AI бюлетин: Пазарите за графични процесори движат ръста на изкуствения интелект

Седмичните новини от "Капитал" и Digitalk за изкуствен интелект

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще можете да получите от достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

За малко повече от година Nvidia се превърна в незаобиколим фактор в индустрията на изкуствения интелект. Графичните процесори (GPU) A100 и H100 на компанията доминират в центровете за данни с голям капацитет, които са в основата на създаването на съдържание от решения като Leonardo, OpenAI, Mistral и т.н. Въпреки че оценките варират, свръхбързите графични процесори на Nvidia може да представляват 90% (или повече) от тези, внедрени в ускорени с изкуствен интелект центрове за данни. Очакванията са през тази година Nvidia да увеличи значително своето производство. Това от своя страна увеличи бързо пазарната капитализация на групата от 300 млрд. долара до 2.3 трлн. долара.

С появяването на нови приложения на изкуствения интелект чрез модели за създаване на видеосъдържание, изображения, звук и други тази тенденция се очаква само да се засили. Всички държави са фокусирани върху внедряването на подобни решения за развиването на своите икономики и граждани, а това само означава още по-голяма нужда от повече изчислителна мощ.

Въпреки това има причини феноменалното развитие на компании като Nvidia да срещне трудности, което се дължи основно на недостига на чипове, както и повишаващото се напрежение в Югоизточна Азия, където се правят голяма част от процесорите на западния свят. Опити има от глобални компании като Intel да минимализират рисковете си с инвестиции в нови центрове в Италия и Полша, но ще са нужни години, преди те да бъдат изградени. Въпреки това доминацията на Nvidia може да бъде преобърната скоро, тъй като нейни конкуренти разработват собствени процесори за изкуствен интелект.

Game chAInger



Клонирането на гласове с AI е тук, но дали сме готови

Какво се случи

След обявяването на нови модели за създаване на съдържание от типа текст към видео като Sora от OpenAI и др. сега една нова вълна се готви да залее сектора на изкуствения интелект - клонирането на гласове. През изминалата седмица американската OpenAI обяви предварително новия си продукт в нишата Voice Engine, който позволява произвеждането на звуков файл със синтетична реч. За това са нужни примерен запис от поне 15 секунди, който да покаже как трябва да звучи обработеният материал, както и текст, който да бъде възпроизведен.

Защо това е важно

Произвеждането на аудио от текст не е нова технология. Редица стартъпи през годините са развивали такива продукти като ElevenLabs, Replica Studios, Papercup, Deepdub и др. Подобни продукти се разработват и от технологични гиганти като Amazon, Google и Microsoft. Продуктът не е нов и по стандартите на OpenAI, тъй като той съществува от 2022 г. насам, но до този момент не е бил публично достъпен. Моделът на OpenAI едновременно анализира данните за речта, от които черпи, и текстовите данни, предназначени за четене на глас, като създава съответстващ глас, без да се налага да се изгражда индивидуален модел за всеки говорещ. За разлика от предишни модели, които създават звуково съдържание, Voice Engine не само дублира, но и прихваща нюанси като ритъм и интонация. В демонстрация на продукта слушащите бяха силно затруднени да намерят разликата между създадено аудио от изкуствения интелект и истински запис.

Какво следва

Внедряването на нови модели от типа на Voice Engine представляват както възможности, така и заплахи. Бъдещето на индустрии като директните преводи, озвучаване на филми и подобни, които изискват звуков запис, ще бъдат силно застрашени от появата на по-добри технологии. От години артисти са насърчавани да продадат правата върху гласовете си за различни продукти в развлекателната индустрия. Такива технологии носят опасност и за сигурността, както демонстрира преди известно време един фалшив запис на Джо Байдън в предизборната кампания (както и на местните избори в Пловдив през 2023 г.). Все пак позитивните страни също не са за подценяване. С помощта на технологията хора, които са изгубили възможността си да говорят или никога не са я имали, биха могли да получат нов шанс да комуникират със заобикалящият ги свят.

Повече по темата можете да прочетете ТУК


AI в бизнеса

Сънуват ли андроидите електрически овце? Все още сме далеч от отговор на този въпрос, но поне можем да сме сигурни, че изкуственият интелект халюцинира код. Един пример за това е халюциниран код от изкуствен интелект, който е бил свалян редица пъти от професионалисти и впоследствие внедряван в съществуващи системи. Китайската Alibaba даже е давала инструкции как да се внедрява неправилно изградената програма.
Новите модели на изкуствен интелект дават много възможности за революции в различни индустрии. Един добър пример за това е дигиталният маркетинг, където буквално бихте могли да спестите дни от своята работа, както и разходи с произвеждащ изкуствен интелект. А тук можете да намерите няколко практически идеи за ползване на технологията в маркетинга.
Докато големите езикови модели като Claude 2 и GPT-4 успяват да подпомогнат част от задачите на разработчиците за писане на код, започват да се появяват и инструменти, които успешно се справят напълно самостоятелно с по-простите софтуерни дейности. Именно такъв пример е представеният по-рано този месец AI асистент Devin, за който се твърди, че революционизира писането, внедряването и коригирането на код.
Златната треска за изкуствения интелект е в пълния си разгар. Бързото развитие на сектора дава възможност не само на софтуерните разработчици, но на производителите на графични процесори, центровете за данни и киберсигурност.
Над 60% от всички приложения на изкуствения интелект в момента идват от сферата на маркетинга и продажбите, тъй като технологията има огромен потенциал да увеличи производителността и оперативната ефективност в един от най-креативните сектори. Ето пет стъпки за това как и вие можете да го приложите за вашите нужди.

AI Събития

Запазете своето място за Digitalk Conference+AI

Значителните иновации и масовото внедряване на нови технологии продължава да трансформира бизнеса на всички нива. Свидетели сме на тектонична промяна, която разтърсва всичко и завинаги. Ако искате да се ориентирате по-лесно в сложната матрица на бъдещето, запазете още сега своето място на конференцията Digitalk Conference+AI.

Подкаст

Ефективно управление на бизнеса в ерата на AI

Вицепрезидентът "ИТ инфраструктура и операции" в Progress Симеон Стойчев говори за това как бизнесите трябва да се подготвят за ерата на изкуствения интелект и да се предпазят от потенциалните рискове на технологията.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар