🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Промените в Плана за възстановяване

Лъчетерапевтите настояват да не прекъсва проектът за протонен център за онкоболни

Правителството отписа проекта от плана за възстановяване, което заплашва лечението на 600 души годишно с редки тумори

Частните болници сами инвестират в нова апаратура. Държавните ползват за това пари от бюджета и евросредства. В проектите по плана за възстановяване сега отново има транш за покупка на апаратура за държавните клиники
Частните болници сами инвестират в нова апаратура. Държавните ползват за това пари от бюджета и евросредства. В проектите по плана за възстановяване сега отново има транш за покупка на апаратура за държавните клиники
Частните болници сами инвестират в нова апаратура. Държавните ползват за това пари от бюджета и евросредства. В проектите по плана за възстановяване сега отново има транш за покупка на апаратура за държавните клиники    ©  Надежда Чипева
Частните болници сами инвестират в нова апаратура. Държавните ползват за това пари от бюджета и евросредства. В проектите по плана за възстановяване сега отново има транш за покупка на апаратура за държавните клиники    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Протонната терапия е най-новият вид лъчетерапия, при който вместо рентгенови лъчи се използва външен лъч с протони за стопяване на тумора. Предимството й е, че може да облъчва тумори, до които лъчетерапевтичните ускорители не стигат, и да пази здравни съседните тъкани.

Министерският съвет реши протонният център да отпадне от финансиране с евросредства по плана за възстановяване и устойчивост, като аргументът е, че изпълнението му е закъсняло и няма да се случи в рамките на сроковете. Финансовият министър Асен Василев съобщи, че центърът ще се финансира със средства от бюджета, без да даде конкретен срок за това. По проекта центърът ще струва около 158 млн. лв.

За сметка на това за модернизация на болниците са предвидени 191 млн. лв., като най-голямата част е за покупка на нова апаратура за образна диагностика, при положение че България е пълна със скенери, ЯМР и ПЕТ-скени, които не се натоварват достатъчно. Повечето болници си купуват такава апаратура през няколко години.

Лекарите - специалисти по лъчетерапия, настояват, че прекъсването на работата по строежа на протонен център за онкоболни ще бъде фатално за около 600 пациенти годишно, както и за медиците, обучени да прилагат този иновативен метод на лъчетерапия.

Какво представлява протонният център?

Протонната терапия е особено подходяща за тумори на главата и шията, които се срещат при 60% от заболелите деца, каза д-р Димитър Кацаров, лъчетерапевт.

Отпадналият от еврофинансиране проект е третият поред проект за протонен център, за който България кандидатства и получава одобрение от Европейската комисия. Такива центрове има в повечето европейски страни и терапията съвсем не е нова. В момента Румъния строи протон. Най-близо такива съоръжения работят в Чехия, Австрия, Германия и, разбира се, в Турция.

По думите на д-р Веселина Първанова, началник на отделението по лъчелечение в националната онкологична болница "Проф. д-р Иван Черноземски", където се предвижда да бъде центърът, лекарите са изчислили, че годишно 300 деца и още 300 възрастни имат нужда специално от този тип терапия, за да се излекуват от рак.

Проектът не е закъснял

Тя твърди, че проектът не е закъснял, за да бъде отхвърлян, и че срокът е центърът да бъде построен до края на 2026 г.

"В момента България плаща скъпо и прескъпо лечението на деца в протонни центрове в чужбина, в чужда среда, без да им говорят на български, без близките им да са с тях. Възрастните пък събират дарения за лечение. Ползването на протонна терапия няма да е масово, но е за много пациенти, които имат нужда. В 45-милионна Испания има 11 такива центъра", каза д-р Първанова.

Лекарите изтъкват, че един сеанс в протонен център, а за лечение са нужни 20 - 30, във Франция струва 850 евро. В България целият курс ще излиза 40 хил. лв. В момента курс стандартно лъчелечение се плаща от касата на цени между 6000 и 9000 лв.

Според техните изчисления в момента около 4% от нуждаещите се от лъчетерапия пациенти 16-18 хиляди българи годишно са подходящи за протонна терапия. В западноевропейските страни такова лечение се прилага на 20% от пациентите. Лекарите твърдят, че има конкуренция в производителите на апаратурата и три световни концерна имат подходящи апарати, тоест не става дума и за лобиране за един доставчик.

Политическата част

"Решението за пренасочване на финансирането е нелогично и политическо. Преведени са парите, ние сме в готовност, имаме план и трябва да се мине към тръжна процедура за подходяща машина и строителни дейности", каза д-р Първанова.

По принцип проектите за протонния център вървят от времето на управлението на ГЕРБ и дали той е закъснял е въпрос, на който трябва да отговарят всички политици оттогава. Както и на въпроса дали наистина има нужда от него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eti_cveti avatar :-(
    Cvetelina Nancheva

    Доскоро дори нямахме и Национален противораков план.

    Нередност?
Нов коментар