Годината на по-малките фармацевтични сделки

Двигател на сливанията и придобиванията в сектора през 2021 г. беше интересът към имунотерапията и лекарствата за онкологични и редки заболявания

По-слабата активност при сделките може да е частично повлияна от по-строгите регулации
По-слабата активност при сделките може да е частично повлияна от по-строгите регулации
По-слабата активност при сделките може да е частично повлияна от по-строгите регулации    ©  Shutterstock
По-слабата активност при сделките може да е частично повлияна от по-строгите регулации    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Десетте най-големи M&A достигнаха обща стойност малко под 53 млрд. долара, което е значително под 97-те млрд. през 2020 г. и далеч под резултата през 2019 г. - 207 млрд.
  • Двигател на M&A беше интересът към лекарствата за онкологични заболявания, както и тези за редки заболявания и имунологията
  • Най-голямата обявена сделка беше придобиването на Vifor Pharma от австралийската CSL за 11.7 млрд. долара

Изминалата 2021 г. не се оказа твърде активна за сливанията и придобиванията (M&A) в биофармацевтичния сектор и беше напът да се превърне в една от най-слабите за последните години, ако не беше по-активното последно тримесечие. Според анализа на The Pharma Letter броят на сделките е бил 92 при 101 през 2020 г. и 111 през 2018 г., като едва 28 надхвърлят 1 млрд. Най-голямата обявена сделка беше придобиването на Vifor Pharma от австралийската CSL за 11.7 млрд. долара, докато година по-рано рекордът беше на AstraZeneca, която купи Alexion за 39 млрд. долара.

Десетте най-големи M&A достигнаха обща стойност малко под 53 млрд. долара, което е значително под 97-те млрд. през 2020 г. и далеч под резултата през 2019 г. - 207 млрд. Низходящата тенденция идва на фона на множество мегасделки през 2019 г. - включително на Bristol-Myers със Squibb и Celgene, на Takeda и Shire, както и на AbbVie с Allergan. Тази тенденция продължи и през 2020 г. с още няколко доста големи сделки - сливането на AstraZeneca с Alexion и поглъщането на Immunomedics от Gilead. И двете станаха въпреки пандемията от COVID-19. На фона на забавянето на сделките някои големи фармацевтични компании също положиха усилия да отделят неосновните си активи - това направиха Merck, GlaxoSmithKline и Johnson & Johnson, а Novartis обмисля продажбата на своето звено за генерични лекарства Sandoz.

Двигатели

В някои отношения 2021 г. изглеждаше като завръщане към обичайните модели на сключване на сделки от предишното десетилетие, отчитат анализаторите. Годината се характеризира с редица по-малки придобивания и сделки, насочени към увеличаване на базата от възможности за научноизследователска и развойна дейност за нови лекарства.

Двигател на M&A беше интересът към лекарствата за онкологични заболявания, както и тези за редки заболявания и имунологията. Като цяло преминаването на индустрията към по-малки сделки, изглежда, помогна да се избегне все по-предизвикателната антитръстова среда в САЩ. Освен това специалистите подчертават високите оценки на потенциалните цели за придобиване като възпиращ фактор за сключването на сделки.

Според проучване на Evaluate Pharma до средата на декември е имало 116 сделки в сектора, но това включва тези за диагностика и медицинско оборудване, които не са включени в списъка на The Pharma Letter. Това е с 20% по-ниско в сравнение с предходната година, а обемът е бил 81 млрд. долара - с една трета по-малко от 2020 г.

PwC очаква инвестициите в сливания и придобивания във фармацевтичния сектор да достигнат 350 - 400 млрд. долара през 2022 г.

Най-голямата сделка дойде в края на годината - австралийската CSL предложи 11.7 млрд. долара за Vifor Pharma. Тя изпреварва с малко поглъщането на Acceleron за 11.5 млрд. долара от Merck & Co., което приключи през ноември въпреки известна съпротива от страна на инвеститорите в Acceleron.

Най-активният купувач за 2021 г. беше френската фармацевтична компания Sanofi, която обяви шест сделки, като последната беше за Amunix за около 1 млрд. долара. Други значими купувачи бяха Amgen и Pfizer с по три сделки, като последната компания използва постъпленията от продажбата на ваксината срещу ковид, разработена заедно с германската компания BioNTech.

Средният размер на сделката през 2021 г. е бил едва 1.7 млрд. долара, под историческите средна стойност от 4.3 млрд., и е най-ниският от 2012 г. (1.5 млрд.).

Какво се очаква

Консултантската компания PwC определя 2021 г. като "по-нормална година за инвестиции в сливания и придобивания" и очаква доста по-добра 2022 г., тъй като секторът разполага с достатъчно капитал. Предвижданията й са за инвестиции във всички области, в които се очаква висок растеж - в онкологията, както и в клетъчната и генната терапия, но също и в други области като неврологията и кардиологията. Технологии като иРНК вече започнаха да привличат повече внимание. По-големите компании ще се стремят да диверсифицират допълнително своите портфолиа.

PwC очаква инвестициите в сливания и придобивания да достигнат 350 - 400 млрд. долара пред тази година. Прогнозите на компанията са да продължат сделките за биотехнологични компании в диапазона от 5 до 15 млрд. долара, съчетани с тези за утвърдени фармацевтични компании (за около 50 млрд. долара) и медицински изделия (25 млрд. долара), което да доведе до значителни инвестиции в M&A. PwC предвижда също и сключването на голяма сделка (100 млрд. долара и повече) като част от стратегия за трансформация и нуждата от мащаб.

Анализаторът от SVB Leerink Research Джефри Поргес прогнозира, че през тази година най-големите компании ще имат огромен капацитет за сделки заради подсилените баланси в резултат на приходите от ваксини срещу ковид и други лекарства срещу вируса. Според него до края на годината биофармацевтичният сектор ще разполага с над 500 млрд. долара кеш за сливания и придобивания и връщане на капитал на акционерите, като Pfizer, Novartis и Johnson & Johnson ще могат да похарчат до 150 млрд. Освен това големите в сектора са изправени пред забавяне на растежа и ще се нуждаят от допълнения към своите портфолиа от лекарства.

Необходимостта от инвестиране в растеж и наличието на сериозен капитал вероятно ще компенсират потенциалните насрещни ветрове около цените на лекарствата, значителните увеличения на данъците и активизирането на Федералната търговска комисия в САЩ, която може да повлияе на способността за извършване на по-големи сделки в краткосрочен план.

Топ 10

CSL-Vifor Pharma

Цена - 11.7 млрд. долара

Премия - 40% над 60-дневната средна цена на акцията на Vifor

Трябваше да се изчака почти до края на годината, за да бъде сключена най-голямата сделка - австралийската биотехнологична компания CSL купи за 11.7 млрд. долара швейцарската компания Vifor Pharma, специализирана в бъбречните заболявания и дефицита на желязо. Сделката е най-голямата транзакция в историята на CSL и ще позволи на четвъртата по големина компания в Австралия да диверсифицира бизнеса си, който беше под натиск по време на пандемията.

Merck & Co.-Acceleron

Цена - 11.5 млрд. долара

Премия - 34% над цената на затваряне в края на август

Поглъщането на Acceleron Pharma от Мerck & Co за 11.5 млрд. долара беше не само една от най-големите сделки за годината, но и една от най-спорните. През ноември Merck най-накрая успя да преодолее съпротивата на инвеститорите. Основната цел на поглъщането беше sotatercept, водещият клиничен кандидат на Acceleron. Това е потенциална първокласна терапия за белодробна артериална хипертония, която според някои анализатори може да се превърне в продукт с продажби от 2 до 3 млрд. долара. Лекарството е във фаза 3 на изпитания и ако са положителни, може да се очаква одобрение от регулатора през 2024 г.

Някои от акционерите на Acceleron се противопоставиха на сделката с аргумента, че тя предлага премия, значително по-ниска от предишните сделки в сектора, и сериозно подценява компанията. Merck обяви сделката като начин за възстановяване на своето портфолио от лекарства за сърдечно-съдови заболявания, което някога се гордееше с продукти като лекарствата за понижаване на холестерола Zetia и Vytorin.



Jazz Pharma - GW Pharma

Цена - 7.2 млрд. долара

Премия - около 50% над цената на затваряне на акциите на GW преди обявяването на сделката

GW Pharma беше един от първите участници на пазара на лекарства, получени от канабис, и беше в добра позиция за либерализацията. И това предимство я направи цел за поглъщане. От скромното си начало в края на 90-те години базираната във Великобритания GW започна да продава Sativex за лечение на спастичност, свързана с множествена склероза, през 2011 г. в Европа. Перспективите й се подобриха с пускането на пазара на Epidiolex (канабидиол) за трудни за лечение форми на епилепсия, като продажбите на лекарството достигнаха 511 млн. долара през 2020 г. То остава единственото одобрено от FDA лекарство на базата на канабис. Това накара ирландската Jazz да отправи оферта, която беше одобрена, и така компанията добави трето важно лекарство в портфолиото си. Jazz Pharma направи поредица от сделки през последните няколко години, фокусирани върху онкологията, докато се оттегля от основния си бизнес с нарушения на съня.

Pfizer - Arena Pharmaceuticals

Цена - 6.7 млрд. долара

Премия - 100% над цената на акцията на Arena в деня преди обявяването на сделката

Благодарение на средствата от успешната и печеливша ваксина срещу ковид Pfizer не крие плановете си да инвестира в своето портфолио и миналата година направи няколко достатъчно големи придобивания. Най-голямата сделка беше тази за Arena Pharmaceuticals, като по този начин компанията подсили основното си портфолио за заболявания, свързани с възпалителни процеси.

Водещото лекарство на Arena е етрасимод, което е във фаза 3 на изпитване. Американската банка Wells Fargo прогнозира пикови продажби за 2.5 млрд. долара, като приема, че ще получи одобрение на своите ключови показания и се окаже по-добро от конкурентите. Сделката се очаква да приключи през първата половина на 2022 г.

Novo Nordisk - Dicerna

Цена на сделката - 3.3 млрд. долара

Премия - 80% над цената на затваряне в деня преди обявяването на сделката

Главният изпълнителен директор на Novo Nordisk Ларс Йоргенсен обещава да направи голяма сделка, откакто пое поста през 2017 г. През миналата година това му се удаде с придобиването на Dicerna Pharmaceuticals за 3.3 млрд. долара. След като загуби от Sanofi наддаването за Ablynx през 2018 г., сега датската компания беше на печелившата страна. Novo Nordisk работи заедно с Dicerna от 2019 г. по лекарства, базирани на RNAi, за редица заболявания, включително неалкохолен стеатохепатит, диабет тип 2, затлъстяване и редки заболявания.

Sanofi - Translate Bio

Цена на сделката - 3.2 млрд. долара

Премия - 56% над средната цена за 60-те дни преди обявяване на сделката

Sanofi имаха партньорски отношения с Translate Bioи преди сделката, която дойде, след като иРНК ваксините имаха трансформиращ ефект върху пандемията от ковид-19. Усилията на Sanofi за ваксина срещу коронавирус, използвайки традиционна технология, не доведоха до желания резултат. В крайна сметка френската компания купи Translate, за да може тя да служи като ядро на нейния нов mRNA Center of Excellence и да ускори преминаването си в този сектор. По времето, когато сделката беше обявена, анализатори от Leerink казаха, че макар технологията на Translate да няма същото признание като тази на Moderna и BioNTech, които реализираха огромни печалби от ваксината си срещу ковид, това е клинично валидирана платформа с широка полезност при белодробни, чернодробни и интрамускулни приложения. Sanofi има амбиции да разшири платформата в области като имунология, онкология и редки заболявания.

Horizon Therapeutics - Viela Bio

Цена на сделката - 3.05 млрд. долара

Премия - 53% над цената на затваряне на акцията в деня преди обявяване на сделката

Базираната в Ирландия Horizon Therapeutics беше активна на пазара и направи три придобивания през 2021 г. Целите бяха няколко - подобряване на възможностите за научноизследователска и развойна дейност и портфолиото от лекарства, както и нови производствени съоръжения, за да има достатъчен капацитет да се справи с пускането на нови лекарства. Придобиването на Viela Bio, която през 2018 г. се отдели от AstraZeneca, е най-голямата сделка за Horizon досега. Тя й осигурява одобрено лекарство за редки заболявания, както и сериозен резерв от кандидати за клинична фаза за възпалителни и редки заболявания плюс по-широки възможности за научноизследователска и развойна дейност. Придобиванията са напът да осигурят годишни продажби за Horizon за над 3 млрд. долара - повече от два пъти постъпленията през 2019 г. и над 10 пъти по-високи в сравнение с 2014 г.

Pfizer - Trillium Therapeutics

Цена - 2.26 млрд. долара

Премия - 118% над 60-дневната средна цена преди обявяването на сделката

Втората по големина придобивка на Pfizer през 2021 г. - след поглъщането на Arena Pharma, беше тази на Trillium Therapeutics, която е на пазара на нови терапии за онкологични заболявания. Сделката за 2.26 млрд. долара се фокусира върху инхибиторите на Trillium в ранна фаза на контролната точка на макрофагите CD47. Лекарствата са предназначени да отприщят вродената имунна система срещу рак. Поглъщането на Trillium от Pfizer е третото голямо с участието на специализирана компания по CD47 в рамките на няколко години.

През 2020 г. Gilead Sciences плати 4.9 млрд. долара, за да закупи Forty Seven, а малко по-късно AbbVie влезе в стратегическо партньорство с китайския биотехнологичен производител I-Mab срещу 2.9 млрд. долара. Други играчи в тази по-нова категория са подкрепяната от Roche ARCH Oncology, ALX Oncology, Innovent Biologics, Surface Oncology и Zai Lab. Някои от тези компании също са определени като потенциални кандидати за поглъщане.

Perrigo - HRA Pharma

Цена на сделката - 2.1 млрд. долара

Премия - няма информация

Трансформацията на Perrigo в компания за грижа за потребителите започна с продажбата на нейния бизнес с генерични лекарства на частна инвестиционна група за 1.55 млрд. долара в началото на 2021 г. Тя набра скорост по-късно през годината, когато използва приходите за закупуване на френската компания HRA Pharma за 1.8 млрд. евро (близо 2.1 млрд. долара). За базираната в Ирландия Perrigo сделката ще добави три продуктови линии и ще засили присъствието й в Европа.

HRA Pharma, известна още като Héra SAS, притежава марката продукти на Compeed за лечение на мехури и напукана кожа по петите, кремове и гелове Mederma за лечение на белези и херпеси, както и контрацептиви.

За Perrigo, която купи френския бизнес от инвестиционните компании Astorg и Goldman Sachs Asset Management, този ход изглежда "привлекателен стратегически и финансово", смятат от инвестиционната банка Jefferies. Анализаторите от финансовата институция прогнозират здравословен растеж на продуктовите линии на HRA през следващите години и излизането на пазара на редица нови лекарства и очакват, че ръководството на Perrigo може да преодолее скорошните препятствия, включително нарастващи разходи и прекъсвания на веригата за доставки.

Amgen - Five Prime Therapeutics

Цена на сделката - 1.9 млрд. долара

Премия - 78% над цената на затваряне преди деня на обявяване на сделката

Amgen не е бил активен играч в M&A при главния изпълнителен директор Боб Брадуей и като цяло е разчитала на лицензирането на лекарства. Миналата година обаче компанията не можа да устои и направи оферта за базираната в Сан Франциско Five Prime Therapeutics и нейното портфолио от терапии за рак. Придобиването за 1.9 млрд. долара е първото, направено от Amgen, откакто тя купи Onyx Pharma за 10 млрд. долара преди почти 9 години.

Sanofi - Kadmon Holdings

Цена на сделката - 1.9 млрд. долара

Премия - 79% над цената на затваряне преди обявяването на сделката

Sanofi дори не беше приключила изкупуването на Translate Bio за 3.2 млрд. долара, преди да придобие за 1.9 млрд. долара американската биотехнологична компания Kadmon, за да засили бизнеса си с лекарства за трансплантация. Когато сделката приключи през ноември, тя даде на Sanofi достъп до наскоро одобрения инхибитор Rezurock (belumosudil) на Kadmon. Инвестиционната банка Jefferies прогнозира, че допълнителни предимства могат да помогнат на лекарството да достигне глобални пикови продажби от 1 млрд. долара, като 650 млн. са от САЩ.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sjh1549840004598567 avatar :-|
    Ева Георгиева

    Аз съм от Пловдив .Разбрах,че предлагат тренировкки за хора с инсулинова резистентност в спортен център Визайн - https://visign.bg/ . Някой може ли да сподели мнение и чувал ли е за мястото и треньорите там?

    Нередност?
Нов коментар