🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентарно мнозинство отстрани за 15 минути управителя на здравната каса

Проф. Петко Салчев си тръгва заради липса на диалог с лекарския съюз

Проф. Петко Салчев е един от дълго задържалите се управители на здравната каса
Проф. Петко Салчев е един от дълго задържалите се управители на здравната каса
Проф. Петко Салчев е един от дълго задържалите се управители на здравната каса    ©  Велко Ангелов
Проф. Петко Салчев е един от дълго задържалите се управители на здравната каса    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два месеца преди да изтекат три години от мандата му управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев беше отстранен от поста от депутатите в парламента с мнозинство от 149 народни представители само за 15 минути. Искането за това беше внесено от четирима депутати от здравната комисия след продължило повече от два часа изслушване в четвъртък вечерта. Мотивите бяха нарушение на диалога с Българския лекарски съюз (БЛС), Закона за здравното осигуряване, правилника на НЗОК и Националния рамков договор (между касата и лекарския съюз). Дебатът продължи кратко, а за отстраняването му гласуваха ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС, БСП и "Български възход". Против нямаше, "Възраждане" и двама народни представители от "Демократична България" гласуваха въздържали се.

Причината за скоростното решение по думите на председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев ("Продължаваме промяната") е да се отпуши преговорният процес с лекарския съюз. Предстои да се разгледа нов бюджет на НЗОК, а също така е време за подписване на абсолютно нов национален рамков договор (НРД) с лекарския съюз. От октомври обаче лекарите настояват за оставката на проф. Салчев и отказват да преговарят с него. Това е поредната година, в която БЛС настоява за оставката на управителя и изтъква проблемите в комуникацията с него.

"Човек когато работи греши, но не приемам да ме обвиняват в системни нарушения. Горд съм от постигнатото в НЗОК и ще си тръгна с вдигната глава", каза проф. Салчев от парламентарната трибуна.

Мотивите за отстраняването

Парламентът избра проф. Петко Салчев на поста на 13 март 2020 г. с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". По традиция кандидатът за управител на касата е само един и обикновено се номинира от управляващата партия. Специално ГЕРБ са издигали и след това сменяли множество управители, но за първи път това се случва по искане на лекарския съюз, който и друг път е настоявал за оставки в НЗОК.

Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който беше първият подписал се под искането за отстраняването на управителя на НЗОК, заедно с доц. Антон Тонев, д-р Александър Симидчиев (ДБ) и д-р Николай Благоев ("Български възход"), обяви мотивите за исканата оставка. Той припомни, че на 17 ноември, когато лекарският съюз отново отказваше да подпише документи с НЗОК за разпределение на средства и увеличение на цените на клиничните пътеки, здравната комисия организира помирителна среща между двете страни. Според проф. Ангелов на тази среща не са се получили задоволителни отговори от управителя на здравната каса. В четвъртък след поредно писмо от БЛС, чийто национален съвет го натовари със задължението да продължи да иска оставката на проф. Салчев, здравна комисия проведе ново изслушване на проф. Салчев по писмото на лекарите.

"В хода на двете изслушвания беше установено, че управителят не дава възможност на Българския лекарски съюз, който е негов договорен партньор, за предварително съгласуване на документите, както е по закон, а такова е налице постфактум. На управителя беше дадена възможност да отговори, при което не бяха получени конкретни и ясни отговори", каза проф. Ангелов. Според него след това народните представители са се обединили, че е налице системно неизпълнение на задълженията на управители, определени в Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността на НЗОК и НРД, нарушен е диалогът с БЛС и управителят неефективно изпълнява задълженията си за оптимална комуникация и диалог като представляващ здравната каса.

"Днешното решение не е свързано с нито един личен мотив, проф. Салчев е много добър професионалист, утвърден лекар и утвърден администратор", каза проф. Ангелов и му благодари за съвместната им работа по времето когато Ангелов беше здравен министър.

"През последните месеци, през които председателствам здравната комисия, положихме усилия да поправим един процес на диалог, който не работеше, доколкото е възможно, без да сме участници в него. Свидетели сме колко е фрагментиран парламентът, какви са нуждите от реформи, ние няма как да упражняваме реален контрол върху двете страни в този процес. Няма как да повлияем на БЛС, който неколкократно заяви, че не вижда своята роля в преговорния процес, а сме изправени пред нов бюджет и НРД, в които залягат всички реформи, за които е постигнато съгласие", изтъкна доц. Тонев. Той отбеляза, че в групата на "Продължаваме промяната" са постигнали съгласие да дадат възможност за отпушване на преговорния процес и да не оставят здравната система на пауза за неопределен период.

"Пред нас беше декларирано пълното отсъствие на съсловната организация на лекарите, от която съм част, да бъде част от преговорния процес. Длъжни сме да бъдем активни и да вземем решение", каза Тонев.

"Рискува се Националният рамков договор. Това води до редица опасности за българските пациенти и граждани, липсата на диалог поставя под съществен риск качеството на здравните услуги в България", допълни проф. Ангелов.

В мотивите за отстраняване на управителя беше споменато, че не е упражнявал достатъчен контрол върху фонда за лечение на деца, включително и върху парите за неразрешени за употреба лекарства и медицински изделия.

Какво следва

Проф. Салчев обяви, че писмото от лекарския съюз не му е било предоставено, 17-те му провинения, посочени в него, не са доказани документално и той не приема, че не е изпълнявал задълженията си като управител.

"Вчерашното изслушване представляваше задаване на въпроси, без да мога да се подготвя. Когато едната страна не желае да комуникира, няма диалог. При управлението ми са сключени 14 анекса с БЛС, всеки анекс е на базата на диалог, а не на натиск", каза проф. Салчев и допълни, че само една съсловна организация иска оставката му, а това не правят останалите съсловия, бизнесът и пациентите.

По принцип процедурата по избор на управител на здравната каса трае около месец, в който се определят правилата за избор, кандидатите подават документи и след това има изслушване и гласуване на кандидатурата. През този период функциите на управител изпълнява подуправителят. Тази роля за пореден път ще се падне на д-р Йорданка Пенкова (ГЕРБ).

Все още няма коментари
Нов коментар