🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не бива да се задълбочава екологизирането

Таня Дъбнишка, изп. директор на Асоциацията на земеделските производители в България

   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асоциацията на земеделските производители в България подкрепя "Позиция на земеделската общност в България относно бъдещата Общa селскостопанска политика (ОСП) след 2020", в която частта за екологизиране е застъпена тази теза:

Въведеното от 2015 г. в ОСП "екологизиране" трябва да бъде рационализирано и опростено чрез прилагане на практики, съответстващи на обичайните селскостопански дейности, извършвани от фермерите, без да се подкопава производствения потенциал на селското стопанство.

Настоящите затруднения при прилагането на зелените мерки са свързани както със свръхадминистриране, така и с усложнено заявяване и изпълнение на изискванията от страна на земеделските стопани. В тази връзка следва да бъде предоставена възможност на държавите-членки за гъвкав избор на "зелени инструменти", съобразени и адекватни на регионалните особености и ограничения.

Считаме, че не бива да се задълбочава повече екологизирането на ОСП, тъй като директните плащания вече са обвързани с редица сложни изисквания (както чрез кръстосаното съответствие, така и чрез "зелените мерки"), а от друга страна, това би противоречало на идеята за устойчиво развитие, която предполага да се вземат предвид както екологичния, така и икономическия и социалния аспекти.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал