Фармацевти искат мораториум върху откриването на нови аптеки

Според тях това е една от рецептите за преодоляване на недостига на лекарства

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Според Българския фармацевтичен съюз броят на аптеките в България е достатъчен и по-голям от средното в ЕС.
  • Причините за недостиг на лекарства се обясняват доста често с износа.
  • Фармацевтите не знаят техни колеги да извършват нелегален износ на животоспасяващи лекарства.

Френските и германските пощи са едни от най-големите доставчици на лекарства в Европейския съюз, защото там и в още осем държави доставката на медикаменти до домовете на пациентите е разрешена.

В България обаче това не е така. Законът забранява да има електронни, мобилни и дори вериги от аптеки, които да са собственост на една фирма - ограничението е до 4 обекта. А забраните може дори да се увеличат.

Сега фармацевтите, които притежават по една аптека и през годините винаги са защитавали горните ограничения, искат да се въведе мораториум върху откриването на нови аптеки там, където в населеното място вече има такава. Идеята бе лансирана от съсловната организация на магистър-фармацевтите - Българския фармацевтичен съюз (БФС), а мотивът е популистки много приемлив - да се пребори недостигът на лекарства.

Стига толкова аптеки

Магистър-фармацевтите, собственици на една или няколко аптеки, от близо две десетилетия опитват да не допуснат голям инвеститор да придобие обекти в аптечния сегмент. В част от европейските държави функционират мултинационални вериги между производители, дистрибутори и аптеки, или само аптеки, има виртуални аптеки, които доставят лекарства в няколко държави, но в България това се забранява по всички възможни начини. Формално целта е да се запази поминъкът на аптеките - собственост на фармацевтите, и БФС, в който всички фармацевти членуват по задължение. Но това реално може да е негатив за клиентите, които остават без аптека в близост или без наличност от дадени лекарства.

Според магистър-фармацевтите в България има достатъчно аптеки, особено в сравнение със средните нива за ЕС.

Докато 58% от жителите на континента можели за пет минути да стигнат до работеща аптека, в България това може да се случи на 78% от населението. 98.6% от населението достига до аптека в рамките на половин час, коментира Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Според данните България е на трето място по брой аптеки на глава от населението в ЕС след Гърция и Кипър, на 10 хиляди души се падат 4 аптеки, като една аптека обслужва средно 2423 пациенти. В ЕС една аптека обслужва средно 4122 пациенти. В България няма и недостиг на фармацевти, както е при медиците.

Това обаче не означава, че няма проблем със снабдяването на лекарства в малките населени места, които са неатрактивни от бизнес гледна точка, както и че няма достатъчно денонощни аптеки. В момента в цяла България само 60 аптеки работят 24/7. Благоевград, например, си е върнал възможността да има денонощна аптека с помощ от общината, която допълнила стойността на нерентабилните продажби и нощния труд. През следващите месеци НЗОК ще подпомага финансово 100 аптеки в труднодостъпни и отдалечени места, и там, където липсват такива обекти.

Но фармацевтите смятат, че ако държавата спре нарастването на броя на новите обекти, положението ще се подобри, макар пазарът да е доказал точно обратното - конкуренцията подобрява услугите и понижава цените, а ограничаването й води до обратното.

Според проекта на новата аптечна карта, която фармацевтите подкрепят, обекти ще могат да бъдат откривани само по демографски критерии - там, където наистина липсват. Това би означавало, че независимо от качеството на работа, снабдеността на един обект и отношението на персонала към пациентите, в квартала или населеното място няма да бъде допуснато откриването на нов обект.

Кой е виновен за недостига?

Управителният съвет на БФС заедно с председателя си Димитър Маринов съобщи още мерки за битка с липсата на лекарства, между които генерично заместване - смяна на липсващ медикамент с негов наличен аналог, както е във всички останали страни членки.

Според магистър-фармацевтите причините за недостига на лекарства са преди всичко производствени и логистични, но и заради липсата на информация за реалното потребление на лекарства и неконтролирания износ (легален или нелегален). Те смятат, че всичко това може да се "поправи", като се въведе генерична замяна на лекарства с аналози и се възроди производствената дейност в аптеките, тъй като обектите, в които се приготвят лекарства по рецептура (екстемпорални форми) са единици. Това обаче по никакъв начин не решава проблема с недостига на инсулин например.

В същото време казват, че генерично заместване трябва да има само ако не са налице вертикални и хоризонтални структури (производител - дистрибутор - аптека), за да "не поскъпнат генеричните лекарства". Мотив защо допускат, че това ще се случи, обаче липсва. Още повече че цените на медикаментите се регулират от държавата по строги правила и не могат да поскъпнат драстично. Генеричните лекарства по принцип са евтини и имат огромна конкуренция от поне 20 - 30 аналогични продукта.

Според БФС трябва да има информация за наличностите на лекарства по складовете, а също така търговците да са длъжни по закон да носят лекарствата, в която аптека си ги поръча пациентът и ако трябва да правят по две доставки на ден. Едно от възможните обяснения за това е, че фармацевтите не искат да правят разходи за по-голяма наличност. За разлика от западните държави българските аптеки не са длъжни да поддържат цялата номенклатура медикаменти, които се плащат от здравната каса, а могат да избират да продават само частично платени медикаменти или напълно платени продукти. За последните обаче се получават по 4 лв. на рецепта, а те понякога струват над 30 хиляди и аптеките нямат сметка да ги поддържат.

По принцип недостигът на лекарства е световно явление, особено след войната в Украйна и пандемията, тъй като голяма част от субстанциите за лекарства, се произвеждат в Китай и Индия. България е малък пазар с много силна ценова регулация и фармацевтичните компании предпочитат изобщо да не регистрират част от лекарствата си тук или ги изтеглят. От 2014 г. до момента над 3000 лекарства са напуснали месният пазар.

В тази връзка председателят на БФС Димитър Маринов смята, че трябва да се преразгледа начинът на определянето на цените на лекарствата и да се намали ДДС, а също и държавата да си изпълнява контролните функции по следенето на наличностите на лекарства и потреблението им.

Фармацевтите обаче неправилно поставят в една плоскост нелегалните канали за търговия с лекарства и легалния паралелен експорт. Законовият паралелен износ става на ниво търговци на едро с лекарства и няма никакво отношение към това дали търговецът има вериги аптеки в страната или няма, просто защото медикаментите не стигат до аптека. Нелегалната търговия с лекарства става, когато търговци изкупуват от аптеките медикаменти, предназначени за пациентите и започват да ги изнасят. Всяко движение назад по веригата от аптека към търговец или производител е забранено и се смята за фалшификация и е наказуемо по закон. До момента обаче не е известно да има санкционирани нарушители по веригата въпреки намеците на ДАНС, че такива престъпления с лекарства съществуват.

В България работят 300 търговци на едро с лекарства. Най-големите четири национални дистрибутора държат 80% пазарен дял, по-малък дял от около 10% имат 20-30 регионалните и нишовите дистрибутори. Затова възниква въпросът доколко е успешен и дори законен бизнесът на повечето от останалите търговци, и дали техните складове не се намират в апартаменти и мазета.

Така се получава, че вместо браншът да бъде изчистен от нарушения, проблемът с липсите на определени лекарства не получава нито анализ, нито наказания за нарушителите, нито спокойствие за пациентите, а рецептата на бранша се оказва "да се ограничи броят на аптеките".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 6

    Ганьо не може да измисли и да създаде нещо по-добро от конкурента, но пък може да измисли безброй начини да му направи мръсно.

    Нередност?
Нов коментар