🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Кабинетът внася плана за възстановяване, "Топлофикация" може да остане без газ

И още: Исканията към правителството за помощи и плащания растат; "Продължаваме промяната", ИТН и БСП са с равна подкрепа според нова социология

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С наближаване на изборите и крайния срок, в който Министерството на финансите трябва да представи проекта си за бюджет 2022, исканията към държавата започват лавинообразно да растат. Така например КНСБ настоя още от 1 ноември минималната работна заплата да стане 700 лв., а от началото на следващата година - 760 лв., при 650 лв. в момента. На среща с премиера пък представители на бизнеса поискаха бързи мерки заради високите цени на тока, а правителството им обеща да се създаде работна група. Пак днес ВиК дружествата предупредиха, че не могат да плащат сметките си за ток и искат помощ от държавата.

В петък в България пристига изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Зеления пакт, Франс Тимерманс. Визитата му съвпада с обявеното намерение от страна на България най-накрая да изпрати в Брюксел своя План за възстановяване и устойчивост.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Кабинетът внася Плана за възстановяване в Брюксел

Какво се случи? Планът за възстановяване и устойчивост, по който България очаква 12.9 млрд. лв. в следващите пет години, беше приет от Министерския съвет днес, а в петък правителството ще го внесе в Брюксел.

  • Кабинетът залага две индикативни дати за край на въгледобива и ползването на въглищни централи - 2038 и 2040 г. Предстоят преговори с ЕК коя от двете да остане.
  • Обмисля се създаване на държавно предприятие за конверсия на въглищните региони. Целта му ще е държавата да менажира рисковете през следващите години при трансформацията. То ще назначава хора, които са били освободени от затварящите индустрии, за да ги използва за рекултивацията им.
  • По думите на вицепремиера Атанас Пеканов спрямо априлската версия сегашната има 13 нови проекта и много реформи, основно в сферите здравеопазване, правосъдие, върховенство на закона, енергетика, образование, социална сфера, бизнес среда. "Бяхме индикирали към представители на Висшия съдебен съвет и към прокуратурата, но от тях не чухме предложения и как може да се подобрят параметрите, затова Министерство на правосъдието предложи реформи, които да отговорят на критиките, които получаваме от години", заяви Пеканов. Така кабинетът се опитва да отметне втория голям въпрос на ЕК - съдебната реформа.
  • По Програмата за икономическа трансформация са предвидени 1.2 млрд. лв., от които 840 млн. лв. са за грантове и безвъзмездна финансова помощ за бизнеса, а останалите 360 млн. лв. са за финансови инструменти.
  • Със 100 млн. лв. са увеличени средствата за външно осветление на общините, които бяха намалени в първия вариант на плана на Пеканов.

Защо е важно? Страната е последната в Европейския съюз заедно с Нидерландия, която все още не е предоставила такъв план в Брюксел, въпреки че предварителните крайни срокове бяха в първата половина на годината. Правителството се надяваше да получи авансово плащане около 1.6 млрд. лв. още през тази година, но това вече съвсем не е сигурно. След внасянето на плана в Брюксел ЕК има два месеца да превърне документа в договор, след което Съветът на ЕС има още месец, в който да го одобри, преди да бъде подписан.

"Екзакта": "Продължаваме промяната", ИТН и БСП са с равна подкрепа и ще се борят за второ място

Партията на Кирил Петков и Асен Василев е в остра битка за второто място с "Има такъв народ" (ИТН) и с БСП. Трите формации на практика имат по около 15% подкрепа, ГЕРБ води с над 23%, а "Демократична България" (ДБ) събира малко над 10%. Последна в шестицата за парламента е ДПС. Това сочат данните от проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено със собствени средства в периода 6 - 12 октомври. Под чертата остават "Изправи се...", "Възраждане" и ВМРО. Според социолозите на агенцията "Продължаваме промяната" (ПП) привлича около 1/4 от гласувалите за ИТН на последните избори, до 20% от избирателите на "Изправи се", около 15% от тези на ДБ и до 5% от гласувалите за БСП, но над 40% от електората й според агенцията са избиратели, които не са гласували през юли. Прогнозата на агенцията е за добра избирателна активност - 52% във вота за президент и 49% за парламент.

"Булгаргаз" може да спре газа на "Топлофикация София" заради нови дългове

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е изпратил уведомително писмо до правителството, Министерството на енергетиката и Столичната община, в което се казва, че ще спре подаването на газ към "Топлофикация София", ако до 25 октомври не бъдат платени дължимите от него над 130 млн. лв. Въпросните суми са натрупани само от началото на 2021 г., тъй като в края на миналата година БЕХ изкупи дълга на столичното парно от над 100 млн. лв. Интересно е, че през първите 6-7 месеца на година дружеството купуваше природния газ по-евтино, отколкото бе изчислил енергийният регулатор, но въпреки това не успяваше да си го плаща. Големият проблем е, че "Булгаргаз" може да остане без ликвидни средства и така да не може да си плаща по договорите за руски и азерски газ. Разбира се, "Топлофикация София" не може да спре работа, което означава, че БЕХ отново ще трябва да се намеси и да покрие и този дълг. Общите задължения на общинското дружество са над 1 млрд. лв.

Григор Димитров победи шампиона от US Open Медведев

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс след победа над втория в световната ранглиста Даниил Медведев в три сета. Българинът елиминира фаворита и действащ шампион от US Open, след като направи обрат.

Още новини от деня

Министър Стоилов сезира ВСС за гражданството на председателя на Софийския градски съд

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) всички документи по казуса с гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, тъй като според масивите за населението той няма българско гражданство. Темата е актуална от близо две години, за първи път бе повдигната в журналистическо разследване на Валя Ахчиева преди около две години, малко след назначаването на Трифонов за председател на едно от най-важните съдилища в страната през ноември 2018 г. Законът предвижда, че за магистрат може да бъде назначен само български гражданин, който няма друго гражданство. Трифонов е роден в бившия СССР през 1972 г. и има съветско гражданство по рождение, не е известно на какво основание му е издаден български акт за раждане през 1988 г. При избора му преди три години Трифонов бе предпочетен пред подкрепения от съдиите в СГС Евгени Георгиев, а основното съмнение бе в неговата политическа обвързаност с ДПС, която на два пъти го е излъчвала за член на ЦИК.

Пак "Сиела норма" ще доставя машините за гласуване

"Сиела норма" ще е изпълнител на обществената поръчка за доставката на 1600 допълнителни машини и 2000 флаш памети за изборите на 14 ноември, става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Общата цена за изпълнение на поръчката е 8.48 млн. лв. лева без ДДС, или малко над 10 млн. с ДДС. Все още не се знае точният брой на секциите в страната, в които ще се гласува с машина.

Фандъкова защити назначението на Ивайло Иванов

Столичният инспекторат ще се повиши от звено в ранг на дирекция в общината, обяви Йорданка Фандъкова на сесията на общинския съвет. За ръководител тя назначи от 1 октомври бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов, отстранен заради полицейското насилие над задържани протестиращи. Според нея новият директор на инспектората на общината нямал съпричастност към полицейското насилие и "грозните сцени, които всички видяхме", оправда новия си служител тя.