🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Токът днес е още по-скъп, акцизите вдигат силно и горивата през 2023 г.

И още: Цените на имотите в Европа с невиждан ръст от 2007 г. насам

   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Борсовата цена на тока доближи 400 лв./мВтч

Нов абсолютен рекорд регистрира цената на електроенергията при днешната борсова търговия в България - 397.10 лв./мВтч (203 евро/мВтч). Това е с 10% над вчерашния рекорд и вероятно е свързано с намаленото днес производство от соларните централи. Прави впечатление и това, че в цяла Европа цените на тока се понижават спрямо вчерашния пик, докато ръст има само в България, Гърция и Румъния. Освен това стойностите на българския ток са напълно изравнени с тези в Централна и Западна Европа, след като в предишните седмици бяха едни от най-ниските.

До края на октомври единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" е в планов годишен ремонт и това също оказва влияние върху предлагането на пазара.

Драстично поскъпване на горивата към 2023 г. прогнозират от Българска петролна и газова асоциация

Причината е промяна в европейската Директива за данъчното облагане, с която ще се увеличи акцизът на горивата от 2023 г., част от по-голямата цел за постигане на икономика без парникови емисии до 2050 г. С промяната акцизът в ЕС ще се изчислява не на количества, а на енергиен еквивалент - или вместо на 1000 литра - на гигаджаул (GJ). Изчисленията на асоциацията показват, че при сегашната цена на петрола това ще добави 1.10-1.20 лева (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела, което означава около 50% повишение на цената. Още по-голям ще е ефектът върху цената на метана.

Цените на имотите в Европа с невиждан ръст от 2007 г. насам

Цените на жилищата в Европа през второто тримесечие на годината растат с темпове, които не са постигани от 2007 г. насам, показват данните на Евростат. На годишна база в ЕС увеличението е с 6.8%, а в еврозоната - със 7.3%, според индекса на цените на жилищата. В България ръстът е 9.1% на годишна и 0.3% на тримесечна база. Най-голям скок статистиката засича в Естония (16.1%), Дания (15.6%) и Чехия (14.5%), докато в Кипър има спад от 4.9%.

От 2015 г. насам цените на жилищата в Европа отчитат постоянни ръстове, като те започнаха да изпреварват темпа на увеличение на наемите. Така за периода от 2010 г. до второто тримесечие на 2021 г. наемите се увеличават средно с 16%, а цените на жилищата - с 34%, показват изчисления на Евростат.

Графики на деня

Пазарът на самолетни билети в България се е сринал драматично от нивата през 2021 г. спрямо 2019 г., когато е бил близо 1.2 млрд. лв. За 2021 г. той се оценява на малко повече от 400 млн. лв.

Wizz Air държи 27% от пазара на база стойност на продажбите на самолетни билети, следвана от Ryanair с 18.8% и "България ер" - 14.1%.

КОМПАНИИ

Столична община ще иска помощ от държавата за "Топлофикация София"

Общинската "Tоплофикация София" ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените си разходи след скока на цените на природния газ и на въглеродните емисии. Това реши почти единодушно Столичният общински съвет (СОС) на извънредната сесия днес по този повод. Ако държавата не помогне, общинското дружество ще натрупа нов дълг от 247 млн. лева до края на годината към доставчика "Булгаргаз", се посочва в доклада. Негови вносители са председателите на всички политически групи в СОС. В момента дружеството купува природен газ на почти двойна цена спрямо заложената през юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Към 28 септември "Топлофикация София" има общи задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 717.7 млн. лв. Местният парламент възложи на дружеството си "Топлофикация София" да предприеме "всички необходими действия" за компенсиране на увеличените разходи на дружеството заради значителния ръст в цената на природния газ и въглеродните емисии. Така дружеството ще поиска да се включи в различни компенсаторни механизми и ще трябва да проучи всички възможности за финансиране от държавния бюджет. За преговори с държавата за обезщетение пък ще бъде излъчен "преговорен екип". Каквото и да се случи обаче, общинският съвет или екипът няма как да задължат държавата да отпусне помощите. А ако трябва да компенсира дружеството, тя ще влезе в един кръг, който ще я задължи да помогне и всички други.

ПАЗАРИ

Първичното публично предлагане (IPO) на инвестиционната компания "Инфинити капитал" на пазар beam на Българската фондова борса (БФБ) ще се състои на 18 и 19 октомври 2021 г. Това съобщава дружеството чрез сайта x3news.com, както и инвестиционният посредник "Елана трейдинг". Дружеството ще предложи до 3 625 000 броя акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 1.60 лева на брой.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 1

    Вече втори месец с над 100% в цената стойност повече фактура спрямо миналатите години. Това е бе понасимо. Каква е тази държавна мафия че самите производители не да либерализирани а са държавни пък пазарът е уж либерализиран? От държавни енерго предприятия се краде яко. Освен това се краде законно и от бизнеса с задължаване да се премине на свободен пазар който не е свободен. Какъв е този рекет?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал