К: Бизнес | Държавата пое нови 200 млн. лв. дълг, CTP купи от Cordeel новия логистичен център на Orbico

И още: Служителите работят повече часове в пандемията, Китай надмина САЩ като търговски партньор при стоките за ЕС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

След 6 месеца затишие: Държавата емитира ДЦК за 200 млн. лв. при висок интерес

Правителството емитира 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. на аукцион във вторник, при засилен интерес, който видимо не се влияе от политическата криза. Подадените поръчки надвишиха над два пъти предложеното количество - почти 424 млн. лв. Постигната доходност отново е отрицателна - 0.15%, и е близо до тази на аукциона през февруари - минус 0.17%. През март, когато беше последният аукцион, доходността беше минус 0.1%. Високият интерес сега не е изненада и идва основно от банки и застрахователи, които трябва да инвестират някъде големите си ресурси свободен кеш, макар и при отрицателна доходност. С тази емисия набраната сума от емисии ДЦК от началото на годината е 1 млрд. лв. В бюджета е предвиден таван за поемането сумарно на до 4.5 млрд. лв., което оставя 3.5 млрд. лв. за нови емисии, като едва ли цялата сума ще бъде пласирана само на вътрешния пазар. Засега няма и индикации за излизане на външните пазари. По-логично е това да се случи при редовно правителство.

Цитат на деня

Да се забавя инфраструктурното строителство в момент, в който икономиката все още се възстановява от тежка рецесия, е грешка, защото това забавя и общите темпове на възстановяване.

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, пред Bloomberg TV Bulgaria

CTP купи от Cordeel новия логистичен център на Orbico в София

Чешко-нидерланската CTP, която инвестира в индустриално-логистични паркове в ЦИЕ, обяви, че e придобила главния офис и логистичен център на дистрибутора Orbico в София - в кв. Враждебна до Северната тангента и източната дъга на Околовръстния път. Дистрибуторската компания е дългосрочен наемател на обекта, строен от Cordeel България по нейни изисквания и за нейните цели. Orbico има 15-годишен непрекъсваем наемен договор с възможност за подновяване за още 10 г. Сделката е осъществена като "Кордеел" е прехвърлило дружеството си "Софкор Лоджистикс", в която е апортиран и теренът от 47 дка, на "СТП Ета" на необявена цена. Новопостроената база включва 31.2 хил. кв. м складове и 4 хил. кв. м офиси. При старта на проекта от Cordeel обявиха, че планираната инвестиция в нея е 52 млн. лева. "Сделката с централата на Orbico е забележителна, не само заради важния нов клиент и значителния си обем, но и защото тези сгради са органична част от нашия проект CTPark Sofia East, споделят общ адрес и инфраструктура", коментира Владимир Гюрджиев, изпълнителен директор на CTP за България. През октомври 2020 г. СТР придоби близо 175 дка за 15.5 млн. лева в съседство. Сега планира да започне да строи първите 27 хил. кв. м в CTPark Sofia East, като очаква разрешение през октомври. За другите проекти на СТР в България четете тук.

Служителите работят повече часове в пандемията

По време на пандемията при хибридния модел на работа броят на работните часове се е увеличил с 14% от 2020 г. насам, като 63% от служителите посочват, че работят повече от 40 часа седмично. Това сумарно означава допълнителни 268 работни часа годишно, или почти три работни дни повече всеки месец, показва проучване на Adecco Group - Resetting Normal. То включва 14 800 респонденти от 25 държави на възраст между 18 и 60 г. Преминаването към хибриден модел на работа не е нарушило продуктивността на служителите, отчита проучването. Над осем от 10 души (82%) заявяват, че продуктивността им се е запазила и дори подобрила през последните 12 месеца, което е със 7% повече спрямо миналата година.

Синдикат поиска двойно по-високи цени на такситата в София

Националният таксиметров синдикат е поискал от Столичния общински съвет да вдигне двойно цената на таксиметровите услуги. По закон долната и горната граница на тарифите на таксиметровите компании се определят и гласуват от общинските съветници. От синдиката са изчислили, че за да изкарва един шофьор на такси по 1600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни в месеца минималната дневна тарифа трябва да е 1.42 лв./км., а максималната - 2.25 лв./км. А нощната да е от 1.74 лв./ км до 2.76 лв./км. Сегашните тарифи са в сила от 2012 г. и девет години не са актуализирани. Въпросът ще бъде обсъден на следващото заседание на транспортната комисия през септември. Организацията пропуска да спомене, че транспортният министър административно вдигна някои цени през тази година и цената на пътуване с такси вече се вдигна.

ГРАФИКИ НА ДЕНЯ

Китай изпревари САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС

През второто тримесечие на 2020 г. най-големият търговски партньор на ЕС при стоките е Китай, изпреварвайки САЩ, по данни на Eurostat. Между първото тримесечие на 2019 г. и второто тримесечие на 2021 г. делът на вноса на стоки от Китай е нараснал с 4 процентни пункта (пр. п), докато този от САЩ е намалял с 1 пр.п. През същия период при износа от ЕС делът на Китай се е увеличил с 1.5 пр. п., а този на САЩ - с по-малко от 0.6 пр. п.

ПАЗАРИ

Европейските борси увеличиха загубите в сряда, като индексите спаднаха средно с около 1%. Това е втора поредна сесия на понижения, след вторник, когато по различни оценки са разпродадени европейски акции за 5 млрд. евро - най-голямата разпродажба от февруари 2020 г. при избухването на пандемията от COVID-19.

В рамките на по-малко от едно денонощие bitcoin се понижи със 17% до 44.5 хил. долара, а след това се възстанови частично до 46.7 хил. долара. Причината за волатилността е технически проблем в системата на електронния портфейл на Ел Салвадор, която призна и въведе биткойн, като законно платежно средство от тази седмица.

КОМПАНИИ

Румънската Іmрасt Соntrасtоr & Dеvеlорmеnt със собственик Георге Ячу планира да вложи над 1.4 млрд. евро в строителство в страната, съобщи Rоmаnіа Іnѕіdеr, като се позова на инвестиционната стратегия на дружеството до 2027 г. Компанията планира 7800 нови жилища върху собствена земя и още 4500 върху такава, която ще придобие. В плановете й влизат 5-звезден xoтeл на стойност 40 млн. евро и мaлĸи тъpгoвcĸи центрове в страната. Haй-мaщaбният пpoeĸт нa ĸoмпaниятa дoceгa e комплекс от жилищни сгради върху 26 хектара в покрайнините на Бyĸypeщ, чието строителство започна през тази година.

Фpeнcĸият фармацевтичен гигант Ѕаnоfі ще придобие американската компания Kadmon Ноldіngѕ в cдeлĸa зa 1.9 млрд. дoлapa. Целта е да разшири пopтфoлиoтo cи oт мeдиĸaмeнти зa тpaнcплaнтиpaни пaциeнти. Aĸциoнepитe нa Каdmоn щe пoлyчaт пo 9.50 дoлapa зa aĸция ĸeш, ĸoeтo e cъc 79% нaд цeнaтa им ĸъм втopниĸ. Това щe е тpeтaтa голяма cдeлĸa зa Ѕаnоfі пpeз тaзи гoдинa. Миналия месец фpeнcĸият лидep пpидoби Тrаnѕlаtе Віо зa 3.2 млрд. дoлapa, a пpeз aпpил ĸyпи пpoизвoдитeля Кumаb зa 1.1 млрд. дoлapa.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал