Обратна връзка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не разбирам защо накараха бизнеса да мине през цялото нещо. Може би не го комуникираха правилно. Изведнъж поставиха някакъв срок до 31 декември, а след това го промениха до 15 февруари.

Това, което ме радваше в случая беше, че може с електронен подпис да се подаде такова заявление. Регистрирах се на сайта, но доста трудно се оправих. Попълних си формулярите и стигнахме до мястото с електронен подпис. Там подписът не заработи по някаква причина и аз реших, че може би е заради браузера. Реших да го сменя, но се оказа, че нямам user namе, т. е. това не е името на фирмата или електронната поща, която съм оставил. Така не можах да вляза отново в тази системата. Заради това реших да се обадя по телефона. Те имат един телефон, който никой не вдига. Там има записано съобщение, което казва, че всички наши оператори са заети и трябва да се изчака. Пробвах около 5-6 пъти и никой не ми вдигна. Направих експеримент и пробвах в 23 ч. да се обадя, но съобщението беше абсолютно същото. Това ме води на мисълта, че вероятно никой не го вдига този телефон. Написах им писмо по електронната поща, но нямам никакъв отговор от комисията.

Това, което съм си наумил сега е да използвам един наш служител, който се занимава с анализ на ползваемостта на дадена система. Ще го вкараме в системата на комисията и да я анализира, защото си нямате представа какви глупости има там. Например излиза съобщение: "Вие сте извън секцията за сигурност. Затова достъпът ви е отказан". Какво означава това? Каква е тази секция за сигурност? Затова най-вероятно ще ми се наложи да ходя до комисията, но това ще е единственото спасение.

Петър Петков

**************

Седяла съм по половин час на телефона да се свържа и след като нещо ми пее и автомата ми обяснява през три минути, че моето обаждане е важно за тях, така и никога не се свързах с комисията.

Сайтът им е с много обяснения, но някак си не достатъчно ясен. Трудно разбираш, че попълваш нещо и то автоматично се генерира. И въобще защо е цялата тази истерия. Личните данни на хората се описват къде ли не и ако се злоупотреби с тях, никой няма да знае кой е нарушил закона.

Роси Златанова

**************

От 13.12.2009 г. съм попълнила всички необходими данни на страницата на комисията, притежавам електронен подпис, но имам проблеми с подписването на документа и на посочените телефони и имейл никой не отговаря. Проблемът идва от там, че електронният подпис е издаден на фирмата, но е с упълномощено друго лице различно от управителя да подписва и само поради тази причина или друга не мога да го подпиша. Според мен е невъзможно да може с този подпис да се подписва всички документи в НАП, НОИ и други институции, само в Комисията за защита на личните данни да не може.

Другото, което е, че съм изпратила имейл на 14.12.2009 г. като съм поставила въпрос как да си реша проблема и до момента нямам отговор. Абсурдното е, че при положение, че притежаваме електронен подпис, да не може да се подаде нормално, да трябва да се заверява нотариално и да се подаде на место или по пощата. Но ако се наложи ще извършим и тази процедура, за да не бъдем глобени.

Кирилка Христова

**************

Истина е, че от началото на януари месец няма връзка с КЗЛД - аз не мога да се свържа по никакъв начин с тях. Бих искала да добавя, че от зададени от мен четири въпроса през декември са отговорили само на един с препратка към страницата със закона, което лично аз не бих нарекла "отговор". Вече месец се опитвам да задам въпрос относно данни на собственик на фирма без ЛНЧ, в чиито УЕП, като ЕГН на собственика фигурират осем цифри (собственикът не е български гражданин, а тези 8 цифри не са проблем при работа в сайта на НАП, но проблем в сайта на КЗЛД). В крайна сметка това мълчание вече повече от месец ще ме принуди да попълня каквото намеря за добре и евентуално фирмата може при една проверка да отнесе глоба поради бездействието на служителите в тази комисия. Лично аз съм разочарована от безкрайно тромавата процедура, включваща, незнайно защо, изисквания, като нотариална заверка на лист, ограничения при подаването чрез упълномощено лице. Удължението с месец и половина е абсолютно неадекватно като се има предвид коефициентът на полезно действие. Ако КЗЛД наблюдава как се спазва законът така, както си вършеше работата през януари, просто няма нужда да съществува.

Елена Александрова

**************

От началото на месец декември се опитвам да се свържа с тях по телефона ,за да мога да уточня някой проблеми, но досега не съм успяла. Парадоксалното е ,че на няколко пъти звънях на посочените телефони в извънработно време /около 7.30-8часа сутрин/ и след сигнала чувах, че в момента всички експерти са заети и да се обадя по късно.

Мариана Стефанова

**************

Проблемите ми във връзка с актуализиране на вече подадени данни през 2003 г. на фирмата са, че на посочените за връзка и консултации телефони абсолютно никой не отговаря. Освен това са неясни инструкциите за подаване на данни с електронен подпис, когато данните на лицето, на което е издаден електронния подпис не съвпадат с данните на лицето, което представлява дружеството, макар, че БУЛСТАТА в електронния подпис е на дружеството.

Смятам, че тази комисия е абсолютно излишна, както е излишна и паниката, която се създаде покрай тази актуализация на вече подадени данни.

Дочка Александрова

**************

Бих искала да споделя неволите ни относно комуникацията с КЗЛД. Такава комуникация изобщо не съществува – не са достъпни по телефон – "претоварено направление", автоматичен оператор, който не те свързва и прекъсва обаждането. Не отговарят на е-мейли от месеци. От 2006 и 2007 имаме клиенти, на които сме изпратили надлежно всички нужни документи за регистрация на администратори на лични данни с обратна разписка. Четири години не стигната на КЗЛД да ги обработят, сега не фигурират нито като администратори, нито като такива, които трябва да актуализират регистрите си. Тази "институция" е анти-европейска, това не може да бъде качествена работа. Не може да има такъв подход към бизнеса и гражданите. Надявам се да се вдигне много шум, да има проверка на работата на КЗЛД.

Рая Петрова

**************

Занимавам се с регистрация на фирми в КЗЛД. Имам няколко въпроса за тях, но от месец и половина звъня и все ми дава че няма свободен оператор. Има много неясноти по процедурата /колкото и да се чете закона и наредбите/, сайта им понякога работи друг път не. Опитах да регистрирам фирма, в която управител е чужденец, няма как да стане защото не приема данните за рождената му дата. В друг случай като опитвах регистрация на ДЗЗД не поиска да стане регистрацията. Друга фирма – ООД, след като направих всичко се оказа, че управителката си е сменила фамилията и трябва да коригирам, но няма как. Самата процедура е учудваща и за нашите клиенти на които им давам един лист с герба и надписа КЗЛД и техните данни и те трябва да заверяват този лист при нотариус, за да го пратят на заетния адрес с обратна разписка, която после трябва да ни разходят да отидем да вземем от пощата. От друга страна с тази обратна разписка по никакъв начин аз не мога да докажа какво съм пратил в КЗЛД. Надявам се тази масова ненужна на бизнеса регистрация да отпадне или да се олекоти някак си, защо ни е да им даваме данни , които ги има в търговския регистър. Надявам се на промени.

Иванов

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    7
    • + 10

    http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_9166.html
    Основните условия за развитието на корупцията у нас са: -Концентрация на власт у хора, които не са пряко отговорни пред обществото-Големи по размер обществени средства, използвани за даден проект.-Наличие на затворени клики и мрежи от "наши хора"-Слабо правораздаване и абсолютна липса на справедливост.-Ограничение на свобода на словото или свобода на печата(дори и чрез автоцензура)-Нископлатени държавни служители-Липса на гражданско общество.
    У нас корупцията, е достигнала най-високите си нива , докато наказуемостта за явлението като че намалява. Характеристиките на процеса говорят за страна, засегната тежко и от политическа корупция. Корупцията отново е основен проблем за българите, след като успя да изпревари дори безработицата и бедността във време на криза.
    Освен че съвпадат напълно с непрестанните критики от страна на европейските партньори на България, констатациите илюстрират тенденцията на постоянно влошаване на ситуацията с корупционните практики и все по-видимата липса на воля и капацитет в законодателната, и нежеланието на съдебната власт(сама затънала в може би най-тежката корупция) за ограничаване на явлението.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Al Bundi
    • + 1

    Моля ви КАПИТАЛ,
    пуснете дикусия за електронният регистър. НЯМА ВРЕМЕ

    Нередност?
  • 3
    philiph avatar :-@
    Филип Харманджиев

    Програмата на комисията не допуска подписване с личен е-подпис. Дава съобщение, че Булстатът на компанията не съвпада с този в е-подписа. (Което е ясно защо - в личния ми подпис е ЕГН-то ми.)
    Много интересно, обаче, че в програмите на НАП може да се подписва с лични подписи. Аз подписвам за ПЕТ компании с ЕДИН подпис.
    Комисията явно иска да ме принуди да си купя 5 подписа, по един за всяка компания и да ходя с един сноп е-подписи на колана.
    Почва да ми се прояснява, защо е цялата акция на комисията.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Защитчо
    • - 3

    Хора, това че една система върви или не изобщо не означава, че идеята й да съществува е лоша. С появата и развитието на електронните системи, обработката и съхранението на чувствителни данни започва все повече да притеснява хората, които осъзнават мощта на такива системи. Идеята не е на България, а инициативата идва от Съвета на Европа (www.coe.int/dataprotection).

    Проблемите с телефоните и писмата сигурно са свързани с капацитета на КЗЛД. Не ми се вярва в някоя публична администрацията да работят официално след 7.30 ч., така че съобщението по телефона ще е просто някаква автоматика. Не искам да коментирам сроковете, защото от въвеждането на информационната система, наплива е голям и чисто физически няма как всички да се регистрират за 2-3 месеца. Аз намерих това:

    Брой постъпили по електронен път заявления за регистрация на АЛД за периода 01.09.2009 г. – 05.02.2010 г.:
    http://www.cpdp.bg/?p=element&aid=250

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka

    В отговор на кометар 1. Абсолютно съм съгласна, че има струпване на власт в ръцете на малка група хора и те безпроблемно я осребряват.Лошото е, че това е повсеместно и касае всяка сфера, всеки детайл от битието ни. Затова и не се усещаме сигурни за момента, камо ли за някакво бъдеще. Ако има сила, която да приведе в действие съществуващите лостове за контрол, то тя трябва спешно да се задейства! Никак не е зле да се създадат и нови, по-ефективни и най-важното, да се възбуди воля за действие у всеки: персонално, институционално, общественно...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал