К: Бизнес | Борсовата цена на тока остава висока, "Свилоза" спира заради липса на суровина

И още: Държавата пласира още 500 млн. лв. дълг, петролът WTI достигна рекордните от 2014 г. насам 81 долара за барел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Борсовата цена на тока стои на високо ниво около 400 лв./мВтч

В днешната търговия тя е 398.35 лв./мВтч, а вчера достигна абсолютен рекорд от 413.24. Тази стойност бе най-висока в Европа, докато днес най-скъпа е електроенергията в Румъния (233.6 евро/мВтч). Най-евтин от седмици е токът в Полша - днес е 123 евро/мВтч. Обяснение за високите цени в България освен международните пазари е и плановият ремонт на АЕЦ "Козлодуй" през октомври.

Финансовото министерство успешно пласира 500 млн. лв. ДЦК

Постигнатата доходност по петгодишните книжа е -0.02%, което е над постигнатото ниво, когато същата емисия беше преотворена преди месец. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски облигации е 57 базисни пункта, докато през септември беше 55 б.п. Тогава обаче правителството търсеше едва 200 млн. лв., докато сега се предлага чувствително по-голямо количество и нормално вътрешният пазар показва умора да го абсорбира. Общо подадените поръчки са били за 616.6 млн. лв., което съответства 1.23 коефициент на покритие - също под предишните аукциони. Почти 94% от книжата са закупени от банките.

Земеделска продукция за 7.87 млрд. лв. е произведена в България през 2020 г.

Показателят е по-слаб от предходната година с 4.5%, показват данни на НСИ. Основната причина е слабата зърнена реколта заради сушата. Сектор растениевъдство дава ⅔ от производството, като тук основните продукти са пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. В животновъдството произведената продукция е за 1.96 млрд. лв. и расте с 2.7% за година.

Пощенска банка ще предлага пенсионните фондове на "Доверие"

В резултат на партньорството клиентите на Пощенска банка ще могат във всеки клон лесно да се прехвърлят при лидера на българския осигурителен пазар. Предвижда се и специален продукт, предназначен за клиентите, на които предстои да навлязат в пенсионна възраст, който ще им даде възможност за изгодно ежедневно банкиране. Доскоро продуктите на "Доверие" се предлагаха от Обединена българска банка, но нейната група придоби пенсионната компания NN (вече ребрандирана на ОББ) и логично ще промотира собствените си фондове.

"Свилоза" спира временно заради липса на дървесина

Свищовският завод за целулоза излиза в принудителен престой за неопределен срок, съобщи пред БНР изпълнителният директор Михаил Колчев в петък. По думите му запасите вече са използвани, суровина няма или е много скъпа. "Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало досега. Това е първо спиране на "Свилоза" за дървесина от три години насам", казва Колчев.

Карта на деня

80% от европейците ползват интернет всеки ден

В ЕС във възрастовата група от 16 до 74 години през 2020 г. в мрежата ежедневно са били 80% от пълнолетните, докато през 2015 г. процентът е бил 65, показват данни на Евростат. България е назад в подреждането, като най-висок процент възрастни хора, които влизат всекидневно в нета, са регистрирани в Югозападния регион, където попада София, а най-нисък е показателят в Северозападна България - 53%. В централните региони на страната числото е 55%, като заедно с някои румънски области това е дъното на интернет потреблението в ЕС.

ПАЗАРИ

Американският сорт петрол WTI премина 81 долара за барел за първи път от 2014 г. насам. Поскъпването идва след седем поредни седмици на повишение в котировките, а причината за това е очакването за повишено търсене на фона на ограничени доставки. В Лондон сорт брент се търгува в понеделник на нива около 84 долара за барел.

Заради бума в цените на горивата и ресурсите Русия се превръща в една от най-желаните пазарни дестинации за инвеститорите. От началото на този месец рублата е най-печелившата валута сред тези на развиващите се пазари по изчисления на Bloomberg, a фондове се насочват към руски енергийни акции, продавайки китайски технологични книжа. В страната са се насочили инвеститори като хедж фонда Carrhae Capital, асет мениджъра на Wells Fargo и JP Morgan.

Доларът продължава да поскъпва спрямо основните валути заради убедеността на инвеститорите, че Фед скоро ще започне да съкращава монетарните стимули. В същото време централната банка на Япония продължава да поддържа ултралиберална политика, което стана причина йената да падне до 3-годишно дъно спрямо долара в понеделник. Щатската валута се търгува на нива 113 йени, което е невиждано ниско ниво за японската валута от декември 2018 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал