🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софийският университет бездейства по незаконния избор на Любомир Спасов за декан

Образователното министерство откри нарушения и поиска ново събрание. Но университет, съд и политици от ГЕРБ пазят професора

Въпреки разследванията за подслушване и трафик на органи в болница "Лозенец", в която се помещава Медицинският факултет на Софийския университет, проф. Любомир Спасов се върна като декан на факултета с фалшификации. Поискал е да се върне и като хирург в болницата.
Въпреки разследванията за подслушване и трафик на органи в болница "Лозенец", в която се помещава Медицинският факултет на Софийския университет, проф. Любомир Спасов се върна като декан на факултета с фалшификации. Поискал е да се върне и като хирург в болницата.
Въпреки разследванията за подслушване и трафик на органи в болница "Лозенец", в която се помещава Медицинският факултет на Софийския университет, проф. Любомир Спасов се върна като декан на факултета с фалшификации. Поискал е да се върне и като хирург в болницата.    ©  Георги Кожухаров
Въпреки разследванията за подслушване и трафик на органи в болница "Лозенец", в която се помещава Медицинският факултет на Софийския университет, проф. Любомир Спасов се върна като декан на факултета с фалшификации. Поискал е да се върне и като хирург в болницата.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Софийският университет не е насрочил ново общо събрание за избор на органи за управление на Медицинския факултет в разрез с препоръката на образователното министерство
  • Конкурентите на Спасов за декан обжалват решението в съда. С противоречиво решение съдът не го допуска до разглеждане
  • Спасов се саморазправя с конкурентите си, като незаконно спира конкурсите им за доценти и професори

Софийският университет "Свети Климент Охридски" вероятно ще бъде първото висше учебно заведение, което не е спазила препоръка на Министерството на образованието и науката (МОН) да прегласува процедура за избор на декан, заради открити съществени нарушения.

Става въпрос за избора на проф. Любомир Спасов, който се връща за трети мандат начело на Медицинския факултет на Софийския университет, като изборът му беше изпъстрен с фалшификации, за което "Капитал" писа. Нарушенията в избора бяха констатирани от проверка на МОН, които препоръчаха в тримесечен срок да се проведе нов избор, който изтича през октомври. Общото събрание трябва да се свика месец преди гласуването, а това още не е направено.

В същото време, в последния момент преди разглеждането по същество, Административният съд отказа да гледа по същество делото, заведено от конкурентката на Спасов за поста декан - доц. Дориана Асенова с мотив, че решенията на общото събрание на факултета не са индивидуални административни актове и че могат да се оспорват решения само на самия Софийски университет. В това решение на съда са намесени бивши министри на образованието, единият, от които е политик от ГЕРБ (виж по-долу).

Междувременно разривът между Спасов и основната база за обучение на бъдещите медици - болница "Лозенец", е толкова голям, че той е отменил 10-на конкурса за научни степени (професори, доценти, асистенти) на лекарите, оспорили избора му. Една седмица преди откриването на учебната година градусите са толкова високи, че все още няма нито учебна програма, нито яснота къде ще бъде откриването на учебната година, а част от студентите се опитват сами да си осигурят традиционната разходка в клиничните бази, където ще се обучават.

МОН без повече ходове

Министерството на образованието и науката започна проверка за избора и за начина на провеждане на цялото общо събрание, на което не бяха допуснати практикуващите лекари, а проф. Спасов беше избран с гласовете на преподавателите по предклинични дисциплини - биология, химия, биофизика и студенти. Инспекторите установиха, че нарушенията са толкова много, че трябва да се проведе ново общо събрание на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и факултетът да си избере наново декан и органи на управление.

Както съобщиха от МОН, до момента няма случай, в който университет да не се е съобразил с препоръките им след проверка и установени нарушения. Вероятно, позовавайки се на автономията си, СУ не иска да го прави.

Единственият друг инструмент на Министерството на образованието и науката в момента е да отнеме акредитацията на Софийския университет и то не само на Медицинския факултет, а на целия университет. Ведомството едва ли ще пристъпи към такава драстична санкция за най-старото висше училище и вероятно затова и ректорът подкрепя проф. Спасов, и той самият е напълно спокоен. Пред "Капитал" близки до него преподаватели, пожелали имената им да не бъдат цитирани, разказаха, че проф. Спасов им е казвал, че "ще се избърше с препоръката на МОН".

Както "Капитал" писа, препоръките на МОН едва ли са проблем за човек, организирал канали за трафик на органи и записвал пациентите и колегите си със специална техника.

До момента няма никаква публична информация и за това докъде са стигнали проверките на прокуратурата за стаята за почивки със записваща техника, която беше открита в болница "Лозенец" и която проф. Спасов е ползвал. Няма информация и за разследването за трафик на органи по времето на неговото управление на болницата. Тогава Интерпол съобщи, че в клиниката са били трансплантирани органи от живи донори на богати чужденци. Проблемът е, че посолствата съобщават, че донорите от Украйна и Молдова не са били роднини на трансплантираните, каквото е изискването.

Разследванията са дотолкова на спирачка, че по информация на "Капитал" съвсем наскоро проф. Любомир Спасов е посетил Министерството на здравеопазването с настояване да бъде върнат на работа в болница "Лозенец", за да се "ползват неговите качества като хирург", което не се е случвало през последните две години. Засега няма положителен отговор на молбата му.

Фалшификация, която съдът не иска да гледа

Административният съд - София град беше насрочил дело за фалшифицирането на избора на декан и органи на общото събрание на 12 октомври.

По жалба на проф. Спасов, който чрез адвокат Лилия Вълчева твърди, че това е недопустимо, съдът прекратява делото.

Мотивите са, че според Закона за висшето образование актовете на органите на управление на университет могат да се обжалват пред съда. Съдът, обаче, приема, че тъй като в закона не е изрично записано, че могат да се обжалват актовете на органите на факултет на университета, то това е невъзможно.

"Няма логика актовете на общото събрание на висшето училище да се обжалват, а тези на факултета да не се, защото това са аналогични органи", коментират юристи пред "Капитал".

"Ще обжалваме това решение на съда в законовия срок. В момента сме в една спирала - казват, че факултетът е твърде малък, а в същото време контролният съвет на университета чака решение на съда по казуса с изборите. Щом като съдът не иска да се произнесе, трябва да се произнесе контролния съвет на СУ", коментира доц. Йорданка Узунова, която пък е кандидатствала за председател на общото събрание на факултета. Тя е досегашен заместник-декан на факултета и оглавява Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Лозенец"

По думите й е изключително интересна и съдебната защита на общото събрание. Адвокатката на проф. Спасов практикува в кантората на проф. Даниел Вълчев, който пък е декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш просветен министър. В същото време Вълчева е бивша съпруга на Красимир Вълчев, бивш просветен министър от ГЕРБ и в момента депутат от партията на Бойко Борисов.

Красимир Вълчев е бил гост на срещата на деканите на факултети на Софийския университет преди началото на учебната година, където се е срещнал с ректора - проф. Анастас Герджиков (бивш кандидат-президент на ГЕРБ) и с проф. Спасов.

Няма да ставате професори

Доц. Узунова е в още една патова ситуация от времето, когато се изправи срещу проф. Спасов. Веднага след избирането си за декан, проф. Спасов предлага на Академичния съвет да спрат конкурсите за професори и доценти, между които и този на доц. Узунова, защото нямало нужда. Академичният съвет не одобрява това и Спасов слиза на ниво катедра. Ръководителят на катедрата доц. Велислава Димитрова пише становище до него, че през април част от членовете на катедрата, които са определяли жури, не са присъствали лично и затова журито е нередовно и конкурсите трябва да спрат.

По принцип в катедрения съвет участват лекари от болници като "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" "Софиямед" и др. бази на СУ и гласуването винаги е ставало онлайн или по телефона.

21-та членове на журито, обаче, между които и самата Димитрова, вече са написали своите рецензии за трите конкурса, но всичко се оказва нелегитимно със задна дата и никой не възнамерява да плати за труда на рецензентите.

В същото време, след идването на Спасов, се бавят още 10 конкурса във факултета. На тези конкурси от май до сега не е даден ход. Има само едно изключение, то е на доц. Любомир Маринчев от "Софиямед", който пък бил първият разписал се, че не гласувал на катедрения съвет през април за журитата на първите три конкурса.

"Мога отговорно да заявя, че той е човекът, който никога не присъства на катедрен съвет, дори и за собственото си жури. Сега МОН ни казва, че участниците в журитата трябва да съдят факултета и катедрата. А на мен и другите участници - че конкурсите продължават и трябва да се избере ново жури от нов катедрен съвет. Такъв, обаче, няма", коментира доц. Узунова като още един щрих как професор Спасов се справя с инакомислещите си колеги.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 1

    Безочливи, нагли, мръсни и долни.

    Нередност?
  • 2
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • + 1

    Преди доста години участвах в избори за ректор, декан и шеф на катедра. Последното ми се усмихна, защото прилягало на професор, но за повече може, ама друг път! А за хитрините при избори на разни ръководни зверове и на доктори, доценти и професори н НС-тата мога да напиша уводна статия! И така ще си вървят нещата - баджанакът и шурето стават за всякъде!

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Доц. Спасов се оказва професионален дерибей - може да дерибейства във всякакви структури

    Нередност?
Нов коментар