🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT сърцето на циментовия завод

"Девня цимент" прави IT център във Варна, за да обслужва всичките 60 държави, където работи групата HeidelbergCement

IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската група в света. Първият IT хъб е създаден в Бърно, Чехия
IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската група в света. Първият IT хъб е създаден в Бърно, Чехия
IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската група в света. Първият IT хъб е създаден в Бърно, Чехия    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската група в света. Първият IT хъб е създаден в Бърно, Чехия    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Варна". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Тройно повече служители и нов дом ще има IT екипът на "Девня цимент" до няколко месеца. Германската група HeidelbergCement, която преди две години стана собственик на циментовия завод като част от сделката за придобиване на предишния му собственик – италианската Italcementi Group, е решила да разшири звеното на компанията и да го премести във Варна. Центърът в морската столица ще разработва и поддържа мобилни системи за управление на бизнеса и ще обслужва всичките 60 държави, в които работи групата.

Предпазливо начало

Самият отдел е създаден преди пет години по времето на Italcementi, за да обслужва цялата група, като първоначално в него работят едва трима програмисти. От компанията обясниха, че целта на сформирането на IT подразделение е била да се запазят ноу-хау и опит, които са с изключително критичен характер. Дотогава тези дейности са били обслужвани от външни консултанти.

Решението въобще за създаването на такъв център, както и за това той да бъде именно в България, е взето много внимателно и след подробен анализ. "Групата подходи доста предпазливо, участваше в подбора на всеки един новоназначен служител", казаха от "Девня цимент". Останали много приятно изненадани от качеството и адаптивността на хората, което довело до избора на страната.

Растящ екип

Добрите кадри тук са причината и HeidelbergCement да реши да разшири екипа. "Имаме много квалифицирани професионалисти и това се забелязва и от нашата група", каза изпълнителният директор на "Девня цимент" Аксел Конрадс. От компанията добавиха още, че движещата сила на цялото звено е IT мениджърът за България, Гърция и Албания, който успява да капитализира всяка възможност в реален проект.

В момента в IT отдела работят 16 души, като техният брой се предвижда да нарасне до около 50.

В момента в IT отдела работят 16 души, като техният брой се предвижда да нарасне до около 50. Това е най-бързо развиващото се звено на компанията в момента. От компанията очакват да нямат трудности с намирането на специалисти. На този етап подборът става по стандартния начин, включително и чрез препоръки на хора от екипа. "Текучеството ни от момента на създаването на екипа е почти нулево и се надяваме и в бъдеще да е така", добавиха от компанията.

Освен че ще се увеличи, екипът от Девня ще се премести и на ново място – във Варна. Той ще работи в помещения под наем, които до няколко месеца трябва да са напълно обзаведени. "Сградата беше вниматено подбрана, за да е удобна на екипа, който дори се включи във финалния подбор", казаха от "Девня цимент".

Втори в света, първи за софтуер

IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската група в света. Първият IT хъб е създаден в Бърно, Чехия. Екипът там се занимава с дейности, свързани с управление на инфраструктурата – администрация на сървъри, потребители, инсталация на софтуер и др.

Центърът в България обаче е първият за разработка и поддръжка на софтуер. Става дума за приложните системи, които се използват за управление на бизнеса, което включва мобилни и web приложения, системи за управление на клиенти, продажби и производствени процеси. Звеното на "Девня цимент" ще обслужва общо 60 държави – на практика всички страни, в които HeidelbergCement работи.

Първите проекти, които българският екип е изпълнил още по времето на Italcementi Group, са в Италия, Франция и САЩ. Като част от HeidelbergCement досега IT центърът е работил за компаниите на групата в Германия, САЩ, Великобритания и Австралия.

Все още няма коментари
Нов коментар