Защо Германия няма да спре "Северен поток 2"

Но санкциите на САЩ може и да успеят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В студените води край Борнхолм, датски остров в Балтийско море, се разиграва игра на котка и мишка. Флотилия от руски кораби бърза да завърши изграждането на "Северен поток 2" - газопровод от 1230 км, който би удвоил капацитета на доставките на газ от Русия за Германия. Остават да бъдат построени по-малко от 150 км. В същото време американското правителство, въоръжено със санкции, предупреждава компании, за които подозира, че са замесени в проекта. С навлизането на сагата в крайната й фаза съдбата на газопровода може да зависи от резултата на това състезание.

"Северен поток 2" предизвиква критики още от 2015 г., когато руският държавен газов гигант "Газпром" и пет европейски енергийни компании сформират консорциум за прокарване на нов тръбопровод на стойност 9.5 млрд. евро (11 млрд. долара) до вече съществуваща тръба по дъното на Балтийско море. Американската опозиция, основана на опасения, че новата тръба ще разшири влиянието на Кремъл, е налице и в двете партии на САЩ. Източноевропейците, както и Франция, се страхуват от нарастващата зависимост от руската енергия - и от лишаването на Украйна от руския транзит през съществуващия сухопътен тръбопровод. Нагласите в Брюксел варират от загриженост до ожесточена опозиция.

Твърда подкрепа от Меркел

Германците се чудят защо техните политици рискуват политическа изолация. Канцлерът Ангела Меркел се опитва да изолира газопровода от дипломатически спорове. Дори след задържането неотдавна в Москва на руския опозиционер Алексей Навални Меркел заяви, че не е променила мнението си за проекта.

За да заобиколи американските санкции, правителството на провинция Мекленбург-Западна Померания, където тръбопроводът излиза на сушата, създаде фондация, финансирана главно от "Газпром", за посредничество между "Северен поток 2" и частни изпълнители - в името на "опазване на климата". (Истинските зелени са ужасени.)

Усилията на САЩ

Този трик изглежда обречен, а усилията на САЩ да спрат тръбата дават резултат. Конгресът прие две законодателни санкции, насочени към компаниите, участващи в изграждането на газопровода. През декември 2019 г. само заплахата принуди швейцарската Allseas, която е специализирана в подводното строителство, да изтегли корабите си от проекта. Строителството спря за една година и струва на "Газпром" цяло състояние. Много други международни компании също са притеснени.

Руските кораби в крайна сметка отново започнаха работа през декември. Но напрежението продължава да нараства. На 19 януари американското правителство за първи път удържа на думата си със заплахите, като наложи санкции срещу руския кораб "Фортуна", който полага тръби. Няколко седмици по-рано Конгресът прие изменение на друг закон за санкциите от 2019 г., за да разшири обсега на компаниите, изложени на американски действия, и включи застрахователи, сертифициращи и всякакви организации, подкрепящи "дейностите по полагането на тръби".

Новият закон "променя играта", смята Матеуш Кубяк от полската консултантска компания Esperis. Според него руските компании в крайна сметка може да успеят да завършат полагането на тръбите. Но сертифицирането, което показва, че тръбопроводът отговаря на международните стандарти за безопасност, "не може просто да бъде прехвърлено на някаква тайна руска компания".

Какво следва

Агресивната санкционна политика на администрацията на Тръмп стресна дори твърдите врагове на "Северен поток 2" в Европа. Джо Байдън иска да възстанови съюзите на Америка, но екипът му също се противопоставя на газопровода. Оптимистите смятат, че най-новото законодателство за санкциите, което ограничава пространството за маневриране на Белия дом, може да предложи изход. "Това е намек, че Конгресът иска сделка", казва Дан Фрид, координатор по санкциите в администрацията на Обама. Екипът на Байдън посочи, че е отворен за предложения.

Джо Байдън иска да възстанови съюзите на Америка, но екипът му също се противопоставя на газопровода.

Как може да изглежда възможният изход? Едната идея е автоматичен механизъм за налагане на санкции срещу "Газпром", ако Кремъл се откаже от сделката, подкрепяна от Меркел през 2019 г., за да продължи да тече газ през Украйна. Това може да бъде част от голяма сделка, при която САЩ оттеглят санкциите си в замяна на ангажиментите на Германия за укрепване на енергийната и други форми на сигурност в Източна Европа. Но Германия ще трябва не само да заяви интерес към подобни идеи, но и да спре да подкрепя тръбата. Официални лица в Берлин се опасяват, че твърдите членове на Конгреса могат да вържат ръцете на Байдън. Тогава дипломатическата патова ситуация може да се проточи. Междувременно играта на котка и мишка в Балтийско море ще продължи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onj1484384982514757 avatar :-P
    Iordan Kolev
    • + 1

    Кучетата лаят, керванът си върви... Немските политици много добре знаят, че трябва да има диверсификация и ще направят всичко възможно да "остържат" печалбата на "Газпром" за своя сметка... Един вид "Газпром" да субсидира американския втечнен газ. Ще видим. След интервюто на Лавров от тази сутрин става много интересно!

    Нередност?
  • 2
    sinergy avatar :-|
    Sinergy
    • + 4

    Статията се казва "Защо Германия няма да спре "Северен поток 2"" и изобщо не дава отговор точно на този въпрос.....

    Нередност?
Нов коментар