Временна победа

Комисията за защита на личните данни отмени задължителния срок за актуализация на данните на администраторите

Опашките пред комисията за защита на личните данни предизвикаха острата реакция на бизнеса заради бюрократичните процедури
Опашките пред комисията за защита на личните данни предизвикаха острата реакция на бизнеса заради бюрократичните процедури
Опашките пред комисията за защита на личните данни предизвикаха острата реакция на бизнеса заради бюрократичните процедури    ©  Надежда Чипева
Опашките пред комисията за защита на личните данни предизвикаха острата реакция на бизнеса заради бюрократичните процедури    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на личните данни е решила да отмени задължителния срок – 15 февруари, за актуализация на данните на администраторите на лични данни. Решението е взето, след като читатели на "Капитал" поставиха остро проблемите, които срещнаха в комисията при подаване на данните – не работеща система за електронна регистрация, проблеми с електронния подпис, опашки пред комисията и липса на информация.

Срокът за подаването на данните за администраторите на лични данни вече веднъж беше променян от 31 декември 2009 г. на 15 февруари т. г., след като пред комисията се образуваха опашки от представители на бизнеса. Председателят на комисията за личните данни Венета Шопова обясни, че няма да има нов срок, "защото горе-долу се попълва базата с данни". В съобщението на комисията за отменения срок обаче се посочва, че задължението за актуализация на обстоятелствата в регистрите, заявени от администраторите на лични данни, е с постоянно действие съгласно Закона за защита на личните данни. В него са предвидени санкции за обработване на лични данни без регистрация и без съответната актуализация на обстоятелствата, подлежащи на вписване.

Решението на комисията за личните данни засега е временна победа, тъй като проблемите на бизнеса с подаването на данни продължават. Все още има много въпроси около електронната регистрация и големия брой бюрократични процедури. Днес от комисията дадоха ново, различно, обяснение как трябва да се използва личният електронен подпис при регистрация. Първоначално Венета Шопова обясни, че личният подпис може да се използва, когато не се попълва БУЛСТАТ на дружеството, за което се подават данните. Читатели обаче съобщиха, че това не е възможно, той като системата задължително изисква БУЛСТАТ.

След като въпросът беше поставен отново пред комисията, директорът на информационна дирекция Живко Борисов обясни отново цялата процедура. За да може да се използва личният електронен подпис от управителя на дадено дружество, трябва на практика сам да се упълномощи в системата, че той и с неговия личен подпис може да попълва данните за съответната компания. Борисов увери, че така системата няма да отхвърли личния електронен подпис.

"Капитал" ще продължи да следи темата с Комисията за защита на личните данни, както и дали ще бъдат внесени законовите промени, които да облекчат процедурата по регистрация.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Човек
    • + 4

    Отдавна положението е изпуснато!
    По сергиите тип " Славейков"
    -Вече има база с данни от личните ни карти,
    -Вече има база с данни от личните ни телефони и адреси
    -Вече има база с данни от нашите сканирани нот.актове , които бяха за кадастъра !!!
    -търговският регистър е публичен и с кафе от кухнята си можеш да разбереш материалното състояние на съседа от ляво в панелката!!!!

    Нищо не ни се гарнтира като спокойствие и сигурност, всеки ден получаваме обаждания от случайни хора,които знаят доста подробности от личния ни живот.

    Сега като напряват и новите лични карти с биометрични данни, аще по-лесно престъпниците ще ни откриват по чипа във всяка карта.

    Забелязвате ли,всичко в полза на престъпността!
    А ние трябва да си се пазим сами в същото време да спазваме законите в България.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Като свински черва
    • + 3

    Основната повеля на тази комисия стои гордо изписана с големи букви над сградата:

    "Всеки българин - администратор на лични данни!"

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Разгеле
    • - 1
    • + 1

    От три дена дори сайта им не се отваря. Камо ли ЕРАЛД-а. Ква ел. регистрация, кви пет лева?! После й било чудно на г-жа председателката защо хората лично идвали и се тълпяли на опашки...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    ЕРАЛД
    • + 2

    До коментар [#3] от "Разгеле":

    Сайта им е отделен от адреса и сървъра на ЕРАЛД. Може да го няма сайта, но ЕРАЛД да върви и обратното.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-@
    Изпатил
    • + 1

    Проблем има и със сработването на системата им за регистрация с лични електронни подписи - работи както си иска и с които си иска. Хубава работа, ама полвинчата ...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    разгневен
    • + 2

    Сайта им работи като мигач на мутра - ту работи, ту не работи.
    Всичките им телефони или дават заето, или само свободно, или слушаш 5мин, че са много важни обажданията им и после те отсвирват. На мейлове за сега не са отговорили.

    Сертификата на сайта е издаден от световно неизвестен издател и повечето браузъри предлагат да не вярвате на тази страница. Самия регистър си няма резолв по име, а се работи директно по IP. Във формите има някои мноо странни полета, а обясненията служат само за да се каже, че има обяснения.

    Във формата за подписване, частта на електронния подпис излиза с квадратчета. Не е много ясно какво трябва да се цъкне. Аплета за подписване е правен от Стемо. От тях също никаква помощ...

    Професионализъм отвсякъде.
    Явно някой е взел кинтите и сега всички трябва да се гърбят.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал