🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е по-добър слуга на Путин

БСП, АБВ и медиите на Пеевски замерят президента с опорни точки, за да защитят военно-дипломатическата офанзива на Русия

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разбрахте ли? Путин вече е от добрите, защото ще помага в борбата срещу "Ислямска държава" и трябва да забравим всичко друго за Русия, защото без него сме загубени. Ако още не сте го разбрали, партиите вляво ще направят всичко възможно, за да ви го натъпчат в главата. А ако не сте съгласни - ще ви оплюят.

Новите опорни точки на проруската пропаганда поразиха първо президента Росен Плевнелиев. В едновременна атака срещу него скочиха АБВ, БСП и медийното крило на ДПС -  сайтовете "Пик", "Блиц" и телевизията "Канал 3".

"Президентът Росен Плевнелиев е абсолютно неадекватен. Този човек е вреден за България. Той трябва да си подаде оставката веднага", заяви в присъщия си директен стил вторият човек в АБВ Румен Петков.

Повод за атаката срещу държавния глава от партията на Първанов намериха в негово интервю, дадено за британския вестник The Independent преди седмица. "Русия се е съсредоточила върху Балканите и води "хибридна война", насочена към дестабилизирането на цяла Европа", казва Плевнелиев пред изданието. Макар и интервюто да е дадено няколко дни по-рано, то излиза след атентатите в Париж и разговорът между Обама и Путин по време на срещата на Г-20 в Турция. След двете събития изглеждаше, че всеки съюзник на Запада срещу Ислямска държава е добре дошъл. От гледна точка на Русия това й дава шанс да излезе от международната изолация след окупацията на Крим. В по-далечна перспектива дори може да изглежда като една от първите стъпки за сваляне на санкциите срещу нея.

Перспективата може и да изглежда далечна за руските стратези, но не и за политическия гений на българските им последователи. Според Румен Петков парламентарната група на АБВ подготвя проект за декларация, с която НС да възложи на правителството да инициира пред ЕС отпадане на санкциите срещу Русия, защото трябва "да се загърбят излишните и вредни политически противопоставяния".  "[Бившият] президент Първанов години наред обяснява как няма да имаме сигурна Европа, без да имаме ангажиментите на Русия. Това е решение днес - ЕС, Русия, САЩ с общ фронт срещу ИДИЛ и тероризма", каза Петков.

В състезанието за печелене на червени точки от Москва веднага се включи и БСП. "Готови сме да разговаряме с останалите партии в Народното събрание за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев", каза на пресконференция във вторник лидерът на БСП Михаил Миков. Според него президентът не само с изявления, но с определени действия работи срещу националните интереси на България.

По-късно същия ден в атаката се включиха и медиите (близки) на Пеевски. Pik.bg призова президента да си подаде оставката и мястото му да заеме вицепрезидентката. Самата Маргарита Попова веднага даде интервю за същата медиа, в което казва, че е "погрешно да се разединяваме като държави и цивилизация". Последва и активиране на "Канал 3", където бившият министър в правителството "Орешарски" Драгомир Стойнев също обясни, че Маргарита Попова би била чудесен президент за разлика от Росен Плевнелиев. Според Стойнев "Плевнелиев е вреден и неадекватен, защото когато големите сили търсят сътрудничество с Русия и общи действия срещу тероризма, а в Европа се говори за отмяна на санкции, българският президент прави всичко възможно, за да покаже на българските граждани колко много мрази Русия и колко добър приятел е на американците".

И за да няма съмнения откъде идват опорните точки за тази кампания, всички те бяха обобщени с малко по-елегантна злоба от говорителката на руското въшно министерство Мария Захарова. В остър коментар за интервюто на президента в The Independent тя обясни че "русофобията е тенденция от миналия сезон". "А през новия сезон на мода са прагматизмът и реализмът. Бихме посъветвали тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, да следят световните тенденции", каза Захарова.

Преведено на българския политически език от Румен Петков, същото послание звучи по следния начин: "Нали разбирате, че "Индипендънт" не е "Септемврийска победа" (Плевен). Това, за да го каже един човек, той има деменциални проблеми. Той трябва да бъде освидетелстван и отстранен от длъжност. Той трябва да си подаде оставката днес и веднага, за да престане да позори родината с такива абсурдни тези - хибридна война", обясни заместник-председателят на АБВ.

За тази политическа вакханалия, разбира се, има много видимо обяснение - БСП и АБВ, изглежда, са в оспорвана надпревара не само за сърцата на левите избиратели, но и за одобрението на Кремъл. "Между самите политически формации има остра конкуренция за това кой да бъде достоверният говорител на Москва в България", каза политологът Антоний Гълъбов пред агенция "Фокус".

Президентът очаквано фокусира върху себе си и много политически огън, за да се намали вероятността той да се кандидатира за втори мандат. Това обаче не е всичко.

Освен да се състезават за сърцето на Путин, с кампанията си срещу Плевнелиев двете леви партии се опитват да отклонят вниманието от нещо важно, казано в интервюто за The Independent. Според президента атаката срещу сайтовете на различни държавни институции, започнала в деня на местните избори и референдума преди месец, е твърде възможно да е била организирана от Русия. "Има много малко страни в света, които могат да организират подобна атака", казва той.

В рамките на две седмици около първия и втория тур на местните избори комуникационната инфраструктура на държавните институции стана обект на масирани кибератаки. Втората половина на онлайн офанзивата беше в пъти по-интензивна от първата и беше нагледен пример, че проблемът с киберсигурността трябва да се приема абсолютно насериозно. По информация на "Капитал" тя е успяла да засегне работата на мрежите и на трите големи български телекома – Mtel, Telenor и Vivacom, и да подложи на изпитание възможностите им. В определен момент интензивността на фалшивия трафик към сайтовете, поддържани от държавната фирма "Информационно обслужване", е надвишила 6.5 гигабита в секунда, като е идвал от над 10 хил. IP адреса по света. Тази кибератака беше много подобна на началото на опита да се блокира телекомуникационната инфраструктура на Естония през 2007 г. В този случай връзката с Русия беше много по-директна, макар да липсваха категорични доказателства за официална намеса на Москва.

С острите си изказвания сега АБВ и БСП се опитаха да обяснят подозрението на Плевенелиев с някаква негова злонамереност към Русия. Според депутати от управляващото мнозинство обаче изказването на президента се базира на конкретни данни от контраразузнаването. Народни представители, пожелали анонимност поради чувствителния характер на информацията, твърдят, че по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност преди седмица председателят на ДАНС е заявил, че с "голяма степен на вероятност" може да се твърди, че хакерската атака срещу сайтовете на държавните институции може да бъде проследена до Русия. Това негово изявление предизвикало още тогава възмущенията на представителите на АБВ и БСП, които поискали да разберат какви конкретни доказателства има агенцията за това твърдение.

Сега фрустрацията на левите намери повод да се излее срещу казаното в интервюто на президента за The Independent. Утре ще е нещо друго. И така, сигурно си обещават те, до окончателната победа на путинизма в България.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 189
    • + 39

    Президентът сам се замеря когато си отвори устата - само неадекватни изказвания ръси.

    Нередност?
  • 2
    dimitar4 avatar :-|
    dimitar4
    • - 37
    • + 198

    Браво на президента.
    Последователна проевропейска политика.
    Нужни са реални действия срещу руската агресия и платените проруски продажници в политиката.

    Нередност?
  • 3
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 22
    • + 171

    А аз си мисля, че контраразузнаването трябва да вземе под отчет всички врещящи обекти и субекти, обслужващи руските имперски интереси на Балканите. То е ясно, че ако служиш на Москва няма как да си патриот, поне не и български патриот.

    Нередност?
  • 4
    kpenkov avatar :-?
    kpenkov
    • - 4
    • + 63

    А позицията на ГЕРБ и г-н Борисов не ги споменавате?

    Нередност?
  • 5
    avone avatar :-|
    М.Георгиева
    • - 2
    • + 73

    "ПРОБИТА ДЪРЖАВА .

    Хората от службите използват за подобни случаи думата „пробит“. Пробита държава, в която институциите не служат на гражданите си, а важните въпроси нарочно биват замитани......."

    http://www.dw.com/bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-18863551

    Нередност?
  • 6
    hitrata_svraka avatar :-@
    Хит®ата Св®ака ;)
    • - 11
    • + 74

    (ТЪМНО)ЧЕРВЕНО-ВИОЛЕТОВА МАФИЯ!!!

    Нередност?
  • 7
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 16
    • + 116

    Рубладжиите са много вредни за нас и дори в гърча си хапят и плюят наред особено по нопмални хора ...
    За АБВ е обяснимо - техният лидер агент Гоце, въобще не може да се мери с Плевнелиев ...

    Нередност?
  • 8
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 15
    • + 90

    Време е проруските партии да се забранят със закон,а техните последователи да почнат да копаят тунела под"Шипка".Така веднъж завинаги да се отделим от проруските"рубладжии"и да заживеем като суверена държава!!!???

    Нередност?
  • 9
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 15
    • + 134

    Щом Пеевски е срещу президента, значи президента е свестен.

    Нередност?
  • 10
    raimond avatar :-|
    Meister Eckhart
    • - 6
    • + 70


    Ако имаме истински служби за сигурност ще разберем от къде са дошли атаките срещу сайтовете на институциите в деня на изборите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал