позволят руска загуба и последваща потенциална ядрена ескалация", отбелязва Джеймс Никси от британския аналитичен институт Chatham House.

Друг ключов фактор е, че вътрешно в себе си украинските съюзници не почувстваха, че тяхната собствена демократична съдба е застрашена. При цялата си симпатия за Украйна и при целия си ужас от варварските руски престъпления в Буча и другаде тяхното население бе заето с кризата с нарастващите разходи за живот. С напредъка на войната чувството за опасност намаля. Все пак ако великата руска мечка не може да подчини своя по-малък съсед, как ще може да се противопостави на страните от НАТО, да не говорим да заплаши САЩ?

За украинците, разбира се, е различно. И не е изненадващо, че Киев е напълно наясно със своите военни цели - връщане на цялата суверенна територия, включително Крим; руски военни репарации; железни западни гаранции за сигурността като членство в НАТО.

Но призивите за преговори ще нарастват, ако няма някакъв съществен военен пробив по време на тази контраофанзива. Русия и Украйна имат едно общо нещо - техните съюзници не вярват, че някоя от двете страни може да си осигури пълна победа.

И все пак има три големи проблема с този план В. За първия Джеймс Никси подчертава, че "отслабващата подкрепа сега само ще направи Украйна по-уязвима с последици за европейската и глобалната сигурност, ще застраши постигнатия напредък и ще даде на Владимир Путин коз, който той в момента не притежава, особено предвид руските вътрешни брожения през последните седмици".

Вторият проблем е, че дори Зеленски да се съгласи на преговори - а засега няма признаци, че има намерение да го направи, обикновените украинци няма да искат разговори с тази Русия, която бомбардира безразборно домовете им, отвлича деца и убива и измъчва цивилни.

Русия и Украйна имат едно общо нещо - техните съюзници не вярват, че някоя от двете страни може да си осигури пълна победа

Трето, Путин може и да се съгласи на преговори, но ние сме виждали и преди какво се случва с тях. За руския президент те са просто още едно оръжие във войната, за да разсейва, забавя и осигурява време за маневри относно своите военни и дипломатически цели, оплитайки добронамерените и наивните.

Замразените войни са силата на Путин - те му позволяват да използва международната слабост и да задържи властта у дома, като подсили параноичния патриотизъм и убеди руснаците, че външните врагове искат да унищожат Святата майка Русия.

Така че - някой да е мислил за план С?

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 6

    Нова историческа схема за финала на американската прокси война в (и за сметка на) Украина няма как да се очаква.
    Това видемо е начална фаза на глобален конфликт, дотолкова, доколкото в него са заложени екзистенциални за двете страни моменти. И, естествено двете страни изобщо не са Ресия и Украина, а американската хегемония и опоненгите й в лицето на незапада. Я вижте какво става в Африка?
    В този смисъл войните не се движат по логиката на пропагандата. Иначе още при среща с приятели трябнаше да изпъваме напред и нагоре десницата...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 15
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Да припомня руските тези:
    1. През 2015 в Минските споразумения: приключване на гражданската война в Донбас, автономия на Донецка и Лугански области в рамките на Украина, избори в авгономиите, организирани от Киев.
    Западът не помръдна нищо от това, но пък милитаризира Украина.
    Нещо. да ви напомтя времето преди и след Вюн хен 1938?
    2. Дек. 2021 американските нападателни оръжия в Европа да се оттеглят гна запад до линията. на обхгват на. Нато от 1997 г. Което западната пропаганда озвучи катоо изключване от. Нато на страните, приети след. 1997 г.Елементарна пропагандна лъжа.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 5

    Всички. глобални конфликти си приличат по едно: по интересите на. големите (за тогава) играчи. и за невъзможността за алгоритъм, който т да изчисли. всички вероятности.
    Затова накрая побеждава по-силният, по-решителтият и по-убедениятхв победата
    Като гледам кои са на дъската в момента, много се съмнявям, че Америка ще жертва Бостън заради Познан. Натовското единство е заклинание. Смацаните психически от денацификацията за поне едно поколение напред германци ли ще воюват или холандците, белгийците, италианците, пък и българите ли?
    За какво да воюваме?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    За демокрация, за джендър доктрината, за неоколониализма?
    Русия е притисната до стената и защото няма друг път за оцеляване, освен да мине през труповета на враговете си, просто не й е оставен избор.
    Западът не е готов за глобален конфликт и вке по-неготов ще става, но ще хвърля в запаления от него пожар по-втора ръка народите от санитарния кордон. Сега масово измират украинци, ще хвърлят и следващите.
    И когато Москва и Вашингтон отново се договорят на някоя салфетка, в София ще има бул. Пригожин, бул. Суровикин и т.н.

    Нередност?
  • 5
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • - 5
    • + 12

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Пропаганда ли? Психясал дърт комуноид.
    Това аз ли съм го писал бе лъжец?
    21- ви януари 2022 г.
    "Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости.

    Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г."

    https://btvnovinite.bg/svetut/ruskite-predlozhenija-za-sigurnost-vkljuchvat-iztegljane-na-silite-na-nato-ot-balgarija-i-rumanija.html

    Нередност?
  • 6
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • - 7
    • + 14

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Нагло проруско...изчадие. Никога вече в България няма да има нищо руско, освен патетника на Цар Освободител, чийто наследник болешивките Орки убиха ведно със семейството му.
    Време е да свикнеш с новите реалности за света. В този нов свят няма място за държава наричаща се "Русия". Присъдата е издадена отдавна. И няма да има следващи след украинците. Те стигат за да удушат нацистките копелета влезли в Украйна.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 5

    "Демократи" по изказа ще ги познаете... с пяна на уста пишат ли пишат..

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 13
    • + 3

    Специалната операция върви по план, за демократите в САЩ вече е с буквата С. Той ще проработи само ако е Capitulation, но това няма да се случи докато болните ястреби са в Белия дом. Дотогава – до последния герой! И неслучайно са с пяна на устата, защото никой отвъд голямата река не е подозирал, че войната ще продължи и през 2024 г. А президентски избори в условия на война са много, много непредсказуемо нещо. Особено, когато вятърът на победата на бойното поле започва да се обръща. Както виждаме от резултатите от контраофанзивата и най-накрая може да прочетем истински анализ за нея - https://bigserge.substack.com/p/escaping-attrition-ukraine-rolls

    С което предсказуемостта на демократите още повече проличава и се опитват да се хванат за сламка, като всеки един удавник. Сега призовават да се помага на Украйна дори като губи контраофанзивата, за да може конфликтът да се проточи до 2025 година. Тогава, западното производство ще започне да настига руското, а Москва ще започне да усеща негативните икономически ефекти от конфликта. Има две уловки – демократите да спечелят изборите и Украйна да удържи дотогава. Резервният им план е дори по-безумен – да се даде ударно членство на Киев в НАТО през юли 2024 година. Което ще форсира руснаците да приключат по-бързо войната преди тази дата. Защото третата им възможност да замразят конфликта се изплъзва от контрол и може да помогне, както на руснаците, така и на републиканците.

    Украинската контраофанзива има 20 дни за истински пробив и резултати, след това идва генерал Распутица, а натовските колесни тенекета не могат да оперират в такива условия. В най-големият ѝ пик и съветските затъват като в плаващи пясъци. След това идва зимата, както и новите руски формирования, украинската помощ намалява и вече ще се мисли за отбрана. С което инициативата преминава изцяло в ръцете на Кремъл. Освен, ако някой чугун в Белия дом не направи ударно членство на Киев в НАТО или на поляците не им издържат нервите.

    И последен коментар за отчаяния бълвоч на Политико – като ще се прави аналогия с Първата световна война, то поне да се прави от хора познаващи история. Защото, тази трагедия се случва по сходен начин – великите сили са обвързани в политически и военни договорки, които ги тласкат към глобален конфликт, дори при най-малката провокация. Убийството на австрийския престолонаследник в Босна е клечката, която запалва барутния погреб. Но войната не започва там, нито от Австро-Унгария. Германия дава първия залп и атакува Франция през Холандия, което кара Великобритания да се включи, при това без Берлин да има интерес. Само заради калкулациите и обвързаностите с военните мобилизации. По Бисмарково време Босненсата криза щеше да се разреши с кратък локален конфликт и една конференция. Вместо това влизаме в първата истинска световна война, която се води „за да стане светът безопасно място за демокрацията“. Познато звучи, нали? Мислите ли, че старчето Байдън е измислил топлата вода, но цитатът е от американския президент Уидроу Уилсън в писмо до Конгреса за влизането на САЩ в Първата световна война. Разликата се нарича атомно оръжие и по-скоро десетките хиляди ядрени бойни глави, които в момента са на въоръжение в САЩ и Русия. Защото ако сега избухне Трета световна война, тя наистина ще бъде „Войната, която ще сложи край на всички войни“.

    Нередност?
  • 9
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 6

    Конфликта бил САЩ-Русия ама руснаците нападнаха украинците... Не знам защо нападнаха щатите направо?!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6

    Пълният текст на проектодоговора за съвместна безопасност за Русия и страните от нато го има на сайта на руското Външно от 17 дек. 2021. Уточнявам, за да не си преразказваме вестникарски изрезки.
    Този документ дава яснота за същината на проблема: приближаването плътно до руските граници на АМЕРИКАНСКИ оръжия и контингенти.
    Ако Москва бе пращала предложения на Киев, тогава е друго. Москва потърси зачетане на своите интереси от САЩ. Не ги получи.
    И започна прокси войната на САЩ и Русия в и за сметка на Украина.

    Нередност?
Нов коментар