🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

GSK купува американската биотехнологична група Affinivax за 3 млрд. долара

Със сделката британският производител на лекарства ще увеличи бизнеса си с ваксини

GSK ще плати 2.1 млрд. долара сега и още 1.2 млрд. на етапи, ако новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания
GSK ще плати 2.1 млрд. долара сега и още 1.2 млрд. на етапи, ако новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания
GSK ще плати 2.1 млрд. долара сега и още 1.2 млрд. на етапи, ако новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания    ©  Reuters
GSK ще плати 2.1 млрд. долара сега и още 1.2 млрд. на етапи, ако новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

GlaxoSmithKline купува базираната в Бостън биотехнологична компания Affinivax в сделка за 3 млрд. долара, като по този начин ще подсили бизнеса си с ваксини с нови технологии. Financial Times съобщава, че сделката е най-голямото придобиване на GSK след сливането с швейцарския производител на лекарства Novartis през 2014 г. Тогава GSK продаде своя онкологичен бизнес, купи бизнеса на Novartis с ваксини и компаниите сляха своите звена за потребителско здравеопазване в съвместно предприятие.

GSK, който е един от най-големите разработчици на ваксини в света, ще плати 2.1 млрд. долара сега и още 1.2 млрд. на етапи, ако новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания.

Проектът на Affinivax

Affinivax разработва система за представяне на множество антигени, която да създаде ваксини, способни да научат имунната система да разпознава редица патогени едновременно и да създава защитни антитела и Т-клетки.

Компанията е използвала технологията при разработването на ваксина за предотвратяване на пневмококови инфекции, като пневмония и менингит. На този етап ваксината преминава към късен етап на изпитване при възрастни над 50 години след обещаващи резултати от по-ранно проучване и се очаква да започне педиатрични проучвания по-късно тази година.

През 2021 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ предостави статут на "пробивна терапия" на Affinivax като кандидат за пневмококова ваксина, индикация, че смята, че това е иновативна технология, която регулаторът трябва да помогне за ускоряване на пускането на пазара. Освен това системата на Affinivax има приложимост и в създаването на ваксини за други състояния, включително инфекции, придобити в болница.

Придобиването идва, след като GSK обяви планове за закупуване на специалиста по рак на кръвта Sierra Oncology за 1.5 млрд. паунда през април, като част от плановете за укрепване на портфолиото от лекарства на компанията.

GSK също така се готви да отдели своето подразделение за потребителско здраве в нова компания - Haleon, през юли. Това ще направи подразделенията за ваксини и фармацевтични продукти по-изложени на инвеститорски контрол, но също така ще даде на компанията неочаквана печалба от около 7 млрд. паунда, която да инвестира.

GSK отдавна е лидер в областта на ваксините, въпреки че основният му принос към надпреварата за ваксини против Ковид-19 беше да осигури веществото адювант, което повишава ефикасността на ваксините, на други производители на ваксини. Компанията прогнозира ръст на продажбите на своята ваксина Shingrix за херпес зостер и инвестира в следващо поколение иРНК ваксини с германския си партньор CureVac.

Стивън Бругер, главен изпълнителен директор на Affinivax, смята, че "значителните способности" на GSK ще помогнат на компанията му да разработи ваксини, които "се борят с нови и резистентни инфекциозни заболявания, за които днес няма ефективни стратегии за имунизация".

Все още няма коментари
Нов коментар