🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pfizer купува Arena Pharmaceuticals за 6.7 млрд. долара

Придобиваната компания разработва няколко лечения за гастроентерология, дерматология и кардиология

Това е поредната сделка на Pfizer тази година, която цели да разшири портфолиото от лекарства, предлагани от компанията
Това е поредната сделка на Pfizer тази година, която цели да разшири портфолиото от лекарства, предлагани от компанията
Това е поредната сделка на Pfizer тази година, която цели да разшири портфолиото от лекарства, предлагани от компанията    ©  Reuters
Това е поредната сделка на Pfizer тази година, която цели да разшири портфолиото от лекарства, предлагани от компанията    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фармацевтичният гигант Pfizer обяви, че ще купи разработчика на лекарства Arena Pharmaceuticals за 6.7 млрд. долара в брой. Компанията, която е най-печеливша от ваксините срещу ковид, цели да добави към портфолиото си обещаващ кандидат, предоставящ лечение за стомашно-чревни заболявания. Цената от 100 долара за акция, включена в офертата, е двойно по-висока от последната цена на акциите на Arena, която нарасна с 92% до 95.90 долара, съобщава Reuters.

Това е поредната сделка на Pfizer тази година, която цели да разшири портфолиото от лекарства, предлагани от компанията. Миналия месец Pfizer придоби имуноонкологичната компания Trillium Therapeutics за около 2.22 млрд. долара, за да засили своя арсенал от терапии за рак на кръвта.

Калифорнийската Arena разработва няколко лечения за гастроентерология, дерматология и кардиология. Водещият кандидат за лекарство на компанията - етрасимод, се тества в проучване в късен стадий на улцерозен колит, както и в проучване в средно-късен стадий на болестта на Крон - две възпалителни заболявания на червата, които причиняват язви в храносмилателния тракт.

Pfizer също така разработва лечение за улцерозен колит, хронично и възпалително заболяване на червата, което засяга 3 млн. души в САЩ. В момента лекарството е в среден етап на проучване, което се очаква да приключи до края на следващата година.

"Предложеното придобиване на Arena допълва нашите възможности и опит в областта на възпаленията и имунологията", заяви изпълнителният директор на Pfizer Майк Гладстон.

"(Arena) беше нашият първи избор за 2022 г., така че Коледа дойде малко по-рано тази година... Не очакваме да се появи другa оферта в този момент", твърди анализаторът от Wells Fargo Дерек Арчила. Той добавя, че очаква положителни резултати от късния етап на изпитването на етрасимод въз основа на представянето на лекарството в по-ранни проучвания. Той очаква пикови продажби от 2.5 млрд. долара, ако се приеме, че лечението е одобрено и е установено, че е по-ефективно от одобреното в момента на конкурентната компания Bristol Myers Squibb. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2022 г.