🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Бобов дол" все пак ще може да гори боклук*

От централата увериха, че няма да оползотворяват RDF, но ДАНС и прокуратурата влязоха на поредна проверка

   ©  Георги Кожухаров
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Административният съд в Кюстендил отвори широко вратата пред свързаната с бизнесмена Христо Кочавки ТЕЦ "Бобов дол" да продължи с изгарянето на отпадъци. Магистратите са потвърдили разрешителното, издадено на централата, съобщиха от екологичните сдружения "За Земята" и "Грийнпийс" - България.

Решението на съда е от 14 октомври, но е публикувано днес. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. От централата обаче заявиха за "Капитал", че не се отказват от обявената преди време позиция, че няма да горят RDF. Решението на съда за пореден път показва, че централата никога не е извършвала "нерегламентирано" изгаряне на отпадъци, заявяват от "Бобов дол" и допълват, че за отказа си са подали документи в Изпълнителната агенция по околна среда.

Новината за това идва само няколко дни след като от "За Земята" и "Грийнпийс" - България, получиха и публикуваха писмата, с които екоминистерството е позволило изгарянето на до 500 хил. тона отпадъци на година с "експериментална цел".

Докато настоящото разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" остава в сила, заявките за прекратяване на горенето на отпадъци остават недоказани обещания, коментират от двете екоорганизации. Те цитират публикации в социалните мрежи на хора, които живеят близо до централата и показват черен дим, който излиза от комините на ТЕЦ-а.

Според централата обаче това е в резултат от използването на гориво от мазут за разпалване на котлите и "е точно посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на РИОСВ и е записано като нормален режим на работа на централата при разпалване в нейното разрешително".

От "Бобов дол" допълват, че "хората и организациите, подаващи различни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отказват да присъстват на конкретните огледи. Централата не е отказвала поискана информация никога", пишат още от ТЕЦ-а на Христо Ковачки.

От ТЕЦ "Бобов дол" казаха още за "Капитал", че днес представители на ДАНС, прокуратурата и РИОСВ са влезли на проверка в централата, след като са се самосезирали. От "Бобов дол" заявиха, че само за 7 дни централа е била проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции, но нарушения не са били установени, както и изгаряне на отпадъци.

"Бобов дол, Перник, Стара Загора дълги години са били символ на енергийната независимост на България, а сега могат да трансформират източниците и да въведат сериозен дял на възобновяема енергия. Отпадъците нямат място в енергийната система като гориво, но имат сериозно въздействие върху здравето и живота на живеещите и работещите в централите", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

Оттам припомнят и поредицата от проверки, разпоредени от различни институции. "Въпреки гръмките си изказвания пред медиите, че ръководството добронамерено се опитва да предоставя информация, а природозащитните организации "лъжат" за нея, от централата продължават да отказват да ни покажат писмото до главния прокурор, с което са заявили отказ от изгарянето на отпадъци", пишат от "За Земята" и "Грийнпийс" България.

Те са поискали документа от регионалната екоинспекция в София, но оттам им отговорили, че централата не разрешава той да бъде публичен.

*Статията е допълнена в 17:56 часа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS
    • + 2

    Той съда хубаво разрешил , ама теца има ли хубави очистващи съоръжения ?

    Нередност?
Нов коментар