🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи стъпки на ЕС да се справи с подвеждащата реклама за "зелени" продукти

Европейският парламент одобри директивата, която не позволява продукти и услуги да се рекламират като "екологични" без доказателства

Сериозно екологично законодателство предстои да бъде прието през 2024 година.
Сериозно екологично законодателство предстои да бъде прието през 2024 година.
Сериозно екологично законодателство предстои да бъде прието през 2024 година.    ©  Рая Лечева
Сериозно екологично законодателство предстои да бъде прието през 2024 година.    ©  Рая Лечева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Директивата забранява всякакви общи твърдения, че един продукт е зелен или устойчив.
  • Всеки продукт трябва да има етикет от сертифициращ публичен орган или организация.
  • Информацията за гаранцията ще бъде по-видима, ще се въведе и нов етикет за удължаване на гаранцията.

Европейският парламент (ЕП) даде окончателно зелена светлина на директива, която ще подобри етикетирането на продуктите и ще забрани използването на подвеждащи твърдения за екологосъобразност.

Директивата, която беше приета миналата седмица, има за цел да защити потребителите от заблуждаващи търговски практики и да им помогне да направят по-добър избор при покупка. В списъка на ЕС за забранени търговски практики ще влязат редица маркетингови подходи, които се основават на заблуждаващи и неясни твърдения за екологосъобразност. Ще има нови правила и за преждевременно излизане от употреба на стоките.

Етикетите ще бъдат по-ясни

Най-важната промяна е, че новите правила ще направят етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно. Ще бъде забранено използването без доказателства на общи екологични твърдения като "екологосъобразни" или "еко", "естествени", "биоразградими", "неутрални по отношение на климата" и др.

Използването на маркировки за устойчивост също ще бъде регулирано. В бъдеще ще се допускат само такива, които се основават на схеми за официално сертифициране или които са създадени от публични органи.

Освен това директивата ще забрани твърдения за продукти, които имат неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда заради схеми за компенсиране на емисии на парникови газове.

Повече внимание върху трайността на стоките

Друга важна цел на новия закон е производителите и потребителите да обръщат повече внимание на трайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията трябва да бъде по-видима. Затова ще бъде създаден нов хармонизиран етикет, за да изпъкват по-лесно стоките с удължен гаранционен срок.

Новите правила също така ще забранят неоснователните твърдения за дълготрайност. Например, че пералнята издържа 5000 цикъла на пране, ако това не е вярно при нормални условия. Ще бъдат забранени и твърдения, които приканват към замяна по-рано от необходимото на консумативи (като например мастилото за принтер) или представят стоките като годни за поправка, когато те не са.

"Този закон ще промени ежедневието на всички европейци. Ще се оттеглим от културата на изхвърлянето, ще направим маркетинга по-прозрачен и ще се борим с преждевременното остаряване на стоките. Хората ще могат да избират продукти, които са по-трайни, по-устойчиви и по-лесно се ремонтират благодарение на надеждни етикети и реклами. Най-важното е, че компаниите вече не могат да подвеждат хората, като например казват, че пластмасовите бутилки са добри, защото компанията е засадила дървета някъде - или че нещо е устойчиво, без да обясняват как", казва докладчикът по законодателството Биляна Борзан (С&Д, Хърватия).

Директивата трябва да получи окончателното одобрение от Съвета. Държавите членки ще разполагат с 24 месеца, за да я транспонират в националните си законодателства. Новата директива има за цел да работи заедно с директивата относно твърденията за екологосъобразност и "екодизайн", която в момента се обсъжда на етап комисия в европарламента. Тристранното споразумение беше постигнато в началото на декември 2023 г. Новите правила за "екодизайн" целят продуктите да издържат по-дълго и да бъдат по-лесни за ремонт, надграждане и рециклиране. Това включва забрана за унищожаване на непродадени дрехи и обувки. Изискванията за устойчивост трябва да бъдат приоритетни за напр. стомана, текстил, мебели, гуми, химикали.

Първи стъпки за градски автобуси с нулеви емисии до 2035 година

Само преди дни Парламентът и Съветът постигнаха временно споразумение относно нови мерки за укрепване на целите за намаляване на емисиите на CO2 за нови тежкотоварни превозни средства. Тежкотоварните превозни средства представляват 25% от емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт в ЕС. Сред целите са градски автобуси с нулеви емисии до 2035 година.

Преговарящите се споразумяха за цели за намаляване на емисиите на CO2 от 45% за периода 2030-2034 г., 65% за 2035-2039 г. и 90% от 2040 г., като се прилагат за големи камиони (включително професионални превозни средства, като камиони за боклук, самосвали или бетонобъркачки от 2035) и автобуси. Договорените цели за нови градски автобуси включват намаляване на емисиите с 90% до 2030 г. и нулеви емисии до 2035 г. Целите за намаляване на емисиите са определени и за ремаркета (7,5%) и полуремаркета (10%), като се започне от 2030 г.

ЕК предстои да направи подробен преглед на ефективността и въздействието на регламента до 2027 година. Този преглед ще оцени, наред с другото, разширяването на обхвата до малки камиони, ролята на методологията за регистриране на тежкотоварни автомобили превозни средства (ТПС), работещи изключително с CO2 неутрални горива.

Парламентът и Съветът трябва официално да одобрят споразумението, преди то да може да влезе в сила.

Какви още зелени закони предстои да бъдат гласувани

През февруари предстои окончателно гласуване на законодателството за възстановяване на природата. В позицията си от юли 2023 г. евроарламентът казва, че ЕС трябва да има въведени мерки за възстановяване до 2030 г., които да обхващат най-малко 20% от неговите сухоземни и морски зони. Възстановяване на екосистемите е от решаващо значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Това намалява рисковете за продоволствената сигурност. Законопроектът не налага нови защитени територии в ЕС. Целите пък се отлагат, ако има изключителни социално-икономически последици.

Другият месец депутатите ще обсъждат и по-строги правила за превоза на отпадъци, както и правилата за отделяне на емисии от метан.

Друга важна тема през март ще бъде окончателно гласуване на енергийни характеристики на сградите. Новите сгради ще бъдат с нулеви емисии от 2028 година. Предвижда се да бъдат въведени мерки за намаляване на сметките за енергия, борба с изменението на климата, мерки за подпомагане на уязвими домакинства. Преработената Директива за енергийните характеристики на сградите ще ускори енергийно ефективните ремонти в най-лошите 15% от сградите в ЕС и ще определи минимални стандарти за енергийни характеристики. След време всяка сграда ще трябва да достигне поне клас Е по преработена скала A-G на сертификати за енергийни характеристики (EPC).

През април депутатите ще се фокусират върху законодателството за чистотата на въздуха, за пакетирането и микропластмасите.

Обсъжда се и ново законодателство за зелени претенции (Green claims Directive) за доказване на екологична устойчивост, но вероятно няма да се придвижи преди изборите за нов Европейски парламент. В предложението има много добри насоки за делата, които могат да се заведат в тази посока. Например ако една компания твърди, че произвежда "тениска, изработена от рециклирани пластмасови бутилки" или "слънцезащитен крем, щадящ океана" или подобни, ще трябва да може да го докаже по обективен и надежден начин. Директивата все още не е одобрена, но тя реално е важна част от усилията на ЕС в контекста на Европейската зелена сделка за овластяване на потребителите и насърчаване на по-екологична икономика.