🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Кристалина Георгиева остава начело на МВФ; Турската лира поевтиня до нов рекорд спрямо долара

И още: ЕС отпуска нова помощ на Афганистан; Германската CureVac се отказва да прави ваксина срещу ковид

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Бордът на МВФ запази Кристалина Георгиева като управител

Какво се случи? Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева запази поста си, след като получи подкрепа от борда. Тя беше подложена на проверка заради обвиненията, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е оказала натиск на служителите да манипулират данните, за да подобри позицията на Китай в класацията Doing Business, която беше спряна.

Защо това е важно? В продължение на няколко дни бордът се опитваше да постигне споразумение за съдбата на Георгиева, след като имаше разделение между неговите 24 директори. Франция, Германия, Италия и Великобритания се обединиха заедно с Китай и Русия, за да подкрепят Георгиева, докато двама от най-големите акционери на фонда, САЩ и Япония, бяха против и призоваха за сериозен преглед. След поредица от осем заседания бордът на МВФ публикува изявление, изразяващо "пълното си доверие" в ръководството на Георгиева. САЩ обаче ще настояват за промени в МВФ и Световната банка, за да се предотвратят допълнителни случаи на евентуални манипулации - нещо, което бордът на МВФ също сигнализира, че ще обмисли.

Полша се обърна към Съда на ЕС, след като преди дни отхвърли неговите решения

Какво се случи? Полша поиска помощ от Съда на Европейския съюз само няколко дни, след като отхвърли юрисдикцията му в ключови сфери. Полша заедно с Унгария поискаха от съда да отмени нова мярка, която позволява на ЕС да отрязва средства от бюджета на блока към страни, за които е установено, че нарушават върховенството на закона.

Защо това е важно? От няколко години ЕС обвинява Варшава и Будапеща, че не спазват върховенството на закона и основните демократични стандарти. Изслушването в Люксембург пред съдийски състав отвори нова страница в този конфликт. Новата мярка няма да позволи на ЕС да спира средства само заради общи опасения за върховенството на закона. Но Брюксел ще има възможност да действа заради недостатъци във върховенството на закона, които могат да засегнат доброто управление на бюджета или финансовите интереси на ЕС.

Число на деня

13.2%

е ръстът на цените в търговията на едро в Германия през септември в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-бързият темп на покачване от 47 години. През август повишението беше 12.3%, а през юли - 11.3%.

Снимка на деня

Испания отбеляза националния си празник с голям военен парад

Националният празник на Испания, Денят на испаноезичната общност, отбелязва годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. и общите корени на страните от испаноезичния свят.

Още важни новини от света

ЕС ще отпусне допълнителна спешна помощ от 700 млн. евро на Афганистан и съседните му страни. С обещаните нови средства общият ангажимент на Брюксел към Кабул вече е 1 млрд. евро.

Турската лира поевтиня до нов рекорд спрямо долара на фона на спада на акциите и валутите на нововъзникващите пазари заради опасения от дългова криза в Китай и от глобални енергийни затруднения. Тя спадна с 0.5% и достигна до 9.0371 за долар.

Германската биотехнологична компания CureVac обяви, че изоставя плановете си за разработване на ваксина срещу COVID-19 заради незадоволителни резултати. Компанията, която беше щедро финансирана със средства от бюджета на ЕС, е една от седемте, с които Европейският съюз подписа договор за ваксини.

Цената на въглищата в Китай се повиши до ново най-високо ниво заради проливни дъждове в провинция Шанси през последните дни, която е най-голямата за добив на суровината. Котировките на топлинните въглища на борсата в Джънджоу се покачиха с над 10% във вторник.

Все още няма коментари
Нов коментар