K: Свят | Полша въвежда извънредно положение на границата с Беларус, Япония с по-голям ръст на БВП от очаквания

И още: Афганистан обяви временно правителство

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Полша въвежда извънредно положение на границата с Беларус

Какво се случи? Полският парламент подкрепи извънредно положение на границата с Беларус на фона на нарастващата миграция и предстоящите военни учения, водени Русия. Строгият закон забранява големи събирания и ограничава движението за 30 дни в райони по границата на страната с Беларус.

Защо това е важно? Полша обвинява Беларус, че е принудила мигрантите да летят до страната с фалшиви обещания за законно влизане в ЕС. Беларус не е член на ЕС, но граничи с три държави. Брюксел обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че води "хибридна война", използвайки мигрантите, за да оказва натиск за отмяна на санкциите, които бяха въведени срещу негови приближени след принудителното приземяване на пътнически самолет през май и арестуването на опозиционен журналист на борда.

Япония с по-голям ръст на БВП от очаквания

Какво се случи? Икономиката на Япония е нараснала с по-бърз темп от първоначално отчетения през второто тримесечие, подкрепена от значителните капиталови разходи. Новата вълна от ковид все пак се отразява на потреблението в сектора на услугите. Коригираните данни показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1.9% през второто тримесечие на годишна база, изпреварвайки средната прогноза на икономистите за 1.6% и първоначалната оценка от 1.3%.

Защо това е важно? За възходящата корекция са допринесли по-големите от прогнозираните разходи на бизнеса. Възстановяването на световната икономика е стимулирало капиталовите разходи и промишленото производство, което в голяма степен е компенсирало слабата активност в сектора на услугите.

Още важни новини от света

В Париж започна дългоочакваният процес срещу 20 души, замесени в джихадистките атаки във френската столица, извършени на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени. Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско гражданство и който се смята за единствения оцелял от отряда терористи.

Няколко души, санкционирани от ООН за тероризъм, и вътрешен министър, включен в списъка на ФБР с най-издирваните лица - така изглежда новото правителство на талибаните в Афганистан, което те определят като временно. Повече по темата може да прочетете тук.

Първата дама на САЩ Джил Байдън се връща към присъственото преподаване в класна стая в Общинския колеж на Северна Вирджиния, където тя работи от 2009 г. насам. Тя е първата дама, която излиза от Белия дом и отчита часове при пълна заетост.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал