К: Свят | Ердоган срина турската лира с още 15%; САЩ освобождават 50 млн. барела петрол от резервите си

И още: Студеният феномен "Ла Ниня" вероятно е започнал; ЕС удря чуждите технологични гиганти

За изминалата година турската национална валута е загубила около 40% от стойността си, като сривът е 20% само от началото на миналата седмица.
За изминалата година турската национална валута е загубила около 40% от стойността си, като сривът е 20% само от началото на миналата седмица.
За изминалата година турската национална валута е загубила около 40% от стойността си, като сривът е 20% само от началото на миналата седмица.    ©  Reuters
За изминалата година турската национална валута е загубила около 40% от стойността си, като сривът е 20% само от началото на миналата седмица.    ©  Reuters

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.


Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.


Най-важните бизнес новини - тук.

Ердоган срина турската лира с още 15%

Какво се случи? Стойността на турската лира спадна с близо 15% във вторник, след като президентът Реджеп Ердоган вербално защити неотдавнашните резки намаления на лихвите в страната и обеща да спечели своята "икономическа война за независимост". Турският държавен глава упражни натиск над централната банка да поддържа ниски лихвени проценти, за да може по неговите думи да се увеличат експортът, чуждите инвестиции и заетостта. Той прави това, въпреки че инфлацията в страната скочи до почти 20%, националната валута се обезцени, а доходите на населението на страната осезателно спадат.

Защо това е важно? Днешният срив е най-голямото дневно обезценяване на лирата, след като ръководителят на централната банка беше уволнен през март. За изминалата година турската национална валута е загубила около 45% от своята стойност, като сривът е 26% само от началото на миналата седмица. Бившият бивш зам.-гуверньор на Турската централна банка Семих Тумен, който беше освободен от Ердоган миналия месец, призова към моментално връщане към политиките, които защитават стойността на лирата.

САЩ освобождават 50 млн. барела петрол от резервите си заради високите цени

Какво се случи? САЩ обявиха, че ще освободят 50 млн. барела суров петрол от стратегическите си резерви. Според съобщението на Белия дом това действие ще бъде координирано с други страни, големи консуматори на енергия, включително Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания. От обявеното количество 32 млн. барела ще бъдат отпуснати от американския Стратегически петролен резерв през следващите няколко месеца, а 18 млн. са по вече сключен договор, чието изпълнение се ускорява, казва се в позиция на Белия дом.

Защо това е важно? Мярката на САЩ и останалите страни отправя предизвикателство към Организацията на производителите на петрол и техните съюзници, обединени в ОПЕК+. Представители на страните от групата обявиха, че при такова развитие ще преразгледат плана си за увеличение на добива. Противопоставянето може да доведе нова битка за контрол върху енергийния пазар. От Белия дом обявиха, че има готовност за предприемане и на други стъпки, ако това се наложи.

Студеният феномен "Ла Ниня" вероятно е започнал

Какво се случи? Студеният климатичен феномен "Ла Ниня", който периодично се образува в Тихия океан, вече е започнал, обявиха от метеорологичната служба на Австралия. Това се случва за втора поредна година и най-вероятно ще донесе хладно време в много по-широк регион, включващ още Западна Азия, както и Северна и Южна Америка. В Северното полукълбо климатичният феномен носи по-сурова зима и повече снеговалежи. До момента Световният съюз по метеорология още не е обявил началото на "Ла Ниня", но предупреждава, че е много вероятно да се стигне до такъв.

Защо това е важно? Макар че се случва за втора поредна година, климатичните модели сочат, че тазгодишният феномен вероятно ще е по-краткотраен. Това е важно, тъй като евентуална студена зима ще съвпадне с неприключващата криза на енергийния пазар. "Ла Ниня" се формира, когато силните ветрове преместят топлите повърхностни водни слоеве на Тихия океан от Южна Америка към Индонезия и на тяхно място дойдат по-студени. Това предизвиква интензивни валежи в екваториална Азия и Австралия, но също така хладно време в Япония и Корея, както и необичайна суша в части от Китай, Бразилия и Аржентина. Феноменът увеличава шансовете за снежни бури в северните части на САЩ и Канада. Ако силата на "Ла Ниня" е голяма, феноменът може да докара влажна зима дори във Великобритания и Северна Европа.

Снимка на деня:

Принц Чарлз разглежда сергия за дюнери на пазара в Кеймбридж, след като днес реши да слезе сред народа. Престолонаследникът е на посещение в британското градче, за да открие изследователски център на фармацевтичния гигант AstraZeneca на стойност 1 мрлд. паунда.

Още важни новини от света:

ЕС удря чуждите технологични гиганти

ЕС налага нови централизиран стриктен контрол, както и нови задължения и глоби (между 4% и 20% от оборота) за големите технологични компании (Google, Amazon, Facebook, Apple и Microsoft, общо известни като GAFAM). Целта е ограничаване на евентуално антиконкурентно поведение от тяхна страна. Законът за цифровите пазари на ЕС, който беше гласуван днес в комисията по вътрешни пазари в Европейския парламент, най-вероятно ще засегне също туристическия сайт booking.com, както и онлайн платформите Zalando и Alibaba. След одобрение от пленарната зала следващия месец ЕП ще започне преговори с комисията и 27 държави, които биха могли да вкарат повече компании в обхвата на новите правила.

Нови санкции заради "Северен поток 2"

САЩ се готвят да наложат нови санкции заради газопровода "Северен поток 2", който свързва Русия и Германия с тръби по дъното на Балтийско море. Този път в черния списък ще бъде включена компанията за морски транспорт "Трансадрия", която има отношение към строителството на подводното съоръжение. Базираната в Кипър фирма е заподозряна, че е контролирана от Русия.

САЩ пак изпратиха разрушител в Тайванския проток

Американски военен кораб отново премина през оспорваните води в Тайванския проток, към които териториални претенции има съседен Китай. Ракетният разрушител USS Milius "е извършиш рутинно преминаване през Тайванския проток в международни води, спазвайки международното право", твърдят от военноморските сили на САЩ. Китай предявява териториални претенции към въпросния морски участък, като приема, че демократично управлявания Тайван е негова отцепила се провинция. САЩ, както и повечето държави по света нямат формални дипломатически отношения с Тайван, но са негови силни поддръжници на международната сцена и снабдители с модерни оръжейни системи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qgp1522159750557904 avatar :-|
    Angela Ilieva
    • + 1

    Мисля, че искате да кажете, че Ердоган държи на ниски лихвени проценти, не високи

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Angela Ilieva":

    О, какъв героичен защитник на местното население! Ама естествено, че лихвите трябва да са ниски - дори на цената на огромна инфлация и цялостно обедняване на населението.

    Как ми се прииска и ти да получиш някой такъв държавник и да му се порадваш, само да не е в общата ни държава.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал