Истинското развитие на дигиталните валути зависи от централните банки

Биткойн надхвърли 50 хил. долара, но криптовалутата продъжава да не може да се използва широко

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки, който е купил биткойн преди година, трябва да се чувства доволен и богат. Цената на криптовалутата премина за първи път 50 хил. долара на 16 февруари, което е петкратно увеличение през последната година. Дори доближи 60 хил. след няколко дни, преди да се понижи отново под 50 хил.

Гигантите от Уолстрийт, включително BlackRock, Bank of New York Mellon и Morgan Stanley, обмислят инвестиции за клиенти. В началото на февруари производителят на електрически автомобили Tesla заяви, че е купил биткойн на стойност 1.5 млрд. долара и ще приеме криптовалутата като плащане за автомобилите си.

Ролята на централните банки

Интересът на инвеститорите към биткойн като актив може да се увеличава, но неефективността и транзакционните разходи, свързани с използването му, правят малко вероятно да бъде жизнеспособна валута. Тук топката е в полето на централните банки. Тъй като потребителите се отказаха от използването на физически пари, а частните компании като Facebook изразиха интерес да пуснат собствени токени, много централни банки започнаха да планират свои цифрови валути. Банката за международни разплащания заяви миналия месец, че очаква една пета от световното население да има достъп до дигитална валута на централната банка (CBDC) до 2024 г.

Китай е ясният фаворит. На 17 февруари страната приключи третия голям тест на своята цифрова валута, като раздаде 10 млн. юана (1.5 млн. долара) на 50 хил. купувачи в Пекин. Страната обяви съвместно предприятие със SWIFT, междубанковата система за съобщения, използвана за трансгранични плащания. Друг лидер, Швеция, разшири пилотния си проект.

Последната голяма централна банка, която се зае сериозно със CBDC, е Европейската централна банка (ЕЦБ). Обществената консултация, която ЕЦБ проведе за CBDC, приключи през януари и събра над 8 хил. отговора. Говорейки пред The Economist на 10 февруари, президентът на банката Кристин Лагард заяви, че планира да потърси одобрение от колегите си, за да започне подготовката за цифрово евро. Решение се очаква през април. Кристин Лагард се надява валутата да заработи до 2025 г.

"Основната привлекателност на дигиталната валута е, че може да предложи ниво на неприкосновеност на личния живот, което нито САЩ, нито Китай могат да обещаят."

Дейв Бърч, финтех експерт

Амбициите на ЕЦБ

Подобно на други централни банки ЕЦБ иска да предложи на потребителите цифрови търгове, които са толкова безопасни, колкото физическите пари в брой. За разлика от банковите депозити вземането от резервите на централната банка не носи кредитен риск. Транзакциите в цифрова валута могат да се уреждат незабавно в регистъра на централната банка, вместо да се използват инфраструктурите на картовите мрежи и банките. Това може да осигури резервна система, в случай че прекъсвания или кибератаки причинят срив на частните платежни канали.

Банката също така вижда цифровата валута като потенциален инструмент за засилване на международната роля на еврото, което представлява само 20% от резервите на централните банки в световен мащаб спрямо 60% от долара. Дигиталното евро може да позволи на чужденците да уреждат трансграничните транзакции директно с пари на централните банки, което би било по-бързо, по-евтино и по-безопасно, отколкото да ги насочвате през мрежа от банки кореспонденти. Това може да направи цифровото евро по-привлекателно за бизнеса и инвеститорите.

Основната привлекателност на дигиталната валута е, че може да предложи ниво на неприкосновеност на личния живот, което нито САЩ, нито Китай могат да обещаят, смята Дейв Бърч, финтех експерт. Първата страна използва финансовата си система за налагане на санкции, а другата търси повече контрол. Но правилният дизайн на валутата ще бъде сложно начинание: Европейският съюз все още иска да има възможност да проследява пари, които се изпират или скриват, за да се избегнат данъци. Една от корекциите може да бъде да се позволи на потребителите да отварят електронни портфейли само след като са били проверени от банките, но използването на самата цифрова валута да не се наблюдава.

Изключително успешното цифрово евро може да насочи депозитите далеч от банките и да застраши цикъла на кредитоподаване. Средствата за защита, които се разглеждат, включват ограничаване на размера на валутата, която потребителите могат да държат или - както Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, предложи на 10 февруари - налагане на санкции при използване над допустимия праг. Дигиталното евро може да включва и "огромна правна реформа", казва Хю ван Стенис от швейцарската банка UBS. "Окончателността на споразумението", което урежда кога дадено плащане е завършено и не може да бъде отменено, варира в 19-те държави от еврозоната и би трябвало да бъде хармонизирано. Стартирането на CBDC ще отнеме повече от добра воля и символични усилия.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diary_q avatar :-|
    diary_q

    Най-големия плюс на биткоина беше, че е децентрализирана и анонимна валута. Ще го съсипят банките. Мира не им дава. 😀

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 2

    До коментар [#1] от "lcx54698210":

    Няма страшно. Няма да го съсипят. Умират от злоба, че немогат да го контролират. Дано така да си продължи.

    Нередност?
  • 3
    bcv16145734591005665 avatar :-?
    Yani I
    • - 2

    Според мен, силата на Биткойна идва от това, че е изключително лесно да се купи. В същото време има изисквания и дълги регистрации за търговия на стоковия пазар. Основният проблем на Биткойна, според мен, е липсата на приложение в нормалния свят. Основното му прикложение в момента е на черния пазар за купуване на нелегални стоки и услуги. Биткойнът ще продължи да има високи и ниски нива докато не се узакони и регулира напълно от държавите по света и това го прави подходяща инвестиция поне в следващата 1 година.

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 2

    До коментар [#3] от "Yani I":

    Ама тотално не са ти ясни нещата. Биткойна си е легален навсякъде, под 0.5% се използва за престъпна дейност, използва се главно с инвестиционна цел и защита от инфлация. А когато дойде момента голяма част от населението да се образова по темата, може да стане и разплащателно средство чрез надграждане на технологията.

    Нередност?
  • 5
    bcv16145734591005665 avatar :-?
    Yani I

    До коментар [#4] от "grigoo":

    Легалноста на биткойна е описана тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_bitcoin_by_country_or_territory
    В 50% от света, в лицето на Индия и Китай, биткойна е забранен. Престъпната дейност процъфтява в продажбите на дрога, документи и ransomware. Биткойнът предоставя защита от инфлация само на едно ниво, но е уязвим от инфлация на много други нива. За мен е твърде високорискова инвестиция, за да се ползва за защита от инфлация. Златото, недвижимите имоти, и стоките за широко потребление са по - надежден, ниско-рисков вариант при висока инфлация.

    Нередност?
Нов коментар