🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Цените на тока и газа излетяха към нови рекорди, концесионерът на летище София може да бъде глобен

И още: Червена вълна заля борсите в Европа и САЩ, биткойнът поскъпва

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Енергийните борси регистрираха нови абсолютни рекорди

Днес на Българската електроенергийна борса беше постигната най-високата досега цена на тока - малко над 361 лв./мВтч. В Европа пък за първи път беше премината границата от 300 евро/мВтч - в Германия, Италия, Австрия и др. Прогнозите са поскъпването да продължи и през следващите два месеца - фючърсите на електроенергията за ноември и декември на борсите в Гърция, Унгария и Германия са на нива от около 350 евро/мВтч.

Паралелно с това и на газовите борси има нови рекорди. На българския хъб "Балкан" цената на газа скочи с 28% за ден и за първи път е над 200 лв./мВтч - в случая 219.37 лв. На европейските борси поскъпването на газа е дори по-голямо - с около 30% на дневна база. Холандската TTF, към която е вързана и формулата за ценообразуване на руския газ за България, днес приключи спотовата търговия на ниво от 114 евро/мВтч при едва 88 евро вчера. Фючърсните сделки за ноември и декември пък са на нива от 150 евро/мВтч.

Европейската комисия прие извънредни субсидии за лозаро-винарския сектор и сектора на плодовете и зеленчуците

Мерките включват увеличаване на инструментите за управление на риска, като застраховане на реколтата и взаимоспомагателни фондове, и удължаване до 15 октомври 2022 г. на срока на действие на вече въведените мерки за гъвкавост. При плодовете и зеленчуците подпомагането от ЕС, което обикновено се изчислява въз основа на стойността на продукцията през годината, ще се компенсира така, че да бъде минимум 85% от миналогодишното равнище, дори ако стойността за тази година е по-ниска. Такова компенсиране ще се предоставя, когато намаляването на продукцията се дължи на природни бедствия, климатични явления, болести по растенията или нашествия от вредители, намира се извън контрола на организацията на производители и в сравнение с предходната година продукцията е намаляла с поне 35%. Тази рамка към момента не се прилага в България.

Срокът за помощ към туроператорите е удължен до края на ноември

Министерският съвет прие изменения в условията как се разпределят средствата, които се предоставят на туроператори като антиковид мярка. Удължен е срокът за изплащане от туроператорите към клиентите на дължимите суми за неосъществени пътувания до 30 ноември 2021 г.

КОМПАНИИ

Концесионерът на летище София може да бъде санкциониран

Koнцecиoнepът нa лeтищe Coфия "Coф кънект", в което участват дружества на фонда Meridiam и Strabag, мoжe дa бъдe санкциониран. Това стана ясно след проверка на служебния транспортен министър Христо Алексиев на организацията и спазването на противоепидемичните мерки. От съобщението на транспортното ведомство става ясно, че "ангажимент в офертата за нивото на обслужването на пътници не е спазен".

Mиниcтъpът е констатирал зaмъpceни плoщи, лoшa xигиeнa и cтpyпвaнe нa хора. Поискана е съответно да бъдe yвeличeнa дезинфекцията, както и дa се cпaзвa стриктно oтcтoяниe oт 1.5 мeтpa мeждy xopaтa и нoceнeтo нa маски. Както и да се оптимизират т.нap. тecни мecтa, където се чекират пътницитe, а вентилацията да работи на пълен капацитет. Очаква се среща на ГД "Гражданска въздyxoплaвaтeлнa aдминиcтpaция" и представители на концecиoнepa за набелязване на възможните решения.

Три компании започват проекти за над 23 млн. лв.

Три компании ще инвестират общо 23 млн. лв. в производство в страната, за което получиха инвестиционни сертификати от икономическото министерство. Най-голям е проектът на "Телетек електроникс", която ще изгради фабрика за електроника в София на стойност 14 млн. лв. Подкрепа ще получи и инвестицията за 4.7 млн. лв. на "ППС мануфакчъринг" във фабрика за нитрилни ръкавици в Пловдив. Отново в София ще бъде и третият проект - на компанията ТТЛ, за изграждане на база за ремонт на локомотиви и вагони за 4.4 млн. лв. Трите инвестиции се очаква да доведат до разкриването на 162 работни места.

ПАЗАРИ

Червената вълна заля борсите в Европа и САЩ

Акциите и индексите се понижиха в сряда, след като страховете от инфлация отново накараха инвеститорите да продават акции. Друга причина беше ръстът на доходността по държавните облигации на развитите държави. В момента класическата корелация между двата актива е напълно нарушена - те падат в синхрон, което прави трудна и диверсификацията на портфейлите. По време на днешната сесия германският DAX 40 губеше в един момент над 2%, което го свали на най-ниското му ниво от май месец насам. Повечето водещи индекси на Стария континент губят над 1.3%, а в САЩ началото на търговията донесе спад с по около 1%, като там загуби отчетоха технологичните акции.

  • Доходността по 10-годишните бондове на САЩ е на 4-месечен връх от 1.53%, като повишението се случва за трети пореден ден. Доходността се движи обратно на цената на облигацията - когато инвеститорите разпродават бондове, доходът се покачва.
  • На фона на тези спадове bitcoin се повишава днес с 8.6% до 54 355 долара за монета, което е добре за онези, които са диверсифицирали с него портфейл от акции и облигации. Причината беше изявлението на шефа на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслър, че институцията няма да последва примера на Китай, който забрани търговията с криптовалутата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал