🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да намалим въглеродния отпечатък на сградите

Изследователи са разработили специално покритие за постройки, което намалява нуждата от климатизация

Различните постройки са един от най-големите непреки източници на въглероден диоксид. Според изследване на организацията World Green Building Council енергията, която осигурява тяхното затопляне, охлаждане и осветяване, е отговорна за около 28% от глобалните емисии на CO2. Причината за това е, че постройките твърде често се захранват с енергия от въглища, петрол и газ - само в Европа около 75% от енергийните нужди се покриват от фосилни горива.

Новоразработена технология за производство на специална бяла боя обаче потенциално може да намали нуждата от климатизация на сградите и съответно по този начин да редуцира въглеродния им отпечатък, твърдят изследователи от университета "Пардю" в Индиана, САЩ, цитирани от BBC. Тя е способна да отразява 95.5% от слънчевата светлина и по този начин да намали температурата на сградата с 1.7 градуса по Целзий в сравнение с условията на околния въздух. Учените постигат това, като добавят към боята частици калциев карбонат.

От десетилетия насам различни изследователи експериментират с разнообразни идеи за увеличаване на ефективността при затопляне и охлаждане. Вече има разработени различни видове отразяващи покрития за външно боядисване на сгради и офиси, чиято цел е да намалят температурата във вътрешността им. До момента обаче нито едно от тях не е успяло да направи така, че постройката да е по-хладна от околния въздух. Досега.

"По време на един от експериментите поставихме боядисана повърхност на пряка слънчева светлина и тя беше 1.7 градуса по-студена от околната температура. През нощта тази разлика достига 10 градуса", разказва проф. Ксиулин Рюан от университета "Пардю", който е един от авторите на изследването. "Светлината се състои от вълни в доста голям честотен спектър. Знаем, че частиците с определен размер могат да отразят ефективно само определена дължина на вълните. Затова решихме да използваме частици с различна големина, така че да можем да разсейваме целия светлинен спектър. Това е важен фактор, който в крайна сметка води до настоящата много висока отражателна способност.", допълва ученият.

Щатските изследователи смятат, че разработената от тях боя може да има много широк диапазон на приложение, особено що се отнася до сградите, където се помещават сървърни центрове и които се нуждаят от сериозно охлаждане. И тъй като покритието не съдържа в себе си метални компоненти, най-вероятно то няма да създаде интерференция с електромагнитните сигнали и ще е подходящо за охлаждане на телекомуникационно оборудване. "Става дума за сериозна охладителна способност, която може да компенсира нуждата от климатици в стандартните сгради", коментира Рюан.

И все пак новият продукт трябва да премине през още няколко стъпки на разработка и изпробване в реални условия, преди да стане достъпен на комерсиалния пазар, като на първо място трябва да се тества неговата дълготрайност. Изследователите обаче са оптимистично настроени по въпроса, патентовали са своята разработка и твърдят, че представители на индустрията вече проявяват интерес.

Повече подробности по темата може да видите в научното издание Cell Reports Physical Science.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар