🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Младите хора търсят не само работа, но и по-добър стандарт на живот

Юлия Григорова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стимулирането на малкия и средния бизнес и разработването на програми за развитие на земеделски и неземеделски дейности с цел да се задържат младите хора в селските райони не е достатъчен стимул за това. Все повече нараства значението и на услугите – социални, икономически и администратични, както и на средата и качеството на живот, които трудно се подобряват при липсата на население.

Намирането на работни места, инвестициите, включително наличието на детски градини и училища, паркове и места за отдих и спорт, са част от нещата, които младите търсят, за да останат и да живеят в малките населени места.

Чистият въздух, запазената природа и възможностите за развитие на туризъм, които по-голямата част от българските села притежават, не са достатъчен аргумент в полза на работата на село. От години България има сериозен демографски проблем с все по-намаляващ брой на населението. Младите хора търсят не само работа, бъдеще и развитие в други страни, но и по-добър стандарт на живот, който трудно ще се постигне в селските райони чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и все по-намаляващите средства за това.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал