Изкуственият интелект ускорява продажбите на облачни услуги на Microsoft

Технологичната група отчете по-добри от очакваните резултати

Капиталовите разходи са нараснали до 14 млрд. долара през тримесечието в сравнение с 11.5 млрд. долара през предходните три месеца.
Капиталовите разходи са нараснали до 14 млрд. долара през тримесечието в сравнение с 11.5 млрд. долара през предходните три месеца.
Капиталовите разходи са нараснали до 14 млрд. долара през тримесечието в сравнение с 11.5 млрд. долара през предходните три месеца.    ©  Reuters
Капиталовите разходи са нараснали до 14 млрд. долара през тримесечието в сравнение с 11.5 млрд. долара през предходните три месеца.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изкуственият интелект спомогна за увеличаване на продажбите на Microsoft в облака, които надминаха прогнозите на анализаторите, тъй като търсенето на технологията осигурява превес на компанията пред конкурентите й. Базираната в Сиатъл група, която се превърна в индикатор за бързо развиващата се индустрия на генеративния изкуствен интелект, отчете приходи и печалби, надхвърлящи прогнозите на анализаторите за трите месеца до 31 март. Тя заяви, че ще увеличи капиталовите си разходи в подкрепа на технологията, която стои зад чатботовете и интелигентните асистенти.

Огромно търсене на AI

Търсенето на изкуствен интелект в близко бъдеще е малко по-голямо от наличния ни капацитет, заяви главният финансов директор Ейми Худ, което ще се отрази на изчислителната мощ, достъпна за клиентите, които искат да внедрят генеративни системи за изкуствен интелект. Необходимостта да се отговори на търсенето стимулира увеличаването на разходите за инфраструктура, като например центрове за данни, като капиталовите разходи се очаква да се увеличат "съществено", каза още Худ, цитирана от Financial Times.

Капиталовите разходи са нараснали до 14 млрд. долара през тримесечието в сравнение с 11.5 млрд. долара през предходните три месеца. Microsoft взе ранна преднина в надпреварата за доминиране в генеративния изкуствен интелект благодарение на инвестицията си от 13 млрд. долара в OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, а тази година инвестира в стартиращата компания за изкуствен интелект Mistral и нае по-голямата част от персонала на конкурентния стартъп за изкуствен интелект Inflection. Оптимистичните финансови резултати зарадваха инвеститорите, които настояваха за доказателства, че големите технологични компании могат да превърнат огромните си инвестиции в генеративен AI в платежоспособни клиенти и солидни печалби.

"Като се има предвид, че искаме да бъдем лидер в тази голяма поколенческа промяна в парадигмата в технологиите, искаме да можем да разпределим необходимия капитал, за да обучим по същество тези големи модели на основата и да останем на лидерската позиция там", заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела относно предвидените капиталови разходи от над 50 млрд. долара за годината.

Акциите на Microsoft, които тази година се повишиха със 7.6% и това я превърна в най-ценната компания в света по пазарна капитализация, поскъпнаха с 4.4% в четвъртък. Това контрастира с компанията майка на Facebook и Instagram Meta, чиито акции паднаха тази седмица, след като тя предупреди, че капиталовите разходи ще нараснат през тази и следващата година, тъй като увеличава инвестициите си в изкуствен интелект.

Един от водещите продукти на Майкрософт, който се наблюдава отблизо, е 365 Copilot - генеративен асистент с изкуствен интелект, който е интегриран в пакета от приложения за продуктивност. Досега компанията не е разкрила данни за продажбите или броя на потребителите на Copilot, който е на цена от 30 долара на месец за компания потребител. Сатя Надела казва, че близо 60% от компаниите от класацията Fortune 500 вече използват Copilot, който се ползва с "ускорено приемане". В четвъртък Худ заяви, че ограниченията в капацитета на изкуствения интелект не влияят на внедряването на Copilot и че осигуряването на това е "приоритет".

Облачните услуги не спират да растат

Продажбите в подразделението за облачни услуги на Microsoft, което е най-големият двигател на приходите и включва компютърната платформа Azure, нараснаха с 21% през тримесечието до 26.7 млрд. долара, в сравнение с прогнозите на анализаторите за 26.2 млрд. долара и над прогнозите на компанията. Приходите на Azure са се увеличили с 31%, като се изключи ефектът от валутните промени, което също е над прогнозите. Търсенето на услугите на Microsoft за изкуствен интелект повиши продажбите със 7 процентни пункта през тримесечието, в сравнение с 6 през предходното тримесечие и 3 през това преди него.

Худ посочва, че размерът на сделките с компании за използване на Azure нараства и че темпът на покачване на продажбите на облачни услуги през първите три месеца на годината ще бъде подобен и през настоящото тримесечие. Въпреки това тя предупреди, че ограниченията в капацитета на изкуствения интелект могат да задържат нарастването на продажбите.

По отношение на Azure ние растем фундаментално, защото, ако го погледнете от наша гледна точка в този момент, Azure се превърна в (пристанище) за почти всеки, който прави AI проект. И това беше значителна помощ за нас по отношение на придобиването на нови клиенти, обясни и Сатя Надела.

През тримесечието приходите на групата са нараснали със 17% до 61.9 млрд. долара, в сравнение с очакванията на анализаторите за 60.80 млрд. долара. Печалбата на акция се повиши до 2.94 долара, надминавайки очакванията за 2.82 долара.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар