🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Служебният кабинет предлага 710 лв. минимална заплата, бюджетът е на излишък и към края на ноември

И още: КПКОНПИ дава на прокуратурата процедурата за 60 електрически автобуса за община Варна, заработи новата удвоена синя зона в София

Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев    ©  Цветелина Белутова
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев    ©  Цветелина Белутова
В навечерието на новия парламентарен сезон, който започва в петък с първото заседание на новото 47-о Народно събрание, и на фона на увеличаващите се слухове за състава на новия кабинет в сряда се активизираха и някои институции.

Най-интензивно това личи в проявите на КПКОНПИ, която за пореден ден произвежда новини за проверки и сигнали до прокуратурата в непознати мащаби. В сряда сутринта КПКОНПИ обяви, че праща на прокуратурата данни за нарушения при поръчката за електроавтобуси на варненската община, след като светкавично приключи проверката за десетина дни. Следобед обяви, че започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева, в рамките на която ще проверяват и други действия на висши длъжностни лица.

Финансовият министър анонсира предложения за увеличение на минималната заплата и детските добавки, както и увеличаване срока на изплащане на добавките към пенсиите.

А транспортният министър Христо Алексиев обяви, че правителството е одобрило 40 млн. лева като финансова помощ за автобусните превозвачи, засегнати от пандемията. Приемът на документи започва в понеделник, а средствата ще бъдат отпуснати до края на годината.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Служебният кабинет предлага минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари

Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари (при 650 лв. сега), а добавките от 120 лв., които се изплащат на пенсионерите в момента, да се дават и през първите шест месеца на следващата година. Това са част от предложенията на служебния кабинет за промени в бюджетните закони за 2022 г., стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев. Той уточни, че в момента 750 хил. българи се осигуряват на минимална заплата. Предложението за пенсиите пък е абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде запазена на нивата, които са в момента. Това би означавало средно увеличение на пенсията на всеки с 84 лв. от началото на 2022 г., като от думите на Белчев не стана ясно с колко точно се предлага да се увеличи минималната пенсия, нито защо чак сега служебният кабинет започва да изготвя проектобюджет. Тези предложения на служебното правителство съвпадат само частично с договореното по време на преговорите за редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната" - минималната заплата да стане поне 700 лв. от догодина, а добавката от 120 лв. към пенсиите, която трябваше да се изплаща само през последните три месеца на тази година, да продължи да се изплаща под някаква форма и занапред. Служебният кабинет предлага още детските добавки да се увеличат с 20%, като се вдигне и прагът за изплащането им - от 410 лв. месечен доход на член от семейството на 510 лв.

Бюджетът е на излишък и към края на ноември

Към края на ноември бюджетът на държавата продължава да е на плюс от 570 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП), показват предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче отбелязват, че само за месец ноември държавните финанси излизат на минус от 160 млн. лв. Бюджетът на държавата е планиран с консолидиран касов дефицит от 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП. Това означава, че в оставащия месец до края на годината правителството има пространство да направи разходи за още 8.2 млрд. лв. или пък държавните финанси ще излязат на по-малък дефицит от планирания. Разчетите на финансовото ведомство показват, че към ноември приходите са изпълнени на 94.5% от годишния разчет и са с близо 7.4 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите са с над 7 млрд. лв. повече, но са изпълнени на 86% от разчета.

КПКОНПИ праща на прокуратурата обществената поръчка за 60 електрически автобуса за община Варна

Изборът на изпълнител на обществената поръчка на Община Варна на стойност 85 млн. лв. за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях е опорочена от "неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност". Това е установила проверката на КПКОНПИ, в която са взети обяснения от членовете на конкурсната комисия, от кмета Иван Портних, от управителите на отстранените от участие фирми, от изпълнителния директор на общинското дружество "Градски транспорт" и др. Неправомерната намеса се е изразила в "оказано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма", в резултат на което "кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях", се казва в прессъобщението на КПКОНПИ, но не се споменава името на висшия служител.

Поръчката за електробусите е разделена на две позиции: едната е за доставка на електробуси тип "соло", а другата за "съчленени", както и за зарядни станции към тях, показа проучване на "Капитал". Средствата са от еврофондове. По първата позиция до финал е стигнал единствено консорциум "Еко транспорт Варна", в който влизат "Еко бранд" и "Чайна моторс". Отстранени са всички останали шест кандидата. За втората позиция е класиран консорциум Джи Ди Ей, в който влизат фирмите "Авто инженеринг холдинг груп" и "Сямън голдън драгън бус ко" и отново са отстранени останалите шест. Решенията за избор на изпълнител са публикувани този септември, резултатът е бил обжалван пред КЗК, тя е отхвърлила жалбата, а в момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС.

Новата разширена синя зона в София заработи на 1 декември

Голяма част от бившата зелена зона в центъра на София се превръща в синя, а в квартал "Зона Б-19" се въвежда зелена зона. Новата синя зона включва кварталите между бул. "Дондуков", бул. "Сливница" и бул. "Данаил Николаев", като на изток границата стига до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", а на запад - до ул. "Опълченска". Към синята зона се присъедини и малкото каре между "Евлоги и Христо Георгиеви", "Раковски" и "Граф Игнатиев", което досега беше зелена зона. Плащащите винетен стикер бяха уведомени, че заради промяната ще трябва да доплатят още 50 лв. за следващия период. Освен това от 1 декември се удължава и работното време на синята зона - от 8:30 до 20 ч. вечерта, и ще важи от понеделник до събота. Решението за промяна взе Столичният общински съвет в края на октомври заради затрудненото финансово положение на Центъра за градска мобилност. Дружеството днес не беше заменило всички стари табели за зелена зона с такива за синя и това доведе до хаос и недоволство у граждани, някои от които заявиха, че са били глобени и не са знаели за промените. Липсваше и информационна кампания за смяна на режима на зоните.

Число на деня

Над 320 хиляди дела е образувал и приключил Върховният административен съд от възстановяването си досега. В сряда се навършиха 25 години от възобновяването на работата на институцията на 1 декември 1996 г. Близо 540 000 са образуваните и приключени дела от 28-те административни съдилища от създаването им досега.

Още от деня

Държавата планира да ремонтира и продаде на търг товарния кораб "Вера Су", който заседна край Камен бряг, ако до края на другата седмица корабособственикът или застрахователят не покрият похарчените суми за спасяването му, съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев. Според него за кораба след ремонта могат да се получат около 3 млн. лева, което ще покрие напълно разходите. Междувременно в Министерството на транспорта се разработват новите водни пътища на България (т.нар. фарватер), които да са по-отдалечени от брега, за да няма подобни инциденти в бъдеще.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    Какъв излишък бе?

    Излишък има само защото е планиран дефицит - и то доста голям

    Та на фона на планирания дефицит има излишък, което просто означава, че дефицитът е малко по-малък от максимално заложения

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Николов":

    Моля? Спрямо предишния период, разходите са с 7 млрд. лв. повече, а приходите - със 7.4 млрд. лв. повече. Предишния период (т.е. до ноември), бюджетът беше на излишък. И сега е на излишък - в пълната сила на думата излишък. Да се заяви нещо друго ще е гавра с математиката.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал