🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | ЕЦБ ще забави "умерено" изкупуването на облигации, германският износ с ръст за 15-и пореден месец

И още: Афганистан разреши евакуация на още чужденци, СЗО е против трета доза ваксина срещу ковид

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

ЕЦБ обяви "умерено" забавяне в изкупуването на облигации

Какво се случи? Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще изкупува по-малко облигации до края на годината в отговор на подобряващи се икономически и финансови условия. Институцията остава в готовност отново да разшири стимулите, ако перспективата пред еврозоната се влоши. Антикризисната програма предвиждаше парична експанзия от 1.85 трлн. евро, или 80 млрд. на месец, чрез изкупуване на активи. Тя ще продължи поне до март 2022 г., като остават да бъдат похарчени 500 млрд. евро. Намаленото темпо означава, че инвестициите ще бъдат на стойност 60-70 млрд. евро месечно, като това ще позволи да бъде изкупен всичкият дълг на правителствата до края на годината, уверяват от ЕЦБ. Стандартната програма за изкупуване на облигации за 20 млрд. евро на месец също е активна и се очаква да бъде разширена след края на кризата.

Защо това е важно? Решението за забавянето на ЕЦБ идва в условията както на висок икономически ръст в еврозоната, така и на рекордна инфлация от 3% за август. Големият брой ваксинирани спомага за възстановяването на бизнес активността и потреблението. Фед в САЩ и Английската централна банка планират оттегляне на паричните стимули до края на тази година, а централните банки в Канада, Австралия и Нова Зеландия вече предприеха този ход. След новината еврото поскъпна за кратко до 1.1839 за долар, но след това спадна до 1.181.

Германският износ с ръст за 15-и пореден месец

Какво се случи? Въпреки затрудненията с доставките на материали износът на Германия продължава да нараства. През юли повишението е било 0.5% в сравнение с предходния месец, обяви Федералната статистическа служба в четвъртък. Очакванията на анализаторите бяха за подобен ръст. Вносът обаче изненадващо е спаднал през юли с 3.8% на месечна база.

Защо това е важно? Износът на най-голямата европейска икономика вече е с 1.6% по-висок в сравнение с февруари 2020 г., месец преди налагането на първите ограничения заради пандемията в Германия. Заради възстановяването на световната икономика и очакванията на бизнеса остават положителни. Германия е важен базар за българския износ.

Афганистан разреши евакуация на още чужденци

Какво се случи? Правителството на талибаните разреши още чужденци да напуснат страната, като в четвъртък това ще направят 200 души, заяви американски представител, цитиран от Reuters. Тези чартъри ще бъдат сред първите международни граждански полети от летището в Кабул, след като талибаните превзеха столицата в средата на август. В същото време правителството забрани протестите "за известно време" след три дни на демонстрации срещу новата власт в различни градове и съобщения за убити. В бъдеще те ще трябва да бъдат съгласувани с властите най-малко ден преди да се проведат.

Защо това е важно? Решението за евакуацията идва два дни след като талибаните обявиха временно правителство, съставено само от мъже, включително издирвани заподозрени за тероризъм и твърдолинейни ислямисти, което попари международните надежди за по-умерена администрация.

Още важни новини от света

Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса до края на годината. Причината са ниските нива на имунизация в развиващите се страни.

Великобритания одобри планове за връщане на лодки, които незаконно превозват мигранти до бреговете ѝ. Това задълбочава дипломатическия разрив с Франция за справянето с потока рискуващи живота си в опит да прекосят Ламанша.

Най-малко 14 души са загинали при пожар в модулна болница за пациенти с COVID-19 в Тетово, в Северна Македония. Това потвърди здравният министър Венко Филипче. В публикацията си снощи той добави, че броят на жертвите може да нарасне, но според последната информация няма опасност за живота на останалите 12 (извадени живи) пациенти. Общо 26 души са били настанени в болницата към момента на пожара.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал