🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | ЕК подкрепя държавни помощи за енергийно бедни и за фирми; Инфлацията в Германия е най-висока от 28 години

И още: Управителят на словашката централна банка е обвинен в корупция, чешката опозиция планира коалиционно споразумение до 8 ноември

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

ЕК предложи страните да помогнат на компаниите и домакинствата в енергийната криза

Какво се случи? Европейската комисия (ЕК) предложи днес краткосрочни мерки срещу растящите цени на енергийните суровини. Брюксел смята, че страните от ЕС могат да осигурят подкрепа за домакинствата и фирмите, включително с отпускане на държавна помощ и намаляване на данъци и такси. Комисията уточнява, че мерките е добре да са насочени главно към уязвимите домакинства и малките фирми. ЕК очаква цените да останат високи до следващата пролет. Досега 20 държави от ЕС предприемат или подготвят да въведат мерки срещу поскъпването на енергията. Данни на ЕК показват, че ЕС зависи от внос на 97% от използваните течни горива и 90% от газа. Предвижда се Европейският съвет да обсъди предложение на ЕК до края на месеца.

Защо това е важно? Европа се опитва да се справи с енергийна криза, която доведе до рекордни цени на природния газ и електроенергията. Причините са свързани с отварянето на икономиките след пандемията и повишеното търсене на газ, което в комбинация с липсата на доходи в много домакинства след кризата допълнително увеличава т.нар. енергийна бедност. Брюксел ще подкрепя купуването на резервни количества газ, проекти за енергийна ефективност и производство на възобновяема енергия. Какво друго предлага ЕК:

Краткосрочни мерки:

  • Допълнителна подкрепа за най-уязвимите потребители, например под формата на ваучери за частично покриване на сметките, временно отлагане на плащанията или намаляване на таксите за най-бедните потребители;
  • Държавна помощ и за бизнеса в съответствие с действащите правила на ЕС;
  • Осигуряване на по-лесен и широкообхватен достъп до енергия от възобновяеми източници.

Средносрочни мерки:

  • Засилване на инвестициите във възобновяеми източници;
  • Развитие на капацитета за съхранение на енергия, за да се подкрепи развиващият се дял на възобновяемите източници, включително тези с водород;
  • Преразглеждане на регламента за сигурността на доставките за осигуряване на по-добро използване и функциониране на хранилищата за газ в Европа;
  • Проучване на потенциалните ползи от съвместни поръчки за запаси от газ от държавите членки;
  • Създаване на нови трансгранични регионални групи за рисковете с доставките на газ, за да се анализират заплахите и да се съветват държавите членки за изготвянето на техните национални превантивни и аварийни планове за действие;
  • Увеличение на ролята на потребителите на енергийния пазар, като им се предостави възможност да избират и сменят доставчици, да генерират собствено електричество и да се присъединяват към енергийни общности;
  • Приемане на правилник за киберсигурност за електроенергията.

Чешката опозиция планира коалиционно управленско споразумение до 8 ноември

Какво се случи? Двете опозиционни коалиции в Чехия, които общо ще имат мнозинство в след проведените миналата седмица избори, ще се стремят да договорят коалиционно споразумение, готово за подписване до 8 ноември, когато новият парламент трябва да заседава. Това обяви лидерът на дясноцентристката коалиция Spolu ("Заедно") Петър Фиала, която победи партията ANO на премиера Андрей Бабиш. Фиала заяви, че е поискал среща с президента Милош Земан, но няма определено време. Земан беше откаран в болница през уикенда, а Фиала каза, че няма актуална информация за здравето на президента.

Защо това е важно? Петър Фиала може да стане следващият чешки министър-председател, макар че и действащият Бабиш има претенции да получи мандат за съставяне на правителство. Все пак Бабиш заяви, че ще работи в опозиция, ако ANO не стане част от новото управление на Чехия.

Управителят на Словашката централна банка е обвинен в корупция

Какво се случи? Управителят на Словашката централна банка Петер Казимир е обвинен в корупция. Говорителят на главния прокурор на страната потвърди, че на 8 октомври Казимир е обвинен за престъпление, свързано с корупция, което се наказва с до 5 години затвор. Повече детайли не бяха разкрити, но адвокатът на Казимир Ондрей Муларчик каза, че управителят е обвинен в подкуп и ще обжалва решението. Според медиите, докато е бил финансов министър, Казимир е пренасял подкуп от около 50 хил. евро за данъчен шеф в Словакия. Ръководителят на данъчната администрация също е обвиняем и в момента сътрудничи на разследващите.

Защо това е важно? Президентът на Словакия Зузана Чапутова призова Казимир да обмисли оставката си. "На мястото на Казимир бих обмислила да подам оставката си от поста си в Националната банка на Словакия, за да защитя институцията, която представлявам", коментира Чапутова. Финансовият министър на страната Игор Матович също каза, че е добре Казимир да се оттегли, но той сам трябвало да реши бъдещето си. Петер Казимир отрече обвиненията и каза, че ще се защити. "Не се чувствам виновен за никакво престъпление. Изброяването на фактите е невярно, а в мотивите липсват доказателства, които да потвърждават обвинение", посочва той. Казимир беше финансов министър на Словакия 7 години (от 2012 до 2019 г.), преди да оглави централната банка. В тази си роля той е член на управителния съвет на ЕЦБ.

Число на деня

4.1%

е достигнала инфлацията в Германия през септември на годишна база заради скъпата енергия. Това е най-високото ниво от близо 28 години. През август поскъпването беше с 3.9%. До края на годината се очаква стойността на показателя да се покачи до 5%, защото компаниите все още не са пренесли напълно по-високите разходи от повишените цени на материалите на потребителите.

Още важни новини от света

Трите политически партии, които искат да сформират следващото германско правителство, дадоха сигнал, че официалните преговори могат да започнат по-рано от очакваното. Това се приема като знак, че новата коалиция може да положи клетва в парламента преди края на годината. Проучвателни разговори водят социалдемократи, свободните демократи и зелените.

ЕС ще предложи по-малко гранични проверки със Северна Ирландия за британски стоки. Това е отговор на искането на Лондон за промени на споразумението, постигнато като част от процеса на Brexit, за да позволи на стоките да се движат по-свободно между Великобритания и Северна Ирландия.

Администрацията на Байдън получи обещания от Walmart, UPS и FedEx за удължаване на работното им време в опит да облекчат затрудненията във веригата на доставки. Според високопоставен служител на Белия дом трите компании ще обявят преминаване към денонощна работа.

Новото талибанско правителство на Афганистан предупреди, че ако санкциите срещу страната останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци. Министърът на външните работи Амир Хан Мутаки заяви пред западни дипломати по време на срещите им през последните дни в Доха, че "отслабването на афганистанското правителство не е в ничий интерес, тъй като може директно да се отрази на света и на неговата сигурност и да доведе до икономическа миграция на хора, желаещи да напуснат Афганистан", се казва в изявление на талибанското правителство.

Все още няма коментари
Нов коментар