"Рапана", Боян и техните приятели

Уличната библиотека на входа на варненската Морска градина търси спонсор, за да порасне

"Рапана" - уличната библиотека, създадена от Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов.
"Рапана" - уличната библиотека, създадена от Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов.
"Рапана" - уличната библиотека, създадена от Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов.
"Рапана" - уличната библиотека, създадена от Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Варна". Всички текстове по темата може да откриете тук.

"Рапана" - така са нарекли проекта си за улична библиотека Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов. В края на май тя беше открита за втора поредна година, оцеляла в скучната варненска зима.

"В цял свят има такива библиотеки, с Юзджан пътуваме често и ги виждаме навсякъде, казва Боян. Така един ден си казахме – защо не и във Варна?"

Архитектурното и техническо решение на проекта са на Юзджан, който е завършил варненския Свободен университет и архитектите от Downtown Studio. Ибрим е дизайнер и помогнал с визията на "Рапана". Проектът спечели Наградата на публиката в категорията "Сграда на годината" в архитектурния конкурс Whata Awards през 2017 г.

Достъпът до библиотеката, която напомня формата на морски охлюв, е напълно свободен. В нея всеки може да спре и да почете една от книгите, подредени по лавиците.

"Вярваме, че четенето е основна функция на любопитството, казва Боян. От там и желанието ни да накараме повече хора да бъдат любопитни, за да четат. Всеки може да си вземе книга, но трябва и да остави в библиотеката, за да не остане празна. Ако си открадне - има нещо поетично в кражбата на книги. Все пак по-добре е хората да крадат книги, отколкото други неща."

Преди откриването за този сезон Боян, Юзджан и Ибрим са укрепили допълнително конструкцията, монтирали са осветление и видеонаблюдение, за да бъде достъпна дори и през нощта. "Целият проект ни излезе около 15 хил. лв., казват те. Помогна ни и местната администрация с финансиране от бюджета на варненското домакинство като Европейска младежка столица. Ако намерим допълнително финансиране, можем да доразвием идеята."

Сега Боян живее в София. Занимава се с откриването на спонсори, подобренията и оптимизиране на активностите в музикалното училище RockSchool. Освен това дава и уроци по китара и работи за музикалната платформа Drooble.

"Исках да сменя мястото, казва той, имах нужда от промяна, а единственият град в България, с който може да бъде заменена Варна, е София. Това е и единствената алтернатива за тези, които не искат да емигрират в чужбина."

Все още няма коментари
Нов коментар