🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шефовете на компаниите за иРНК ваксини са спечелили над 100 млн. долара

Повишените възнаграждения по време на пандемията водят до критики от страна на инвеститори активисти

Представители на сектора смятат, че тези възнаграждения са оправдани заради усилията, положени от лидерите по време на пандемията при разработването на ваксините за COVID-19
Представители на сектора смятат, че тези възнаграждения са оправдани заради усилията, положени от лидерите по време на пандемията при разработването на ваксините за COVID-19
Представители на сектора смятат, че тези възнаграждения са оправдани заради усилията, положени от лидерите по време на пандемията при разработването на ваксините за COVID-19    ©  Reuters
Представители на сектора смятат, че тези възнаграждения са оправдани заради усилията, положени от лидерите по време на пандемията при разработването на ваксините за COVID-19    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Алберт Бурла, Угур Шахин и Стефан Бансел, изпълнителни директори съответно на Pfizer, BioNTech и Moderna, са получили общо над 100 млн. долара възнаграждения по време на пандемията, което отразява огромния търговски успех на разработените от техните компании иРНК ваксини. Тяхното богатство също се е увеличило през последните две години поради повишаването на цените на акциите на компаниите заради ентусиазма на инвеститорите към производителите, разработващи ваксини и медикаменти против COVID-19, съобщава Financial Times.

През последните 24 месеца цената на акциите на Pfizer се е повишила с 60%, а тези на BioNTech и Moderna съответно са скочили три и пет пъти. В резултат на това покачване дяловете в компаниите на шефовете на Moderna и BioNTech, които притежават - съответно 7.8% и 17.1%, в момента са на стойност 5.4 млрд. и 7.8 млрд. долара. По данни на Airfinity ваксината на Pfizer/BioNTech е генерирала приходи от 37.5 млрд. долара, а тази на Moderna - 17 млрд. долара.

Анализ на възнагражденията на производителите на иРНК ваксини за 2020-2021 г. показва, че шефът на Pfizer Бурла е получил най-голямото увеличение на заплащането по време на пандемията. Той е получил 45.3 млн. долара за периода в сравнение с 27.7 млн. долара през 2018-2019 г., когато е бил повишен от главен оперативен директор. Директорът на BioNTech Шахин е получил 30.8 млн. долара за 2020-2021 г. при 8.5 млн. долара за 2018-2019 г. Общото възнаграждение на Бансел е намаляло по време на пандемията от 67.5 млн. долара през 2018-2019 г. до 31.1 млн. долара през 2020-2021 г. Това обаче се дължи на това, че през първия период е спечелил от първичното публично предлагане на Moderna през 2018 г. 58.6 млн. долара. Общото възнаграждение на тримата директори се е увеличило до 107.2 млн. долара през 2020-2021 г. в сравнение със 103.7 млн. долара през предходните две години.

Повишение в целиясектор

Според експерти увеличаването на възнагражденията отразява големите печалби на компаниите, създали ваксините срещу ковид, както и възходящата тенденция доходите на директорите в биофармацевтичния сектор да се доближават до други високоплатени сектори, като например банковия.

Люк Хилдиърд, директор на базирания в Лондон мозъчен тръст High Pay Centre, казва, че изпълнителни директори на водещи банки на Уолстрийт като JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America все още печелят повече от ръководителите на фармацевтични компании, обикновено 30 млн. долара или повече всяка година, но разликата е намаляла.

Увеличените възнаграждения на изпълнителните директори доведоха до критики от страна на активисти, които обвиниха компаниите, че несправедливо печелят от пандемията и не правят достатъчно, за да осигурят евтин достъп до ваксини в бедните страни. Въпреки това липсва съпротива от страна на инвеститорите, които получиха добра възвръщаемост от инвестициите си в компаниите. "Ваксините осигуриха невероятна възвръщаемост на инвестициите от гледна точка на обществото", казва Акаш Тевари, анализатор в инвестиционната банка Jefferies. "Повечето инвеститори нямат нищо против ръководните кадри да получат справедливо възнаграждение, особено когато са наблюдавали такова увеличение на стойността на компанията", добавя той.

Представители на сектора смятат, че тези възнаграждения са оправдани заради усилията, положени от лидерите по време на пандемията при разработването на ваксините за COVID-19. От Pfizer смятат, че бонусът на Бурла е бил подходящ въз основа на изключителното му лидерство, фокуса му върху дългосрочната стратегия и приноса му за резултатите на компанията през 2021 г. Moderna заяви, че увеличението на възнаграждението на изпълнителния директор отразява значително разширените отговорности по време на пандемията. От компанията обясниха, че 94% от възнаграждението на Бансел за 2021 г. се основава на постигнатите резултати.