Проектът за детска болница започва отначало, договорът с ГБС се прекратява

Позицията на МРРБ за обществената поръчка, възложена от правителството на Бойко Борисов, прави невъзможно изпълнението й

Договорът с "Главболгарстрой" е за "реконструкция" на съществуващата изоставена сграда чрез събаряне до основи и изграждане на нова.
Договорът с "Главболгарстрой" е за "реконструкция" на съществуващата изоставена сграда чрез събаряне до основи и изграждане на нова.
Договорът с "Главболгарстрой" е за "реконструкция" на съществуващата изоставена сграда чрез събаряне до основи и изграждане на нова.    ©  Цветелина Белутова
Договорът с "Главболгарстрой" е за "реконструкция" на съществуващата изоставена сграда чрез събаряне до основи и изграждане на нова.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на здравеопазването спира строежа на детска болница в София, стана ясно от писмо, изпратено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров до гражданската инициатива "За истинска детска болница". В него той съобщава, че още на 5 юли са спрени всички процедури, а договорът с консорциума "Детско здраве" ще бъде прекратен с едномесечно предизвестие. Основанието за това е прекратяването и на юридическото лице, което е страна по договора. Това е държавната "Здравна инвестиционна компания за детска болница", която в момента е сключила договор с консорциума "Детско здраве" за строеж на болницата.

Консорциумът, в който участват компании от групата на "Главболгарстрой" беше избран миналата година от тогавашния министър Кирил Ананиев да реконструира изоставената преди 30 години постройка в карето на бившата Медицинска академия, сега Александровска болница. ГБС обявиха, че ще съборят до основи сегашната сграда и представиха няколко различни проекта как ще изглежда бъдещата болница. В същото време родители и медицински лица, обединени в гражданската инициатива, настояваха този договор да не бъде сключван, а впоследствие - да бъде прекратен и строежът на болницата да започне от самото начало с изцяло нов и съобразен със съвременните медицински стандарти проект.

Инициативата събра 90 хиляди подписа от цялата страна, а подписката беше изпратена и на предишния премиер Бойко Борисов, и на сегашния служебен Стефан Янев.

В момента договорът за проектиране, строителство и надзор на болницата, която беше обявена за национално значим проект, е прехвърлен на държавното дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница". Според указанията на здравното министерство дружеството трябва да прекрати всички дейности по разчистване на терена, събаряне и строителство, след което ще бъде прекратена и дейността му, като така ще бъде прекратен и договорът с консорциума "Детско здраве" - с едномесечно предизвестие.

Мотивите

Здравното министерство изтъква, че основание за прекратяване на договора е позицията на Министерството на регионалното развитие за посочените в него дейности. В края на юни служебният министър Виолета Комитова обяви, че не може да разреши промяна в плана за сградата и да я признае за съществуваща, а може да издаде виза за проектиране и строеж само на чисто нова сграда. Договорът, който здравното министерство сключи през миналия април, обаче е за реконструкция на сегашната сграда за общо 77 млн. лв., като консорциумът получи 10% от сумата през октомври, подготви се за събаряне и проектира няколко вида сгради за терена.

Според Комитова обаче няма как с договор за реконструкция да се извърши бутане на скелето и строеж на изцяло нова сграда. Междувременно регионалното министерство не позволи да се променя и подробния устройствен план на незавършения строеж.

От МЗ в понеделник изпратиха няколко уточнения по казуса. Едно от тях е, че договорът с ГБС е за реконструкция на сграда, която не съществува в ПУП. И както предишният, така и сегашният служебен министър на регионалното развитие, са отказали издаване на виза за проектиране. "Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка", посочват от здравното министерство.

Националната гражданска инициатива: За първи път властта чу гражданите

В продължение на над 2 години националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" настоява строежът да започне на чисто, а не в старата, негодна сграда и да има отделни международни конкурси за проектиране и строителство.

"Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор, и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството. Анализ на нуждите на детското здравеопазване, сериозно и детайлно техническо задание, международен конкурс за проект и изпълнител, публично участие в контрола на всички нива, цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване - това са стъпките, за които настояваме от декември 2019 г. Днес за първи път изглежда, сякаш властта чу гражданите и тези стъпки могат да бъдат извървени", се казва в позицията на инициативата "За истинска детска болница".

Какво следва

На пресконференция на 6 юли "Главболгарстрой" представиха два нови проекта за детска болница. Според тяхната позиция отделните търгове за анализ и оценка за необходимостта от детска болница, избор на терен, избор на консорциуми за проектиране, за строителство, надзор и др., ще отнеме около 10 години, в които болницата няма да бъде готова.

"Заявяваме открито, че ние имаме опита, международната подкрепа и капацитета да изградим чисто новата детска болница за 2 години и половина. Подчертаваме, че сме готови да започнем разрушаването на стоманобетонния скелет, веднага след получаването на зелена светлина от институциите. Категорични сме, че усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, детска болница няма да има още десет години", се казва в декларация от обединението "Детско здраве" до медиите.

Според договора с ГБС държавата дължи на консорциума неустойка до максимум 10%, само ако се е забавила с някакво плащане. Не е предвидена обаче неустойка поради разваляне на договора.

Ако процедурата започне отначало, първо трябва да се направи анализ на нуждите от детска болница, колко и какви клиники трябва да има в нея, кои лекари ще работят там и какви заболявания ще се лекуват. Всичко това предполага и стратегия за развитие на детското здравеопазване в България, каквато в момента няма.

За детската болница трябва да се търси и ново място, което също вероятно ще отнеме време. Преди седмица от Камарата на архитектите в България (КАБ) настояха за стриктно спазване на утвърдените европейски практики при реализацията на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. "Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, които притежават нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб" заявиха от камарата в писмо до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Просто е: ГБС, едно от куче-касичките от ерата на баце, получи за щавене един неизпълним проект, но пък с изключително убедителното заглавие Национална детска болница.

    Е, свърши тая. Цирк, подобен на оня с подпорната стена-хотел на Алепу, също строен и собственост на ГБС, вече няма да има.

    Нередност?
Нов коментар