К: Свят | САЩ и Европа са разделени за бъдещето на Кристалина Георгиева; Поляците подкрепят с протести членството в ЕС

И още: Великобритания ще помогне на енергоемката индустрия; Италия разхлаби още мерките срещу пандемията

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Разделението за бъдещето на Кристалина Георгиева засенчва годишната среща на МВФ и Световната банка

Какво се случва? Разделението между САЩ и Европа за това дали Кристалина Георгиева да остане на поста си като управляващ директор на МВФ може да засенчи започващите днес годишни срещи на фонда и Световната банка. Според източници на Financial Times в спора са се оформили два лагера - на САЩ и Япония (с двата най-големи дяла от гласовете в МВФ), които са за оттеглянето на Георгиева, и на Франция (която я предложи преди две години), Германия, Великобритания и Италия, които са склонни да я запазят на поста. Позицията на Георгиева е подложена на натиск, тъй като миналия месец тя беше обвинена в манипулиране на данни в класация в полза на Китай, когато е била на ръководен пост в Световната банка. Въпреки поредицата маратонски срещи през последните дни, бордът на фонда все още не е постигнал консенсус. В изявление, публикувано късно в неделя след допълнителни срещи с представители на адвокатската кантора WilmerHale и Георгиева, МВФ заяви, че бордът е постигнал "допълнителен значителен напредък" в оценката на ситуацията и ще вземе решение "много скоро".

Защо това е важно? Бивш ръководител на едно от поделенията във фонда коментира за британското издание, че разногласията в борда вече са отслабили способността на Кристалина Георгиева да води институцията и са я оставили почти без алтернативи на това да бъде сменена. "Подобно открито разделение и подкрепа, която в най-добрия случай е с умерен ентусиазъм за нея, рискува да ограничи ефективността на институцията - както на съветите за политики, които тя дава, така и за достоверността на анализите", допълва източникът. Критици твърдят от началото на скандала заради външен доклад, поръчан от Световната банка за класацията Doing Business, че се подронва способността и на банката, и на МВФ да прокарват реформи за икономически растеж и откровено и с аргументи да говорят с правителствата. Привържениците на Георгиева посочват активността ѝ да се помогне на по-бедните държави да преминат през кризата, предизвикана от пандемията, и да се възстановят след нея, да се бори за климатични политики и равенство между половете.

Поляците подкрепят с протести членството в ЕС

Какво се случи? В над 100 града в Полша гражданите демонстрираха в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз. Това стана, след като в четвъртък полският Конституционен съд реши, че части от европейското право са несъвместими с конституцията на страната и това предизвика опасения, че Полша може да напусне блока. Политици от целия ЕС заявиха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния стълб, на който се крепи 27-членният съюз.

Защо това е важно? Политиката на "Право и справедливост" застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди на протеста във Варшава лидерът на основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа", Доналд Туск. Постановлението на съда от миналия четвъртък на практика отхвърля базовия принцип, че правото на ЕС стои над националното законодателство. Това е най-същественото противопоставяне на върховенството на правото на ЕС до този момент и доведе до притеснения, че Полша може да излезе от съюза, въпреки че правителството във Варшава отрече да има подобни намерения. Париж и Берлин излязоха с обща позиция, в която призовават Варшава да спазва ценностите и правилата на ЕС. "Това не означава само морално задължение, но и правно задължение", казват външните министри на Германия и Франция - Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан. В понеделник еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочи, че Европейската комисия (ЕК) ще анализира ситуацията, преди да реши какви действия да предприеме. В миналото Брюксел е предупреждавал, че ще използва правомощията си, за да накара Полша да спазва правото на ЕС. Бретон коментира също, че не вярва "и за една секунда", че в действителност ще има Polexit.

Започна европейската седмица на градовете

Европейската седмица на градовете и регионите беше открита днес от комисаря по регионална политика Елиза Ферейра (програмата за цялата седмица тук). Целта на събитието е да събере на едно място над хиляда представители на местното управление от всички региони на ЕС, които в поредица от събития да споделят своите виждания и нужди за кохезионната политика пред европейските политици. Председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас, който е и организатор на събитието, сподели, че според проучване на "Барометър", пандемията е увеличила със 125 млрд. евро разходите и е намалила с 55 млрд. приходите в регионите на ЕС. Немалка част от правителствата не са консултирали регионалните власти, преди да подадат плановете си за следващия програмен период. Комисарят по регионална политика Елиза Ферейра добави, че освен плановете за възстановяване и устойчивост, новият инструмент ReactEU добавя 50 млрд. евро към кохезионните фондове, по които вече има одобрени плащания.

Цитат на деня

"Продължаваме да се нуждаем от руски газ и вероятно ще са необходими допълнителни количества към договорените."

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Още важни новини от света

Високопоставени делегации на САЩ и талибаните се срещнаха в катарската столица Доха, а говорителят на Държавния департамент Нед Прайс ги определи като "откровени и профeсионални". Американската страна повторила позицията си, че новите афганистански управници ще бъдат оценявани по своите действия, а не само по думите си.

Италия облекчи ограниченията за посещения на културни и спортни събития. От днес кината, театрите и концертните зали могат да бъдат запълнени до 100%, при разрешени досега 50%. Максималният брой зрители в спорта на закрито става 60%, а на открито - 75%. Това се случва, след като правителството въведе ваксинационни сертификати за работа, което беше посрещнато с протести.

Великобритания ще отпусне финансова помощ за енергоемката индустрия заради високите цени на газа, заяви министърът на бизнеса Квази Куартенг. Според него ситуацията с тези компании е критична.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал