🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Вариант за пенсиите: добавки сега, вдигане в края на годината; Сайтът на преброяването още не работи

И още: Малките ученици без маски в час; Шофьорската книжка ще може да се подменя за 3 дни; Протест на ресторантьори в центъра на София

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес парламентарният ден мина в опит да се поправи популисткото гласуване вчера, когато с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бяха приети прекалено скъпи подаръци за пенсионерите, които държавният бюджет не може да плати. Към края на деня беше измислен междинен вариант, в който всеки пенсионер да получава месечно по 120 лв., а чак от 25 декември да се вдигнат всички пенсии с 12.5%. Към вчера трябваше да действат и двете, което би струвало допълнителни 847 млн. лв. според сметките на финансовия министър Асен Василев, а в бюджета имало максимум 300 млн. за тези мерки. Ако утре при гласуването мине новият вариант, то финансовото здраве на държавата няма да се разклати солидно. Ако остане вече гласуваното, то догодина трудно някой би отменил месечната щедрост от по 120 лв. и така би се се отворила милиардна дупка в бюджета.

Междувременно протест на собственици на заведения и други бизнеси затвори центъра на София и спря пред парламента. Искането е да се отменят забраните за бизнеса и да се предвидят достатъчно финансови компенсации при гласуването на актуализацията на бюджета.



А Българският футболен съюз (БФС) все пак трябва да организира извънреден конгрес още на 12 октомври, заяви Димитър Бербатов, като се позова на решение на Софийския градски съд от вторник. То се оказа изненадващо за изпълнителния комитет на БФС, на чието заседание няколко часа по-късно бе обсъждано насрочване на конгреса за 18 март за гласуване за нов президент на футболния съюз.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Маските няма да са задължителни в час за малките ученици

По-облекчени мерки срещу коронавируса ще важат за по-малките ученици - до 4-ти клас включително, става ясно от актуализираните насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които Министерството на образованието и науката (МОН) публикува днес (вижте прикачения файл). Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици. Актуализацията засяга и правилата за преминаване към онлайн обучение.

Прикачен файл

Сайтът на преброяването продължава да сервира проблеми заради претоварване

Проблемите с онлайн преброяването продължиха и в сряда, втория ден след старта му. Във вторник от НСИ потвърдиха, че през деня е имало две хакерски атаки - с IP адреси от Швеция и от Китай, а също и претоварване на системата, в сряда претоварването продължи да е основен проблем и в системата практически не можеше да се влезе в определени периоди. Същевременно от НСИ обявиха, че очакват поне 70% от населението да се преброят електронно. За целта са дадени само десет дни, като срокът очевидно ще трябва да бъде удължен.

Шофьорската книжка вече ще може да се подменя за 3 дни

Наред с личната карта и паспорта и шофьорската книжка ще може да се подменя с ускорена услуга, съобщиха от МВР. Така вместо за месец това ще става за три дни. Документи за ускорената услуга ще се подават само в Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на полицията в страната. Цената на бързата услуга е 75 лева, а ако шофьорът е на възраст между 58 и 70 години, таксата е 33 лева.

Парламентът ще изслуша Фандъкова и Елен Герджиков за състоянието на "Топлофикация София"

Парламентът включи в дневния си ред за тази седмица изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителния директор на "Топлофикация София" Александър Александров. Темата ще е финансовото състояние на дружеството, което по последни данни дължи близо 700 млн. лева към държавния Български енергиен холдинг, а от март не е погасявало дори лихвите по тях. Ще се говори и за предприетите действия от "Топлофикация" и Столичната община за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси по стандартите на ЕК.

Четири общини - Видин, Русе, Бургас и Благоевград, искат сертификат за място без корупция

Четири български общини - Видин, Русе, Бургас и Благоевград, са поискали да бъдат сертифицирани, че са места без корупция. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков след заседанието на кабинета, на което е одобрен проект "Общини без корупция", който държавата ще изпълнява съвместно с "Прозрачност без граници". Целта на проекта е повишаване на инвестиционната привлекателност на общините и чрез система за мониторинг на доброто управление и управлението на корупционния риск, базирана на конкретни критерии и методология за оценка на изпълнението им.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал