K: Свят | 🇲🇰 Фон дер Лайен иска преговори със Скопие до края на годината, ЕК ще ограничи финансирането на газови проекти

И още: ЕС и САЩ договарят засилване на сътрудничеството в търговията и технологиите

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Урсула фон дер Лайен иска преговори със Скопие до края на годината

Какво се случи? "Не е въпрос на "ако", а на "кога", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на обиколка из Западните Балкани. В Скопие тя посочи, че поддържа отварянето на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС, и настоя те да започнат до края на годината, тъй като и двете страни са изпълнили изискванията за тази следваща стъпка. Това обаче на практика зависи от страните - членки на съюза (включително България), посредством Европейския съвет.

Защо това е важно? По време на пресконференцията с председателя на ЕК албанският премиер Еди Рама заяви: "Отиваме от среща на среща и няма напредък." Тирана е в капана на задълбочаващия се спор между България и Северна Македония, в който София блокира започването на преговорите със Скопие, а оттам и индиректно на тези с Албания.

На фона на подготовката на лидерите на ЕС за срещата на ЕС със Западните Балкани в Словения след седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи е на посещение в Скопие днес, а миналата седмица бе в София. Според Брюксел това е доказателство, че той "слуша всички страни в спора". Същевременно Словения твърди, че приоритизира въпроса с европрисъединяването на Западните Балкани по време на ротационното си председателство на ЕС, но подчертава, че срещата на 6 октомври "не е среща за разширяване на съюза".

ЕС и САЩ договарят засилване на сътрудничеството в търговията и технологиите

Какво се случи? Висши европейски и американски представители се срещат днес в Питсбърг, за да договорят засилване на трансатлантическото сътрудничество в търговията и технологиите. Т.нар. Съвет по търговия и технологии на САЩ и ЕС ще обсъди теми като недостига на чипове, изкуствения интелект и проблемите на конкуренцията в хайтех сектора.

Защо това е важно? Въпреки твърденията на ЕС, че събитието не е фокусирано върху Китай, влиянието на Пекин е силно застъпено в дневния ред на срещата. Вашингтон и Брюксел искат да обединят сили, за да попречат на силно субсидирани китайски компании да превземат техните най-иновативни фирми и за да противостоят на китайския дъмпинг на европейските и на американските пазари.

Още важни новини от света:

ЕК ще ограничи финансирането на газови проекти в Европа. По време на гласуване в енергийната комисия в Европейския парламент евродепутатите подкрепиха приоритетно финансиране на развитието на водородна инфраструктура, под условие че тези инициативи не бива да довеждат до увеличение на крайната цена за потребителите.

Проектите за природен газ вече няма да бъдат допустими за финансиране от ЕС от 2022 г. Временна дерогация обаче ще позволи при строги условия някои приоритетни проекти за съюза (като интерконектора България - Гърция) да бъдат допустими за ускорена процедура. Решението предстои да се гласува и в пленарната зала, както и да мине одобрението на Европейската комисия и Съвета.

Около 150 британски военни са готови да шофират цистерните с гориво "в следващите дни" с цел облекчаване на кризата с доставките в Обединеното кралство, при която пред бензиностанциите се извиха дълги опашки, а на някои места горивото свърши.

ЕК предложи визовото споразумение с Беларус да бъде частично замразено, тъй като според Брюксел Минск агресивно опитва да дестабилизира ЕС, като предизвика миграционен натиск по външните граници на съюза.

Японската управляваща Либерално-демократическа партия избра бившия външен министър Фумио Кишида за свой председател. След гласуване в парламента на 4 октомври той ще стане премиер на страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 2

    Радев ще но продаде за жълти стотинки.
    Жалка работа….

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал