Най-важното за коронавируса: 10 нови случая и една жертва в България днес

Психиатричната болница в София затвори заради заразен пациент; Кои обекти могат да работят и кои не; Държави в ЕС затварят граници; Извънредно положение в Испания и още

Ген. Венцислав Мутафчийски (вляво), председател на кризисния щаб за борба с коронавируса, съобщи, че в България в момента има 37 заболели от коронавирус, включително и двама починали
Ген. Венцислав Мутафчийски (вляво), председател на кризисния щаб за борба с коронавируса, съобщи, че в България в момента има 37 заболели от коронавирус, включително и двама починали
Ген. Венцислав Мутафчийски (вляво), председател на кризисния щаб за борба с коронавируса, съобщи, че в България в момента има 37 заболели от коронавирус, включително и двама починали    ©  Георги Кожухаров
Ген. Венцислав Мутафчийски (вляво), председател на кризисния щаб за борба с коронавируса, съобщи, че в България в момента има 37 заболели от коронавирус, включително и двама починали    ©  Георги Кожухаров

*Информацията за заболелите е актуализирана към 19 часа.

Шест нови случаи на коронавирус са регистрирани в България, съобщи председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в 17 часа. Малко по-късно от Националната референтна лаборатория потвърдиха още четири положителни проби. Така пациентите с COVID-19 вече са 41, включително двама починали.

Втората жертва е съпругът на починалата в "Пирогов" жена, който издъхна тази сутрин в същата болница. 74-годишният мъж бе приет на 8 март в "Пирогов" с тежки хронични белодробни проблеми. Това от своя страна маскира изявата на COVID-19.

Днес са били обработени 157 проби в София, във Варна - девет, а в Стара Загора - 17. Пробите във Варна и Стара Загора са отрицателни, но пет проби, постъпили във ВМА, и пет - в Националната референтна лаборатория, са положителни.

Психиатрията е затворена

Освен това сутринта ген. Мутафчийски обяви, че заради нов пациент е била затворена университетската болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум", която се намира на 4-ти км в София. В нея е бил приет пациент на 80 години, който не е пътувал в чужбина и няма контакт с другите болни, но е показал признаци на заболяване, различно от това, за което е постъпил. След като болният е бил изпратен в "Пирогов", болницата е дезинфекцирана, а болните и персоналът са в нея под карантина, което означава, че няма да бъдат приемани нови болни, а персоналът и лежащите в нея ще трябва да изчакат 14 дни под карантина на място.

Освен в "Пирогов" във ВМА в момента се лекуват девет пациенти с COVID-19 със средно тежки и тежки състояния, пет души са в белодробната болница в София, трима в Плевен и двама в Габрово. Вчера е бил установен и още един млад болен на възраст 24 години в Плевен, като той няма връзка с досега заболелите двама души в града.

Спазваш ли карантината?

Четирима души от Сливница са били намерени да пият в заведение, вместо да са по домовете си и да спазват карантина, съобщи още Мутафчийски. Той допълни, че един пациент, тръгнал си от ВМА, се върнал, след като научил за въвеждането на извънредно положение.

Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов обяви, че е заловен следващият гражданин, който е бил под карантина, но е напуснал дома си - той е бил намерен пиян в друг град.

КАКВО ОЩЕ ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС

  • По-рано днес правителството удължи сроковете за издаване на документи за самоличност, за разрешенията на ТЕЛК, за регистрацията на автомобилите с газови уредби и за протоколите за скъпите лекарства, за да няма струпване на хора.
  • Продължава да има прецизиране и неясноти и това кои обекти могат да работят и кои не. Снощи стана ясно, че освен магазини за храни, аптеки и дрогерии ще работят и бензиностанции, банкови и застрахователни офиси в моловете. Веригите за бързо хранене и ресторантите могат да работят само ако се купува храна за вкъщи, бе уточнено днес. Борисов лично предупреди собствениците на заведения да не правят опити да работят. Малки магазини извън големите търговски центрове могат да работят, без да допускат струпване на хора, а също и хотели, ако осигуряват кетъринг по стаите. Още по темата тук.
  • Полицаи от областните дирекции на МВР ще стоят в районите на търговските вериги за хранителни продукти, аптеките и дрогериите. Такова разпореждане е издал главният секретар на МВР, се разбра от съобщение на силовото министерство. Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти.
  • Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата обмисля мерки за компенсиране на загубите на бизнеса от извънредните мерки заради коронавируса, но предупреди, че няма как да бъдат покрити всички щети.
  • Агенцията по вписванията съобщи, че от понеделник, 16 март, въвежда "строг режим" на обслужване на клиентите си на гише с цел да не допуска струпване на хора в офисите. Още тук.
  • Държави в ЕС затварят граници с цел спиране на разпространението на COVID-19, въпреки че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че засега няма причини за това. След Чехия и Словакия вчера днес подобна мярка обявиха и Полша и Дания. От транспортния бранш предупреждават, че некоординираното затваряне на граници в Европа поставя под риск доставките на важни стоки от първа необходимост. Преминаването от България през турската, сръбската и македонската граница не е спряно, но е затруднено и с намален брой отворени пунктове. Повече по темата тук.
  • Вече са в сила строгите наказания за нарушаване на карантина в извънредната ситуация заради коронавируса. Те могат да достигнат лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева.
  • Частните болници са готови да се включат в лечението на COVID-19. "Още преди дни заявихме, че имаме готовност да се включим с екипи, апаратура и легла в борбата с COVID-19", припомнят от Българската болнична асоциация, в която членуват частни, областни и общински болници. Вчера от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова попита къде са частните болници и призова управляващите да ползват техния капацитет. "За нас този въпрос не стои - лечебните заведения, независимо от тяхната форма на собственост, следва и са в пълна готовност да организират лечението на гражданите при нарастваща вълна от усложнения на заразени с коронавирус", допълват в декларацията си от ББА.

И ПО СВЕТА

  • Испания, една от трите държави в ЕС с най-много регистрирани случаи на коронавирус, обяви извънредно положение и въведе сериозни ограничения, вкл. придвижването на хора с някои изключения. Епидемията в страната се ускори в последните дни и към момента заразените надхвърлят 6000, а жертвите са над 190, като само днес от вируса починаха 58 души. Още за Испанската блокада тук.
  • Русия затваря небето си за държавите от ЕС. По информация на БНТ от понеделник се спират временно полетите до всички държави от ЕС, Норвегия и Швейцария, след като в страната бяха регистрирани 45 случая на коронавирус. Изключение ще са полетите между летище "Шереметиево" в Москва и столиците на европейските държави. За тях ще се ползва определен терминал.
  • ЕК призова стартъпи и малки и средни фирми, които биха могли да помогнат със своите продукти в борбата с коронавирус пандемията, да кандидатстват за финансиране в следващия рунд на Европейския съвет за иновации. Крайният срок за подаването на кандидатурите е съвсем скоро - 17:00 ч. (брюкселско време) в сряда, 18 март. Повече информация тук.
  • Американският президент Доналд Тръмп обяви снощи извънредно положение заради коронавируса. Отключва се финансиране на стойност 50 млрд. долара за местните власти за справяне с болестта. Министърът на здравеопазването ще има правомощия да отменя закони и правила, за да облекчи дейността на службите по здравеопазването. Тръмп призова болниците да активират плановете си за спешни случаи. От петък действа забраната за влизане в САЩ на европейски граждани от шенгенските страни. Броят на заразените в страната надхвърля 2300 души, жертвите са над 50. Още за епидемията в САЩ тук.
  • Болестта продължава да се забавя в Китай, като в последното денонощие има едва десетина нови случая.
  • Британското правителство се очаква да обяви забрана за масови събирания от идния уикенд. В страната има над 1100 болни, а само днес има над 330 нови случая. Жертвите са над 20, половината от които починаха в последното денонощие.
  • Какво още се случва с коронавируса по света - тук.

И НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Google пуска безплатната версия на своя инструмент за видеочат на работното място до юли, за да помогне на бизнеса и училищата, които работят отдалечено поради коронавирус, съобщава Business Insider.

Една подробна и много полезна статия на The Atlantic, в която експерти от няколко институции говорят за това какво е позволено и препоръчително и какво не трябва да се прави по време на социална изолация и/или карантина. И не, те не са на едно мнение за това къде точно са границите и лимитите.

"Фикосота" и "Теси" основаха фонд "Помогни сега" за борба с коронавируса



Красен Кюркчиев, управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота" с шест завода в Шумен, инициира кампанията "Помогни сега" на територията на общината. Заедно с брат си Жечко Кюркчиев, управител и собственик на друга голяма компания в региона - "Теси", те даряват 100 000 лв. за начало за финансиране на кампанията. Средствата ще се използват по преценка на Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от разпространението на COVID-19 - за консумативи и материали, медицинско оборудване, защитни облекла, набиране на доброволци и др. "Фикосота", "Теси" и Стопанска камара - Шумен, са първите дарители по сметката на фонда. Освен това "Фикосота" е дарила и 20 000 бр. сапуни и други продукти за нуждите на социалните заведения и обществените институции на територията на община Шумен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Бог да прости починалият 74 годишен мъж в Пирогов.

    Нередност?
Нов коментар