🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Руското обещание за още газ в Европа свали цените, ЕС предоговаря Протокола за Северна Ирландия

И още: Джо Байдън и Си Цзинпин планират среща до края на годината, Австрия може да остане без правителство

Владимир Путин    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Русия предложи още газ на Европа, цените паднаха

Какво се случи? Глобалните пазари на газ се охладиха леко в четвъртък, защото инвеститорите смятат, че Русия ще помогне на Европа да избегне пълна енергийна криза. Цените в ЕС и Великобритания спаднаха с около 20%, след като в сряда скочиха с 40%, преди руският президент Владимир Путин да заяви, че страната му е готова да стабилизира пазара.

Защо това е важно? Русия, която е основен доставчик на газ за Европа, беше обвинена от някои европейски политици в умишлено задържане на доставки в опит да спечели одобрение на газопровода "Северен поток 2", който ще осигурява Германия със суровината. Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че сертифицирането на наскоро завършения газопровод ще даде "положителен сигнал", който може "донякъде да охлади сегашната ситуация". Новак предположи също, че увеличаването на обемите на търговия с газ на електронна платформа в Санкт Петербург, управлявана от "Газпром", "може да ограничи спекулативния ефект" върху цените.

ЕС ще предоговори Протокола за Северна Ирландия

Какво се случи? Следващата седмица Брюксел ще предложи промени в Протокола за Северна Ирландия, обяви зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович. Той добави, че се надява предложенията да бъдат основа за интензивни разговори с Великобритания. Шефчович очаква те да започнат преди края на октомври. Според него предложенията ще бъдат "много широкообхватни" и се надява да бъдат приети като такива.

Защо това е важно? Протоколът е част от споразумението за Brexit и създава фактическа митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия, за да гарантира свободната търговия между Северна Ирландия и Република Ирландия. Великобритания заплашва да задейства член 16 от споразумението, който позволява всяка от страните едностранно да поиска да се освободи от някои от клаузите, ако те се окажат неочаквано вредни. Лондон от месеци настоява за предоговаряне.

Абдулразак Гурна от Занзибар спечели Нобелова награда за литература

Абдулразак Гурна, писател, роден в Занзибар и живеещ във Великобритания, получава тазгодишната Нобелова награда за литература. Това обяви Нобеловият комитет. Тя се присъжда за "безкомпромисното му и изпълнено със състрадание проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в разлома между културите и континентите", заявиха представители на комитета. Книгите му са на тема колониализма в Африка, но не са превеждани до този момент в България.

Още важни новини от света

Австрия може да се окаже без правителство. Зелените, по-малката партия в управляващата коалиция, постави под въпрос оставането на Себастиан Курц като премиер на страната. В сряда прокуратурата на страната обяви, че разследва Курц и деветима други по отношение на "подкуп и злоупотреба с доверие". По-конкретно става дума за плащания през 2016 г. към вестник, с цел по-добро отношение към него. Тогава Курц е външен министър на страната.

Джо Байдън и Си Цзинпин планират да се срещнат до края на годината. Президентите на САЩ и Китай са се съгласили, че трябва да имат виртуална среща до края на тази година. Важните теми за обсъждане от двете страни са Тайван и търговията. През септември Байдън и Си Цзинпин имаха официален телефонен разговор, първата им комуникация от седем месеца насам.

Финландия спира ваксината на Moderna за мъжете, родени след 1991 г. Същото направиха вече Дания и Швеция, с еднакви аргументи: страничен ефект, включващ миокардит. При по-младите мъже ще се поставя ваксината на Pfizer. Финландия позволява ваксинирането на хора над 12-годишна възраст.

Москва покани талибаните на разговори на 20 октомври. Русия ще има дипломатически връзки с Афганистан, дори при управлението на талибаните, след като при предишния им режим между 1996 и 2001 г. не призна суверенитета на държавата. Според Reuters, Русия се притеснява нестабилността на Афганистан да не се прелее сред бившите съветски републики, които се намират в съседство.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал