🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скандалният проф. Любомир Спасов беше избран с фалшификации за трети път за декан

Цялата работа на общото събрание, което извършва манипулацията, е дадена на съд и е ожалена пред ръководството на Софийския университет

Проф. Любомир Спасов издигна сам своята кандидатура за декан и беше избран, като лекарите преподаватели и неговият единствен конкурент за поста бяха елиминирани от правото да се състезават с него
Проф. Любомир Спасов издигна сам своята кандидатура за декан и беше избран, като лекарите преподаватели и неговият единствен конкурент за поста бяха елиминирани от правото да се състезават с него
Проф. Любомир Спасов издигна сам своята кандидатура за декан и беше избран, като лекарите преподаватели и неговият единствен конкурент за поста бяха елиминирани от правото да се състезават с него    ©  Георги Кожухаров
Проф. Любомир Спасов издигна сам своята кандидатура за декан и беше избран, като лекарите преподаватели и неговият единствен конкурент за поста бяха елиминирани от правото да се състезават с него    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Законът за висшето образование забранява някой да е ректор или декан повече от два пъти, но той явно не важи за проф. Любомир Спасов, дълги години директор на бившата правителствена болница и декан на Медицинския факултет на Софийския университет.
  • Спасов се самопредлага за декан и отстранява служебно конкурентката си доц. д-р Дорина Асенова.
  • Лекарят беше уволнен като директор на софийската болница "Лозенец" заради данни за участие в трафик на органи и незаконни трансплантации.

Преди две години проф. Любомир Спасов, който оглавяваше бившата правителствена болница "Лозенец" от 1997 г., беше уволнен от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров заради сигнали за търговия с органи в болницата и заради това, че беше позволил висш служител на Министерския съвет по времето на ГЕРБ да се пререди пред останалите чакащи за трансплантация. И това не е всичко.

Управлението на Спасов стана емблематично в разследването "Осемте джуджета", в което стана ясно, че един от потърпевшите е рекетиран, че синът му ще бъде убит в болница "Лозенец", ако не прехвърли бизнеса си - или подписва пред нотариус смяна на собствеността, или на сина му няма да бъде извършена животоспасяваща процедура. И това не е всичко.

Преди повече от месец в болницата "откриха" таен луксозно обзаведен апартамент, построен от Спасов, в който е имало приемници за подслушвателна техника - аудио и видео, и се е ползвал за почивка само от него.

До момента прокуратурата и полицията, изглежда, не са открили нищо за смятания за близък на лидера на ДПС Ахмед Доган проф. Спасов по случаите, в които богати възрастни хора от Израел, Германия и Япония са получавали органи от бедни роднини от Украйна и Молдова. Интерпол изпрати на България специална бюлетина по случая, а здравните институции - доклади в ДАНС и прокуратурата за случаите, особено за тези, в които доказано посолствата твърдят, че двете страни не са били никакви роднини. Няма обвинения и за случаите с рекет на пациенти, нито пък за незаконното послушване, осъществявано върху пациентите, посетителите и лекарите на бившата правителствена болница. По времето на последния кабинет на Бойко Борисов тя беше прехвърлена от Министерския съвет към Министерството на здравеопазването, което е неин принципал. Финансовото й състояние продължава да бъде тежко като наследство от управлението на Спасов, за което той не е понесъл отговорност. Въпреки всичко болницата продължи да бъде галеник на властта и в края на миналата година тя получи 15 млн. лв., за да си покрие дълговете от времето на Спасов - лукс, непознат за всички останали болници.

Сега проф. Спасов, изглежда, се опитва да си върне контрола върху болницата и съответно апартаментa от половин декар в него и всички други възможности, които му дава това.

Това става възможно, тъй като заради бездействието на прокуратурата уволненият като директор проф. Спасов остана заместник-декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след уволнението му е назначен за директор на симулационния център в болница "Лозенец". По времето като управляващ болницата той инвестира близо 10 млн. лв. в центъра, в който на специални симулатори студенти и специализанти трябва да се учат на сложни операции. Апаратурата в центъра стои неразопакована, но пък звеното играе ключова роля в избора на Спасов за декан за трети пореден път, тъй като в него предстои за преподаватели да бъдат назначени студентите, които са подкрепили избора на Спасов за декан. По принцип по закон академичните кадри имат право на два мандата. Спасов, който е на 63, обаче ще заеме поста за трети път по неясно какви критерии и ще управлява факултета две години, докато навърши 65 години, след което няма право да заема висша управленска длъжност в академичните структури.

Спасов е избран от с гласовете на 51 от общо 102 участвали в гласуването членове на общото събрание на факултета, като 23 от тях са студенти. По правило изборът става с 50% плюс един глас, а според протоколите са регистрирани 102 души. Документите обаче се преправени и в тях са записани 101 присъствали.

Освен това от надпреварата са отстранени служебно лекарите преподаватели и са оставени да се състезават за постове само онези, които са от неклинични специалности - биология, химия, физика, биофизика, които се изучават в първи курс. На действащите лекари е забранено да бъдат предлагани за заместник-декани, председатели на общото събрание, членове на факултетния съвет и т.н. По принцип предклиничните специалности съставляват 1/10 от състава на медицинския факултет и лекарите, които преподават реална медицина и практикуват, искрено се възмутили, че им отнемат правото на глас. Те са обжалвали във Върховния административен съд цялата процедура по избора на проф. Спасов за декан, а освен това са пуснали жалба и до ректора на университета и контролния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На телефоните на отдела "Връзки с обществеността" на университета не отговаряше никой, проф. Любомир Спасов също не беше открит да коментира законността на избора му и първите си действия като декан.

Междувременно образователният министър Галин Цоков разпореди незабавна проверка на избора на декан на Медицинския факултет на Софийския университет във връзка с постъпил сигнал до него.

"Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на университета, който също е сезиран", съобщават от министерството.

Как се става декан

Кандидатурите за декан на последните избори са били две - на проф. Спасов и на доц. Дорина Асенова, досегашен декан.

Спасов се е самопредложил като кандидат, а Асенова е кандидат на две катедри от Медицинския факултет. Самият Спасов е бил декан общо 10 години до 2019 г., независимо от ограничението по закон от два пъти по четири.

След това за декан е избрана доц. Асенова, която освен това оглавява Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец". По думите й доц. Асенова заварила изключително тежък период за факултета и болницата. След изборът й настъпила пандемията и се наложило студентите да учат през лятото. Междувременно болницата се бореше да оцелее като самостоятелна структура, а не да бъде обединена с педиатрията и да се превърне в детска болница.

"След уволнението на проф. Спасов от служебното правителство нашите отношения се влошиха изключително много, тъй като той смяташе, че болницата и факултетът трябва да се борим непрекъснато да изчистим неговото име и да го върнем обратно на директорския пост", казва доц. Асенова. Тя допълва, че след множество скандали по темата през последната година не е събирала деканския съвет, в който участват Спасов, професор по физика и професор - медицинска сестра, които са верни на проф. Спасов, а от своя страна той е водел и друг преподавател, който не е член на факултета. Събранията се превръщали в махленски свади защо факултетът не настоявал публично за връщането на Спасов начело на болницата.

Веднага след уволнението му като директор през 2021 г. Спасов поискал от Асенова да уволни директора на симулационния център и да го назначи на поста й. Получил назначението и оттогава това е длъжността му, заедно със заместникдеканския пост. През 2022 г. Спасов кандидатства за директорския пост на УМБАЛ "Лозенец", но комисията в здравното министерство, назначена от служебния министър Асен Меджидиев, не го одобри.

Преди няколко месеца, в разгара на кандидатдеканската кампания, проф. Спасов поискал от академичния съвет на университета 20 студенти да бъдат назначени като демонстратори в симулационния център. Той се намира в бившето помещение на пералнята и стаята на шофьорите, а доц. Асенова не е допускана до него, за да установи дали апаратурата е разпечатана и дали работи. Спасов обаче настоял пред колегите си от СУ студентите да получават заплата от по 2000 лв. месечно, но те му отказали. По принцип такива центрове има във ВМА - София, и в университетите в Пловдив, Варна и Плевен, но в тях като обучители работят не студенти, а преподаватели, които освен това имат сертификати от Българския лекарски съюз. Студентите на Спасов са минали тридневен курс при израелски професор.

Именно тези студенти са в основата на гласовете на Спасов за избора му за декан, тъй като от 51 подкрепили го 23 са студенти. На първото заседание на факултетния съвет в края на миналата седмица той предлага 20 от тях да бъдат назначени на заплата от 900 лв. в симулационния център.

Както разказаха пред "Капитал" доц. Асенова и доц. Йорданка Узунова, досегашен заместник-декан и оглавяваща Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Лозенец", лекарите преподаватели били изправени пред стена от закононарушения по време на общото събрание за избор на декан и ръководни органи на медицинския факултет.

За начало общото събрание на факултета, се състояло не в аулата на болница "Лозенец", където е било от основаването на факултета до момента, а в аулата на Софийския университет, за да може да отсъстват повече преподаватели. Двайсетина от тях наистина не могли да стигнат за събранието.

На него се оказало, че лекарите преподаватели научили, че нямат право да се кандидатират за какъвто и да било пост във факултета, тъй като не са на пълен трудов договор към университета. Такова право имали само лекарите от предклиничните специалности. Впоследствие се оказало, че права да влязат във факултетния съвет имат и определени близки до Спасов лекари.

"В договора ми, подписан преди години от проф. Спасов като директор и проф. Герджиков като ректор, обаче е записано, че аз работя в УМБАЛ "Лозенец" - Медицински факултет на Софийския университет", казва доц. Узунова.

Изборът става в абсолютен разрез със Закона за висшето образование и за академичните длъжности, както и с правилника на университета, на лекарите преподаватели е отказано да участват в органите на общото събрание. Така проф. Златева (физик), която е досегашен заместник-декан, заместник-директор на симулационния център и дясна ръка на Спасов, била назначена на общо четири длъжности по избора и мандатите на общото събрание. Доц. Десислава Лазарова (биофизик), вече заместник-декан на Спасов, пък броила собствените си бюлетини за заместник-декан като председател на комисията по избора. Общото събрание напълно в разрез с правилника променило дневния ред, а накрая фалшифицирало и протоколите за избора, за да може Спасов да бъде избран с 50% плюс един, и записало в протокола, че са гласували 101, а не 102, както всъщност фигурира в регистрациите и доклада на мандатната комисия.

"Беше ни обяснено, че имаме право да гласуваме, но нямаме право да бъдем избирани", казва доц. Узунова. Това обаче явно важи само за част от лекарите преподаватели. На доц. Узунова било отказано да се кандидатира за председател на общото събрание на факултета. Същият отказ за деканския пост получила доц. Асенова, да участва в органите на управление било отказано и на доц. Радосвет Горнев, бивш директор на УМБАЛ "Лозенец" след Любомир Спасов. Водещ на общото събрание обаче става практикуващ лекар - завеждащият една от най-неработещите клиники в "Лозенец" - шефът на ортопедията проф. Веселин Кожухаров. Под диктовката на Спасов той отказва да се консултира с юристи по възражение на лекарите преподаватели и води общото събрание толкова успешно, че получава поста трети заместник-декан на Спасов.

В крайна сметка станало ясно, че неуспелите лекари преподаватели ще обжалват избора пред съда и в ректората. Затова на първия факултетен съвет били взети нова порция незаконни решения, които да им навредят.

Първата работа - да спрем конкурсите на противниците

По времето на управлението на доц. Асенова медицинският факултет за първи път спечелил 12 докторски програми, което не се е случило по време на цялото десетгодишно управление на Спасов. Продължило и академичното развитие на преподавателския състав.

В началото на учебната година, през октомври, академичният съвет на университета одобрил конкурс за професор по педиатрия, доцент по вътрешни и доцент по кожни болести. За професорската титла кандидат е доц. Йорданка Узунова, дългогодишен началник на клиниката по педиатрия в "Лозенец", досегашен заместник-декан и отстранен кандидат за председател на общото събрание на факултета. Явно за отмъщение, първата работа на проф. Спасов е да обяви, че въпреки обжалването на решението за избора му за декан той има заповед от ректора на университета и да свика факултетен съвет. На него се явяват 13 от общо 21 души.

"Без да има никакво право на това, тъй като това може да направят само катедрата ни или академичният съвет, проф. Спасов е спрял конкурсите с решение на новия факултетен съвет. Причината е, че секретарят на журито, която е инспектор във факултета, е излязла в болнични и е сменена с друга. Секретарят няма никакво отношение към работата на журито, освен че събира рецензиите им. Освен това са спрени обявените през май конкурси, например за доцент по анестезиология, тъй като за позицията кандидатства лекар, който не е в "отбора на проф. Спасов", коментира доц. Узунова.

Другото решение на факултетния съвет било да назначи 20 студенти като преподаватели в симулационния център, но със заплата не от 2000, а от 900 лв.

Факултетният съвет взел и решение да прекрати договора на доц. Горнев като преподавател във факултета.

"На път сме едноличното управление на проф. Спасов в продължение на повече от 20 години, непрекъснатите му опити да сплашва хората и те да живеят в страх, да се върнат в болницата и факултета", казва доц. Асенова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edd16392477091092506 avatar :-|
    Dimitar Bogdanov
    • - 1
    • + 3

    Дано всичко да му вземат на този.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    Не могат да му звемат ръцете, които са дали живот на много хора.
    До коментар [#1] от "Dimitar Bogdanov":

    Нередност?
  • 3
    ptb091079753 avatar :-?
    Веселин

    при 101 присъствали 50%+1 глас правят 52 гласа, как тогава е избран с 51?

    Нередност?
Нов коментар