Стойчо Кацаров: Само 450 хиляди ваксини на AstraZeneca са използвани при поръчани 4.5 милиона

Заради лошия ваксинационнен план на ГЕРБ 10 хиляди възрастни хора са починали тази година, каза служебният здравен министър

Близо 10 хиляди възрастни хора са починали през март-април тази година след заразяване с ковид-19 заради ваксинационния план на ГЕРБ, който не предвиждаше възрастните и болните хора да бъдат имунизирани първи, както се случи в останалите държави по света. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента за готовността за реакция при евентуална следваща вълна и ваксинационния план.

Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ е допуснало в рамките на зелени коридори и кампании по работните места първо да бъдат ваксинирани млади хора, които не са били толкова застрашени от заболяването. Служебното правителство промени ваксинационния план и даде приоритет за ваксиниране на възрастните и хронично болните хора, но пък заради счупеното доверие в институциите, масовата дезинформация и подклаждане на страхове към ваксините из социалните мрежи интересът към ваксиниране е много нисък.

Грешките на управлението на кризата

Кацаров съобщи за множество грешки при управлението на епидемията освен тази. Според него липсата на план за мерките, правилно управление на кризата и претоварването на болничната система са довели България до увеличаване на общата смъртност от 15.5 на 1000 души през 2019 г. до 24/1000 през пролетта на 2021 г., а средната продължителност на живота е намаляла с година и половина. "26 хил. души са починали за 6 месеца от 1 ноември до края на април, това е два пъти повече от загиналите по време на Втората световна война", каза Кацаров.

Според него една от причините за увеличената смъртност е едновременното заемане на леглата във всички болници, което е допринесло за бързо разпространяване на инфекцията, както и липсата на единен протокол за лечение. Според новия план на служебното правителство болниците ще се запълват по ред във всяка област, а не едновременно.

По думите му един от проблемите пред управлението на следваща вълна е липсата на информация колко души са се срещнали с вируса заради слабите темпове на тестване. Здравното министерство поема ангажимент все пак до края на седмицата да предостави обобщена неперсонифицирана информация за тестването - например колко души са били тествани общо, колко от тях са били позитивни, колко са прекарали заразата по два пъти, информация по области, пол и т.н. Тя ще се обновява непрекъснато.

Неравномерната поръчка на ваксини от предишното правителство е довела до това, че през тази година България е поръчала 4.5 млн. ваксини на "Астра Зенека", а са използвани едва 450 хиляди от тях.

Кацаров отговори и на въпроси от депутатите за темповете на ваксинация. По думите му до 10 май, когато управляваше правителството на ГЕРБ броят на ваксинираните над 60 г. е бил 453 хил., а от 10 май до момента този брой е 490 хил. Преди 10 май първа доза ваксина са получили 794 хил. души, а след тази дата - 966 хил. души.

Служебният здравен министър обяви, че не е доволен от темповете на ваксинация и през следващите дни към информационната кампания ще се включат мобилните оператори, които ще напомнят на своите абонати да се имунизират и ще раздават награди за това. Това обаче призова в България ваксинацията да остане доброволна, след като няколко държави въведоха задължителна ваксинация за някои групи като лекари, служители в старчески домове и др.

Депутатите като цяло одобриха плана на управление на кризата, който служебното правителство въведе, който включва затваряне на определени бизнеси, както и медицински мерки при достигане на даден брой заболели и заети болнични легла.

Държавните болници са в трагично състояние

По думите на Кацаров към края на първото тримесечие на тази година само задълженията на 65-те държавни болници и санаториуми, които здравното министерство управлява, са достигнали 582 млн. лв., като просрочените от тях са в размер на 76 млн. лв. В същото време тези клиники са получили през 2020 г. 1.4 млрд. лв. от здравната каса и отделно - 325 млн. субсидии.

"Въпреки това финансовото състояние не е добро и това говори за неефективност на управлението на тези структури. Има и университетски болници, които са във фактически фалит и управителите им би трябвало да ги обявят в несъстоятелност", коментира Кацаров, без да споменава конкретни болници.

Той допълни, че министърът на здравеопазването, който е и собственик на болници, и управлява здравната политика, е в конфликт на интереси. Когато законите и правилата изискват да се санкционират тези лечебни заведения той е в ситуация да санкционира сам себе си и е добре депутатите да помислят дали министърът е най-правилният човек, който да бъде принципал на тези болници и дали те трябва да бъдат държавни или е по-добре областните болници да бъдат предадени за управление на общините", каза Кацаров.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    swz14518719 avatar :-|
    swz14518719
    • + 2

    “Близо 10 хиляди възрастни хора са починали през март-април тази година след заразяване с ковид-19 заради ……. “

    НЕ НЕ, този път не издържах!

    Общият брой починали, от ковид-19, от март 2020г до днес е 18 203!!

    Нередност?
  • 2
    cju45470787 avatar :-|
    pink_kike

    До коментар [#] от "":

    Това само тези, които са умрели след тест. много хора не са имали тест или не са имали къде да го направят. В МЗ много добре си знаят какво е положението. А и тези антигенни тестове се приравниха на ПСР, а те са точни само в определен период от развитието на вируса. Голяма грешка, която и днес допринася за скриването на реалния брой на заразените.

    Нередност?
  • 3
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov
    • + 5

    Лъже тоя Ст.Кацаров не слагам отпред ДР за да не обидя Докторите Ваксинациите почнаха след 10 .03 след туй спряха Астра Зеника заради кибер атки а Рфайзер дойде след 1, май хората бяха напени и чакаха Пфайзер да много грешки имаше. но се работише по пандемията а сега тоя ,/кой го сзначи/от къде се пръкна Лъже и си преписва заслуги Генерали дайте му и Медал

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Традиционната вакси тактовката на Десислава не се подкрепя от логиката и фактите, защото:
    1.Свръхмасовата ваксинация на евреите в Израел не спря следващата вълна.
    2. Въпреки поголовната ваксинация в ОК страната не излиза от червената зона.
    3. Никой не знае:
    а) колко са преболедувалите и придобили естествен имунитет;
    б) колко трае естествения и вакси имунитета. А би следвало, защото първите ковид случаи са от януари 20, а ваксинации се правят от есента на м.г.;
    в) одобрените (по изключение!) ваксини доколко са ефикасни срещу мутациите на к-вируса, които няма да спрат.

    Докато не се отговори ясно на тия и подобни първосигнални въпроси, никакви жерналистически импромптюта няма да имат положителен ефект.

    А повтарянето до безпаметство на някакви пропагандни конструкции не ги правят по-годни за възприемане.

    Нередност?
Нов коментар