К: Свят | Арабски генерал, обвиняван в изтезания, оглави Интерпол; Полският конституционен съд отново предизвиква ЕС

И още: Мигрантска трагедия скара Париж и Лондон; Първородният син на Кадафи не е допуснат до либийските избори

Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights обявиха, че ген. Ал-Раиси и подчинените му структури в ОАЕ системно са отказвали да разследват сигнали за мъчения
Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights обявиха, че ген. Ал-Раиси и подчинените му структури в ОАЕ системно са отказвали да разследват сигнали за мъчения
Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights обявиха, че ген. Ал-Раиси и подчинените му структури в ОАЕ системно са отказвали да разследват сигнали за мъчения    ©  Reuters
Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights обявиха, че ген. Ал-Раиси и подчинените му структури в ОАЕ системно са отказвали да разследват сигнали за мъчения    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Арабски генерал, обвиняван в изтезания, оглави Интерпол

Какво се случи? Генералът от Обединените арабски емирства (ОАЕ) Ахмед Насер ал Раиси, който е обвиняван от правозащитни групи в съучастие в мъчения на опозиционни дейци, беше избран за президент на глобалната полицейска организация Интерпол. Въпреки че президентският пост е по-скоро формален и не е свързан с всекидневната дейност на международната агенция, заемащият го е важна фигура, която председателства общото събрание и изпълнителния комитет. Оперативната дейност на Интерпол се ръководи от генералния секретар Юрген Щок, който обаче бива надзираван от изпълнителния комитет.

Защо това е важно? Правозащитните организации Human Rights Watch и Gulf Centre for Human Rights обявиха през май, че в ролята си на генерален инспектор на вътрешното министерство на ОАЕ ген. Ал Раиси и подчинените му структури системно са отказвали да разследват сигнали за мъчения, извършени от силите за сигурност на емирствата. Генералът от своя страна отхвърля тези обвинения. Според правозащитниците обаче назначаването на човек с подобен профил на най-високата длъжност в международната полицейска организация ще постави под съмнение ангажиментите й за спазването на човешките права по света. По повод назначението на новия президент генералният секретар Юрген Щок коментира, че "Интерпол не се меси в политиката".

Полският конституционен съд отново предизвиква ЕС

Какво се случи? Конституционният съд на Полша излезе вчера с решение, че Европейският съд по правата на човека няма право да подлага на съмнение подбора на магистратите в редиците му. Определян от критиците му като силно политизиран орган, полският съд веднъж вече провокира криза в отношенията между ЕС и Варшава, като по-рано тази година обяви, че част от договорите за членство в ЕС са несъвместими с полската конституция и разпоредбите им не важат в страната.

Защо това е важно? Полша се намира в дългогодишен конфликт с Европейския съюз по въпроса със съдебните реформи, които според Брюксел подкопават независимостта на правораздаването. Националистическото правителство във Варшава от своя страна твърди, че промените в системата са предназначени да изчистят последните остатъци от комунистическо влияние в страната и да "поставят на място" магистратите, които си мислят, че са над закона. Предишното решение на полския конституционен съд бе заклеймено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен като акт, който "поставя под въпрос фундамента на ЕС", а според някои анализатори то може да ескалира и да доведе до излизане на страната от евросъюза.

Снимка на деня

Студенти носят снимки с лика на бившия кубински диктатор Фидел Кастро по време на шествие в Хавана, посветено на петата година от смъртта му.

Мигрантска трагедия скара Париж и Лондон

Официалните власти на Великобритания и Франция влязоха в режим на взаимни обвинения, след като 27 мигранти се удавиха в Ламанша, опитвайки се да го прекосят с надуваема лодка. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че е "шокиран и ужасен" от трагедията и призова Франция да полага повече усилия в борбата с трафика на хора. От своя страна френският президент Макрон призова Лондон да спре да политизира подобни събития, гонейки вътрешнополитически цели, защото Великобритания също трябва да бъде част от решението на проблема.

Първородният син на Кадафи не е допуснат до либийските избори

Националната избирателна комисия на Либия не допусна до президентските избори в страната Сейф ал Ислам, който е най-големия син на покойния диктатор Муамар Кадафи. Той е един от 25-имата кандидати, които не са допуснати до вота - в неговия случай защото е бил осъждан. Сейф ал Ислам се кандидатира за изборите преди 10 дни и това беше първата му публична поява от години.

Първата жена - премиер на Швеция, управлява само няколко часа

Избраната за министър-председател на Швеция Магдалена Андерсон подаде оставка няколко часа след като пое поста, тъй като предложеният от нея проект за бюджет на страната беше отхвърлен в парламента. Причината за това беше, че местната партия на зелените не подкрепи структурата на държавните финанси за догодина и обяви, че се изтегля от наскоро сформираната управляваща коалиция.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал