Продължава да се прецизира кои магазини да са затворени

На спешния телефон 112 ще се дават отговори за забраните в заповедта на здравния министър, вече има призиви за компенсации и облекчения

От днес влизат в сила драстичните глоби за нарушение на мерките по време на извънредното положение, свързано с коронавируса
От днес влизат в сила драстичните глоби за нарушение на мерките по време на извънредното положение, свързано с коронавируса
От днес влизат в сила драстичните глоби за нарушение на мерките по време на извънредното положение, свързано с коронавируса    ©  Велко Ангелов
От днес влизат в сила драстичните глоби за нарушение на мерките по време на извънредното положение, свързано с коронавируса    ©  Велко Ангелов

За да няма струпване на хора на едно място, правителството удължи сроковете за издаване на документи за самоличност, за разрешенията на ТЕЛК, за регистрацията на автомобилите с газови уредби и за протоколите за скъпите лекарства. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след поредното извънредно заседание на Министерския съвет в събота.

Удължаване на срокове

Срокът за издаване на лични карти и шофьорски книжки се удължава с половин година. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов уточни, че това ще стане със законодателна промяна, която предстои да бъде гласувана от парламента. Собствениците на автомобили с газови уредби, които не са успели навреме да ги регистрират, ще имат възможност да направят това до края на месец май. С 12 месеца се удължава и срокът на протоколите на скъпоструващите лекарства, а решенията за ТЕЛК се удължават до края на май.

За въпроси - на телефон 112

Премиерът Борисов съобщи, че от 17 часа в събота всеки, който има въпроси във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която бяха спрени редица дейности във връзка с извънредното положение в страната, може да го направи на спешния телефон 112. На линията ще има четирима души от Министерството на здравеопазването, които ще отговарят на въпроси на гражданите за обхвата на заповедта. Борисов предупреди собствениците на вериги магазини за строителни материали и техника, които работят, да не допускат струпване на хора, защото в противен случай те ще бъдат затворени. Веригите за бързо хранене и ресторантите могат да работят само ако се купува храна за вкъщи.

По темата продължава да има неясноти, като след първоначалните обърквания и въпроси например изрично беше вписано, че банкови клонове, застрахователни офиси и бензиностанции продължават да работят. На днешния брифинг Ананиев също внасяше уточнения. Сега по негово мнение малки магазини извън големите търговски центрове могат да работят, а също и хотели, ако осигуряват кетъринг по стаите.

Вече започват да се появяват и призиви за различни мерки за подпомагане на бизнеса, засегнат от вируса. Евродепутатът Радан Кънев предложи пакет, включващ временно отменяне на всички видове патентни и туристически данъци, общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.; разсрочване на задължения за ДДС и осигуровки за периода на извънредната ситуация; подпомагане от бюджета на платените отпуски за служители; разсрочване на наеми и кредити за засегнатия бизнес и др.

Борисов заяви и че се обсъжда дали заповедта на Ананиев да не стане закон за коронавируса. "Дал съм на юристите да мислят по този въпрос", уточни той. Премиерът предупреди, че ако се допусне спекула с цените на храните, министърът на финансите има готовност да обяви таван на цените. Борисов за пореден път предупреди собствениците на заведения, които бяха затворени заради коронавируса, да не правят опити да работят. От кризисния щаб разпространиха информация, че няколко заведения в София са работили през изминалата нощ в нарушение на заповедта и се е наложило да бъдат принудително затворени. Четирима души пък са арестувани за нарушаване на наложената им карантина. Това са шофьори на тирове от Сливница, които били открити в заведение в града. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов напомни, че от днес влизат в сила приетите от парламента в петък промени в Наказателния кодекс и в Закона за здравето драстични глоби и наказания за нарушителите на извънредните мерки, свързани с коронавируса. Те предвиждат лишаване на свобода до 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. в случай на нарушаване на правилата по време на епидемия, пандемия или извънредно положение. Тези пък, които са болни и отказват задължителна изолация и лечение, могат да бъдат глобени в размер на 5000 лв.

Засега днес България не е регистрирала нови случаи на коронавирус и общо заболелите остават 31, но вече има и втори смъртен случай. Починал е 74-годишният съпруг на първата жертва на болестта, който беше приет в тежко състояние на 8 март. Голяма част от регистрираните заразени с вируса са били в контакт със семейството.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Но нищо няма за изтичащи шофьорски книжки, все пак да се извади медицинско по време на пандемия....

    Нередност?
  • 2
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев

    По въпроса за спекулата, как така килограм едни и същи лимони промениха цената си от 2,2-лв. до 4,90-лв в рамките на 12-часа. Честито!!!

    Нередност?
Нов коментар